KARTELLKONFERANSE: LO Stat-leder Egil André Aas gleder seg til å kunne samle tillitsvalgte og gjester til konferanse på Gol igjen.
Anders Hauge-Eltvik
Programmet for Kartellkonferansen 2021
LO Stat-sjefen kan endelig invitere til Kartellkonferanse igjen. Her er det som skal skje
LO Stat-leder Egil André Aas gleder seg veldig over å kunne invitere til konferanse på Gol igjen – og han er svært godt fornøyd med årets program.
anders@lomedia.no
Det mangler ikke på toppnavn på programmet til årets Kartellkonferanse i november: Statsminister, LO-leder, statsråder, toppøkonomen Mariana Mazzucato, Equinor-sjefen, forbundsledere og pressetopper.
– Vi har alltid hatt som mål at Kartellkonferansen skal være et politisk verksted der vi ikke slår inn åpne dører, men starter debatter som fører samfunnet framover. Den ambisjonen tror jeg vi oppfyller i år også, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.
Og temaene de skal diskutere er store og viktige.
Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten
Vanskelig samtale
Konferansen starter 24. november med debatt om hat, radikalisering og ytringsfrihet. Netthets, radikalisering, hat og utenforskap utfordrer tilliten mellom folk i Norge og mye av det vi er stolte av her. LO Stat ønsker å gå grundig inn i denne debatten.
– Vi har hatt dette temaet oppe flere ganger, og var tidlig ute med å debattere dette etter 22. juli. Nå må vi se framover og diskutere løsningene. Vi håper det blir en bevisstgjøring av de topptillitsvalgte, og at vi kan finne ut hvordan vi kan bevare tilliten til hverandre framover, sier Aas.
Blant de som skal gå inn i problematikken, er statsråd Tonje Brenna, daglig leder Hedda Bryn Langemyr i Prosjekt Utsyn, daglig leder Jørgen Watne Frydnes for Utøya, forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO og direktør Adele Matheson Mestad i Norges institusjon for menneskerettigheter.
Det blir også en debatt om pressens rolle i spennet mellom det å være en moderator som også skal ivareta ytringsfriheten. Her stiller generalsekretær Elin Florberghagen i Norsk Presseforbund, VG-redaktør Gard Steiro og ansvarlig redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter.
Til slutt skal AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem og Unge Høyre-leder Ola Svenneby diskutere hvordan tilliten mellom politiske motstandere skal bevares.
Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
Fagligpolitisk debatt
Et fast innslag på Kartellkonferansen er den fagligpolitiske debatten av og med LO-lederen og Ap-lederen. Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre stiller her, og Egil André Aas synes det er ekstra hyggelig å kunne invitere Ap-lederen også som statsminister.
– Vi er stolt over at statsministeren tar seg tid til å komme for å diskutere politikk og retningsvalg. Vi har lagt ned mye arbeid i valgkampen, som heldigvis endte med seier. Det blir spennende å høre hva han og LO-lederen sier, og hvilke innspill som vil komme fra de tillitsvalgte i salen, sier Aas.
– Scoop
Den andre dagen av konferansen starter med et tema som har tittelen «Staten og kapitalen». Den åpnes av økonomen Mariana Mazzucato, som er professor i økonomi ved University College i London.
Hun mener kapitalismen i større grad må formes av staten, for å løse de store, overgripende utfordringene menneskeheten står overfor, som klima- og miljøkrisa.
Mazzucato møter også Equinor-sjef Anders Opedal, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og SVs Kari Elisabeth Kaski til en diskusjon.
– Et spenstig panel. Dette blir interessant og jeg regner med at de fire ikke er enige om alt. Akkurat slik skal det være på Kartellkonferansen, sier LO Stat-lederen.
Denne skaper debatt: Fast ansatte fikk hotell og 800 kroner i diett, mens innleide fikk brakke og null i diett
TOPPNAVN: Økonomen Mariana Mazzucato vekker oppmerksomhet internasjonalt med sine tanker om stater og kapitalisme, og tar turne til Gol i november.
Privat
– At vi får disse to til å diskutere disse store spørsmålene på Gol kaller jeg et «scoop». Det ligger mye arbeid bak å få disse til å komme, og jeg er spent på hva som kan komme fram på hvordan vi kan få fart på det grønne skiftet og samtidig involvere de som jobber med det, sier Aas.
Diskusjonen følges opp av innspill fra Hilde Wisløff Nagell (rådgiver i Tankesmien Agenda), Kjersti Barsok (forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag) og Kari Elisabeth Kaski (stortingsrepresentant SV).
Fått med deg denne? Milliard-selskapet trengte billig frakt: Etablerte firma som nå er mistenkt for å stjele lønn fra ansatte
Ny statsråd for de statsansatte
Med regjeringsskiftet har de statsansatte også fått ny statsråd som har arbeidsgiveransvaret for de 160.000 ansatte, nemlig kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
– Han vil ha ansvaret for mange av «våre» saker, og er vår statsråd. Det blir spennende å høre hans tanker og diskusjonen med de tillitsvalgte. Vi har bak oss noen år med frustrasjon, så jeg forventer utålmodige tillitsvalgte, sier Aas.
Det andre temaet som tas bredt opp denne dagen er tillitsreformen. Etter å ha diskutert ABE-reformen i flere omganger de siste årene, er Aas glad for å slippe det nå.
– Ja, der forholder jeg meg til Hurdalsplattformen, og når de signalene er gitt sitter jeg bare og venter på at de skal levere, sier han.
Men tillitsreformen blir et viktig arbeid framover, og her skal Gunn Karin Gjul (statssekretær i KMD), Roger Heimli (LO-nestleder), Mette Nord (leder i Fagforbundet), Fanny Voldnes (spesialrådgiver i Kommunekonsult) og Ellen Dalen (nestleder i Norsk Tjenestemannslag) gi sine innspill.
– Utforminga av tillitsreformen blir en av de viktigste sakene for oss framover. Vi har snakka mye om den, men nå vil vi komme i gang med å fylle den med innhold, sier Aas.
SAMLING: Etter et års pause kan igjen LO Stat samles til representantskapsmøte og Kartellkonferanse på Gol.
Bjørn A. Grimstad
Halvt representantskap
Representantene vil være samlet på Gol fra 23. til 26. november. For både dagen før og dagen etter Kartellkonferansen avholdes andre del av LO Stats representantskapsmøte. Første del ble avviklet digitalt i fjor høst, der blant annet valgene ble unnagjort.
I år skal vedtekter og prinsipp- og handlingsprogram vedtas, samt valg til arbeidsutvalg og kontrollkomité. Aas ser fram til å endelig fylle toget til Gol med tillitsvalgte igjen.
– Vi gleder oss stort til å kunne møtes igjen. Vi er stolte av programmet og ser fram til denne førjulstradisjonen som vi savnet i fjor, sier Aas.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.
Brian Cliff Olguin