JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Felleskonferanse for beredskapsetatene

Terror på agendaen for beredskapsetatene

NTLere fra en rekke beredskapsetater fikk faglig påfyll og muligheter til å knytte kontakter på tvers av etatene på en konferanse denne uka.
FIRE PÅ BEREDSKAPSKONFERANSE: (fra venstre) Lene Hagen fra NTL Forsvaret, Stine Frydnes Bjelland fra Kripos, statsviter Alexandra Koritzinsky og Hege Fjellberg fra NTL politiet

FIRE PÅ BEREDSKAPSKONFERANSE: (fra venstre) Lene Hagen fra NTL Forsvaret, Stine Frydnes Bjelland fra Kripos, statsviter Alexandra Koritzinsky og Hege Fjellberg fra NTL politiet

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Når beredskapsetatene i NTL arrangerer felleskonferanse, er det naturlig at terror og forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme står på dagsorden.

Arrangørene Lene Hagen fra NTL Forsvaret og Hege Fjellberg fra NTL Politiet var ekstra godt fornøyd med at de i år hadde like mange kvinnelige innledere som mannlige, og at også blant deltakerne var kvinneandelen høy.

Store deler av konferansens første dag var viet terror, radikalisering og islamisme, der deltakerne fikk høre om arbeidet og funn fra mastergradsoppgaven til Alexandra Koritzinsky om bruken av kvinnelige selvmordsbombere, terror og radikalisering.

– For trangt i det nye regjeringskvartalet

Hva er terrorisme?

Koritzinsky gav en grunnleggende innføring i hvordan hun som akademiker har sett på hva terrorisme er, hvem terroristene er og hva formålet med deres handlinger er.

Hun sa at det er en del likheter mellom islamistisk terror og høyreekstrem terror.

Blant annet er de sosialt konservative og har et spesielt kvinnesyn, der kvinner skal være hjemme og passe barn.

Begge grupperingene har et maskulint fokus der det tøffeste man kan gjøre er å gå i krig, sier hun.

Fra statsterrorisme til mer grupper

– Målet med det vi har kalt statsterrorisme, er å skape frykt for å påvirke en gruppe. Slik vi har sett det i historien om blant annet Stalins terror mot opposisjonen i Sovjet eller Pol Pot i Kambodsja. I dag er terrorismen annerledes, der både grupperinger og også noen «ensomme ulver» står bak.

Ifølge Koritzinsky, er terror et fysisk angrep, men hun understreket at det også er en psykisk side ved dette.

– Formålet er også å skape frykt for å skremme. Vi har sett at dette har fått en ny kraft gjennom massemedia. Blant annet, fører de grusomme IS-videoene til mer frykt, sier hun.

Koritzinsky sier at mange myter er skapt om at de fleste terrorangrep begås av muslimer. Men dette ikke i tråd med virkeligheten.

– Det er ikke muslimer som står bak de fleste terrorangrep vi har sett i Europa, sa hun.

– Den stereotypiske terroristen har gjerne vært en ung mann med lav utdanning med kriminell fortid, problemer med alkohol eller rus, arbeidsledig eller som er seksuelt frustrert. Det som kjennetegner de fleste, har vært at de har falt utenfor samfunnet. Dette stemmer godt med PSTs nylige rapport om radikalisering av syriafarere. Når det gjelder høyreekstreme terrorister, handler det gjerne om litt eldre menn som er velutdannet, sier hun.

Færre til å overvåke terrorkjemikaliar i Norge

Flere kvinnelige selvmordsbombere

Koritzinsky sier det finnes en del forskning på kvinnelige terrorister og at det er en endring.

– Blant annet bruker man oftere kvinner i alle aldre og også barn i terrorhandlinger, ettersom de lettere kan utføre angrepet, fordi de ikke passer inn i terroristprofil.

– Terror er et virkemiddel og ikke et mål. Ofte handler det om å kommunisere ut et budskap.

– Hvordan mener du at fagforeningene kan jobbe for å bekjempe radikalisering?

– De som deltar her, er kunnskapsrike på sine felter, men en fagforening kan også påvirke hva slags samfunn man vil ha og passe på at noen ikke faller utenfor. Dere må fortsatt jobbe for et inkluderende arbeidsliv og sørge for at de som faller utenfor, får en jobb eller utdanning, sier hun.

Etter innledningen ble det en liten diskusjonsrunde, da det satt mange i salen med stor fagkunnskap fra både NTL Politiet, NTL Forsvarsstaben, NTL Samfunnssikkerhet og beredskap og NTL Forsvaret.

Stine Frydnes Bjelland fra Kripos og statsviter Alexandra Koritzinsky

Stine Frydnes Bjelland fra Kripos og statsviter Alexandra Koritzinsky

Nina Hanssen

Lærte masse

Mona Enge i NTL Samfunnssikkerhet og beredskap var svært fornøyd med den første delen av felleskonferansen.

– Jeg har fått større innblikk i hvordan radikalisering skjer og hvilke forebyggende tiltak man jobber med. Radikalisering er bare noe vi hører om, som ikke er en del av arbeidsdagen, så dette var veldig lærerikt for meg, sier Enge.

Hun synes det er skremmende mange ekstremister i mange forskjellige miljøer/organisasjoner. For henne er det flott å delta sammen med kolleger fra ulike sektorer.

– Det er veldig viktig med slike konferanser, for vi har felles interesser og like utfordringer. Ikke minst får vi en forståelse for hvordan de andre tjenestemannsorganisasjonene jobber, sier hun.

Her gjennomfører Kystverket den største oljevern- og kjemikalievernøvelsen i norsk historie

Bra med fokus

Sofie Sagland er sekretær i landsforeningen NTL Politiet.

– For meg var det unikt og spennende å få lov til å delta i dette forumet sammen med andre kolleger i NTL, sier hun i en av kaffepausene.

– Jeg vet ikke om jeg har lært så mye nytt ennå, men det jeg har fått, er nytt fokus. Og det er viktig å holde dette fokus når jeg nå skal tilbake i jobbhverdagen, sier hun.

Sagland er grensekontrollør på flyplass.

– I tillegg så er det unikt at vi får muligheten til å bli bedre kjent og knytte nettverk på tvers av etatene. Vi samarbeider litt og bør kanskje samarbeide enda mer. Jeg har blitt kjent med flere her og selv om vi kanskje ikke bruker dette til daglig, så vet jeg i alle fall at de eksisterer nå, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse