SLUTT: Wizz Air avvikler all innenlands trafikk i Norge. Det er HK glad for.
Wizz Air
Handel og Kontors nestleder:
– Vi er glade for at et fagforeningsfiendtlig flyselskap som Wizz Air trekker seg ut av Norge
Det ungarske flyselskapet Wizz Air skapte sterke reaksjoner da de for sju måneder kom inn på det norske flymarkedet som et selskap uten fagforeninger.
jathushiga@lomedia.no
Nå gir de tapt. Selskapet bekrefter overfor E24 at de allerede fra 14. juni skal avvikle all innenlands flytrafikk i Norge.
– Beslutningen baserer seg på finansielle og kommersielle vurderinger. Selskapet flytter kapasitet til andre markeder, skriver kommunikasjonsdirektør Andras Rado i en epost til E24.
Flyselskapet beholder imidlertid den norske basen, og vil fortsette å fly passasjerer inn og ut av Norge. Rado sier at de siste sju månedene har vist at det ikke er finansielt bærekraftig for selskapet å flytte kapasitet til Norge på kommersiell basis når alle andre flyselskaper får hjelp og derfor ikke opererer på markedsbetingelser.
Nyheten blir mottatt som en gladmelding i Handel og Kontor (HK), samt andre fagforbund.
– Det går ikke an å si noe annet enn at dette er noe vi er glade for. Vi ønsker ikke et flyselskap som vil inn på det norske markedet på en måte som forvitrer det organiserte arbeidslivet som vi har her i landet, sier HKs 2. nestleder Elisabeth Sundset til HK-Nytt.
Yngve Carlsen, lederen i Norsk Flygerforbund, sier til E24 at de opplever nyheten om at Wizz Air trekker seg fra det norske innenriksmarkedet som god.
Et flyselskap uten fagforeninger
Det ungarske flyselskapet Wizz Air har vært omstridt helt siden de etablerte seg i Norge. Toppsjef i Wizz Air, József Váradi, har tidligere uttalt de er et flyselskap uten fagforeninger. En tidligere kabinansatt og fagforeningsleder i Wizz Air, Mircea Constantin, fortalte til DN at han fikk sparken etter at han startet en fagforening i Ungarn, og at det ville ha vært en katastrofe for Skandinavia om Wizz Air lyktes på det norske markedet. Selskapet har benektet at de forbød sine ansatte å organisere seg.
Likevel uttalte Váradi at han ikke kommer til å forholde seg til tariffavtaler og fagforeninger da de etablerte seg i Norge.
Mye delt: Trine har jobbet i 22 år uten å få utbetalt feriepenger. Nå går hun og 15 andre rettens vei
Ville ikke fly med Wizz Air
Det fikk flere LO- forbund til å reagere, inkludert HK leder Christopher Beckham:
– Uttalelsen fra Wizz Air er provoserende. De forholder seg ikke til ILO-konvensjonen om fri organisasjonsrett. Derfor vil vi ikke bruke medlemmenes penger på dette selskapet. Vi velger heller å fly med Widerøe, Norwegian og SAS, selskaper som vi og andre LO-forbund har tariffavtaler med, sa Beckham.
HKs arbeidsutvalg vedtok derfor følgende uttalelse i oktober i fjor: «Ingen av HKs ansatte eller tillitsvalgte skal bruke Wizz Air til reiser i regi av HK».
– Må ha aksept for et organisert arbeidsliv
Også statsminister Erna Solberg tok til orde for en boikott av selskapet Wizz Air i Stortinget da hun uttalte at hun «kommer ikke til å fly med et selskap som nekter arbeidere å organisere seg».
HK-nestleder Elisabeth Sundset sier i dag at dette ikke handler om at man er redd for konkurransen Wizz Air kunne ha kommet med, men nettopp om organisering.
– Alle kan konkurrere på et åpent marked, men du må ha en aksept for at vi har et organisert arbeidsliv som trygger lønns- og arbeidsvilkårene for våre medlemmer og ansatte, sier hun til HK-Nytt.
Denne skaper debatt: Gustav har i tiår forsaket lønnsøkning for å kunne gå av som 60-åring. Nå kan tidligpensjonen ryke
Kan ha påvirket Wizz Airs tilbaketrekning
– Fagbevegelsen signaliserte tydelig at vi er motstandere av å bruke fagforeningsfiendtlige tilbydere, og jeg ser ikke bort fra at vi har vært med på å påvirke forbrukeren her, sier Sundset.
Hun synes det var spesielt at Wizz Air forsøkte å etablere seg i det norske markedet på et tidspunkt hvor flybransjen slet særlig på grunn av pandemien. Mange ansatte innen luftfarten har vært og er permittert, og situasjonen har vært preget av usikkerhet.
– Luftfarten har ligget med brukket rygg og har vært veldig, veldig sterkt rammet av covid-19- krisen. At dette er tidspunktet Wizz Air ønsker å komme hit på, samtidig de ikke er villig til å sikre lønns- og arbeidsvilkår, er veldig spesielt, sier Sundset.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror at et viktig element i Wizz Airs forretningsplan var at Norwegian skulle gå konkurs. Når Norwegian nå ser ut til å klare seg, møtte selskapet på problemer.
– Wizz Air sitt business case hadde nok også̊ inne et vesentlig element om at Norwegian ikke skulle overleve. Men, Norwegian overlever til 20 i stil og dermed stikker Wizz Air fra det norske markedet med halen mellom beina, sier han til E24.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB