JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KLIMA: Heikki Holmås har lansert sin klimabok, og oppfordrer blant annet fagbevegelsen til å ta grep for å komme videre mot det grønne skiftet.

KLIMA: Heikki Holmås har lansert sin klimabok, og oppfordrer blant annet fagbevegelsen til å ta grep for å komme videre mot det grønne skiftet.

Jan-Erik Østlie

Grønn omstilling og klimakamp:

Heikki Holmås trodde at klimaet kunne reddes med lavere utslipp. Det var før han hørte om badekar-metaforen

Denne uka relanserte Heikki Holmås boka si «Kloden brenner. Hva må gjøres?». Den tidligere SV-politikeren peker på staten og fagbevegelsen som essensielle aktører for å få til en grønn omstilling.31.08.2021
15:51
01.09.2021 11:25

nina.hanssen@lomedia.no

Midt under pandemien ga nemlig den tidligere SV-politiker og utviklingsministeren ut ei bok med oppfordringer og konkrete forslag til hvordan norske ledere kan ta et krafttak for klima.

Etter å ha lest noen linker fra Bill Gates klimabok og gjentatt badekarmetaforen, som både han selv og milliardæren bruker om klimakrisa, understreket Holmås at norsk fagbevegelse må ta lederskap i den grønne omstillingen som landet må igjennom.

Badekar-metaforen kan du lese om lenger nede i teksten.

Det var ikke tilfeldig at Mette Nord, leder i Fagforbundet, skrev forordet i boka som Nord mener både gir håp og ei bok som kommer med ti konkrete grep vi kan ta.

Partiene om grønn omstilling: Vi må ta av oljefondet for å sette fart i det grønne skiftet, mener Agenda og Manifest. Slik svarer partiene

Alle må gjøre alt

Holmås var glad for at sjefen for Unio, Ragnhild Lied, sammen med forbundslederne Jan Olav Andersen fra El & IT-forbundet og Kjersti Barsok fra NTL var til stede under lanseringen.

– Fagbevegelsen har spilt en sentral rolle for en viktig lønnsfordeling og krav om universelle velferdsordninger, og nå bør dere også være en ledende drivkraft for det grønne skiftet. For nå er det alvor, og vi har ikke noen valg. Alle må gjøre alt, og myndighetene må legge en konkret plan for hvordan de skal kutte utslippene nå, sa Holmås.

Han viste til et sitat fra Idar Kreutzer, som satt i ekspertutvalget for grønn konkurransekraft, og som sa at «det vi vil ha mer av, må bli billigere, og det vi vil ha mindre av, må bli dyrere».

Badekar-metaforen

Holmås sier at han for 10 år siden tenkte at kampen for å stoppe de farligste klimaendringene handlet om å klare å skape et lavutslippssamfunn. Men det var først da han fikk høre badekarmetaforen at han forsto hva dette dreide seg om.

– På samme måte som hvor fullt et badekar er avgjøres av hvor mye vann du totalt har fylt i, avgjøres temperaturen i atmosfæren av hvor mye CO2 og andre klimagasser som har havnet der. Hvor mye tid du har igjen før badekaret blir for fullt, avhenger av hvor mye vann som kommer ut av kranen og hvor raskt du klarer å skru igjen. Men uansett hva du gjør, må du skru igjen helt til slutt, sa han.

Holmås skryter av norsk næringsliv som har tatt dette på alvor, og at det skjer mye innovasjon i Norge. Men minnet på at det var en finansminister fra SV, Kristin Halvorsen, som fikk igjennom å innføre en avgift på utslipp av NOX i sin tid.

– Pengene skulle gå inn i et fond som igjen gikk tilbake til næringslivet som kunne bruke midlene til omstillinger. Dette fondet har fungert godt og er en modell vi kan bruke mer, sier han.

Næringslivet trenger forutsigbare rammer framover og en aktiv næringslivspolitikk, la han til.

Aktuelt: Nå trenger vi en sterkere stat, mener en samlet venstreside i Norden

Staten må ta grep

En av de tillitsvalgte som var til stede var NTLs forbundsleder Kjersti Barsok.

– Det er en god bok, og jeg er enig med forfatteren som mener at skal vi lykkes i omstillinga, så må fagbevegelsen ha ei sterk og stødig hånd på rattet, sa Barsok.

Hun var også enig med Lied i at staten kan gjøre langt mer for å få fart på det grønne skiftet.

– Vi i NTL mener at om vi skal lykkes med å gjøre omstillinga både grønn og rettferdig, så må staten spille viktige roller i det. Vi har store forventninger til en rødgrønn regjering her, sa Barsok.

Kjersti Barsok, leder NTL.

Kjersti Barsok, leder NTL.

Jan-Erik Østlie

Offentlige anskaffelser må bli grønne

NTLs forbundsleder mener at for å få en skikkelig god omstilling må staten være en trygghetsskaper blant annet gjennom styrket arbeidslivslovgivning, den må prioritere ressurser til forskning og utdanning samtidig som staten gjennom ulike ordninger legger til rette for at privat næringsliv kan omstille seg.

Av de 10 grepene som Holmås foreslår i boka trekker Barsok fram grep 5: krav om nullutslipp i offentlige anskaffelser.

– Over 80 prosent av våre medlemmer jobber i statlige virksomheter over hele landet. Så vi er ekstremt opptatt av hvilken rolle staten skal ha og hvordan staten kan bidra i den grønne omstillinga, sier hun.

– Staten må spille en rolle både som innovatør, trygghetsskaper og tilrettelegger dersom vi skal lykkes med å hindre klimakrisen i å vokse seg enda større, sa hun.

Debatt: «Jeg har vært LO-medlem siden jeg var 15. Hvert år øker skammen», skriver Emma

Klimafei for egen før

Barsok sa at de er opptatt av hva staten kan gjøre for å klimafeie for egen dør, men også hvordan staten kan påvirke.

– Staten kan også gjennom ulike ordninger legge til rette for at privat sektor kan og må satse i en grønnere retning. Da er anskaffelsene viktige, sier hun.

I dag er det slik at offentlig sektor kjøper inn varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider for om lag 520 milliarder kroner årlig.

– Det er store penger, og det er mange leverandører. For oss er det viktig at offentlig sektor ikke bare ser på pris i sine anskaffelser, for både lønns- og arbeidsvilkår og klima er viktige hensyn, sa hun.

Barsok etterlyser et taktskifte i klimakampen.

– Vi trenger aktiv næringspolitikk, og vi trenger mer stat – dette går for sakte. For oss i NTL er det ikke tvil om at vi trenger en rødgrønn regjering for å sikre at omstillinga blir både grønn og rettferdig, sa hun.

Også forbundsleder Jan Olav Andersen i El & IT-forbundet mener det haster med et regjeringsskifte.

– Boka til Holmås er både en god og pedagogisk viktig bok med konkrete råd vi bør følge. Vi i El & IT forbundet er glad for at han også skriver om betydningen av elektrifiseringen av Norge. Her trenger vi en konkret plan om elektrifisering av bransjer med klare mål og virkemidler, sa han.

Andersen mener det nå er et stort behov for en helhetlig og aktiv næringspolitikk og en skikkelig diskusjon på kraftbehov og hvordan vi kan produsere mer energi.

– Det haster med å redusere utslippene og vi trenger mer forskning også, sa han.

Jan Olav Andersen, leder i El & IT-forbundet.

Jan Olav Andersen, leder i El & IT-forbundet.

Jan-Erik Østlie

Rød kode

Ragnhild Lied fra Unio sa at boka til Holmås er enda mer aktuell nå etter at FNs generalsekretær varslet rød kode for menneskeheten da den siste rapporten fra FNs klimapanelet ble lagt fram.

– Det haster mer enn før, og politikerne må forplikte seg til å øke CO2-avgiften og sørge for at også staten krever grønne anbud og tydelige krav ved innkjøp framover, sa hun.

Ragnhild Lied, leder i Unio.

Ragnhild Lied, leder i Unio.

Jan-Erik Østlie

Forfattersønn

Og det var ikke tilfeldig at samtaleleder Trygve Svensson som vanligvis leder tankesmia Agenda leste Stig Holmås' hyllest til fagbevegelsen før han introduserte politikerne fra Ap, SV, Sp og MDG. For Heikki er nemlig forfattersønn, sønn av Stig Holmås. Men nå står sønnen på egne bein og har debutert med en alvorlig bok om noe som han selv brenner for, klimakampen.

I debatten etterpå var de rødgrønne ganske enige om målet og at det haster å kutte utslipp, men uenige om virkemidler. Alle var enige om at CO2-avgiften må øke raskt, men litt ulik holdning til vindmøller på land. Anne Beathe Tvinnerheim (Sp) mener Holmås' 10 forslag er realistiske og det er en god oppskriftsbok.

– Jeg etterlyste mer om sirkulærøkonomi i boka, men det er bra du pusher oss politikerne til å ta konkrete grep. Fagbevegelsen blir kjempeviktig i det grønne skifte, men vi må heller ikke glemme bøndene, sa hun.

MDGs representant var opptatt av å sette en sluttdato for oljen.

– Poenget med dette er at da kan vi legge en plan og har en klar ramme å forholde oss til, sa Arne Haabeth, bystyrerepresentant for MDG i Oslo.

DEBATT: Paneldebatt mellom politikere, ledet av Trygve Svensson (i midten).

DEBATT: Paneldebatt mellom politikere, ledet av Trygve Svensson (i midten).

Jan-Erik Østlie

Trepartssamarbeidom klima

Åsmund Aukrust (Ap) berømmet forfatteren og lovte at partiet hans vil gjøre alt for ta tak i klimautfordringene.

– Dette må vi gjøre sammen med partene i arbeidslivet og særlig i samarbeid med fagbevegelsen. I stedet for å snakke om sluttdato må vi snakke om startdato for å få fart i andre næringer og skape nye arbeidsplasser. Da trenger vi en aktiv stat og en regjering som fører en aktiv næringspolitikk, sa han.

Det var Kari Elisabeth Kaski (SV) enig i. Hun var glad for at valgkampen nå handler om klima og håper at stortingsvalget blir et klimavalg.

– Fagbevehelsen sitter med nøkkelen når vi skal fase ut oljen og bygge opp nye næringer, understreket også hun.

Politikerne understreket at det er viktig å jobbe systematisk og finne løsninger sammen med fagbevegelsen og bruke trepartsmodellen for å få til en rettferdig omstilling og skape nye arbeidsplasser.

Alle var enige om at det haster med å få ned utslippene raskest mulig og at Stigs sønn har forfattet et viktig bidrag i klimakampen vi står midt i.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.08.2021
15:51
01.09.2021 11:25Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Kommentar

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Tormod Ytrehus

«Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin»

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

GIR GJERNE REGJERINGSRÅD: – Den nye regjeringa har en alvorlig stor jobb å gjøre, men om de trenger tips og råd på veien, er det bare å ta kontakt, sier lastebilsjåfør Asgeir Ripe.

GIR GJERNE REGJERINGSRÅD: – Den nye regjeringa har en alvorlig stor jobb å gjøre, men om de trenger tips og råd på veien, er det bare å ta kontakt, sier lastebilsjåfør Asgeir Ripe.

Sissel M. Rasmussen

Tillitsvalgte i transport har store forventninger og enda større krav til en ny regjering

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk


Flere saker