JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet i Trøndelag anmelder Fosen Yard og Aros Marine:

13 ukrainere som jobbet på Fosen Yard ble kastet ut av Norge. Nå er verftet anmeldt

Tålmodigheten er slutt for Fellesforbundets organisasjonsarbeider i Trøndelag, Erling Weydahl. Han har nå anmeldt det han betegner som alvorlige tilfeller av sosial dumping hos Fosen Yard.
Fellesforbundets organisasjonsarbeider i Trøndelag, Erling Weydahl.

Fellesforbundets organisasjonsarbeider i Trøndelag, Erling Weydahl.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

I dag politianmeldte Erling Weydahl som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Trøndelag, verftet Fosen Yard og Aros Marine, firmaet som jobber med å innrede hurtigruteskipene, til politiet.

13 jobbet ulovlig

Bakgrunnen for anmeldelsen er saken som FriFagbevegelse skrev 30. september om 13 ukrainere som jobbet ulovlig på verftet. 19. mai gjennomførte politiet en kontroll på verftet og av 147 personer til stede var 13 som ikke hadde arbeidstillatelse i Norge. De 13 var ansatt som flisleggere, møbelsnekker og med forefallende snekkerarbeid i firmaet Aros Marine. Alle var ansatt på midlertidige kontrakter.

p

De 13 ble umiddelbart bortvist fra Norge.

I ettertid har det vist seg at det foregikk omfattende underbetaling av de som jobbet for Aros Marine på verftet. De fikk ikke betalt minstelønna for de som jobber i verftsindustrien, såkalt allmenngjort lønn.

Brudd på to lover

Anmeldelsen fra Fellesforbundet i Trondheim gjelder både brudd på utlendingsloven, at det er brukt ulovlig arbeidskraft, og brudd på allmenngjøringsloven. Bruddene på utlendingsloven har en strafferamme på opp til to år, mens allmenngjøringsloven har en strafferamme på et år.

I anmeldelsen heter det at både Politiet og Arbeidstilsynet har påvist ulike lovbrudd:

• Arbeidstakere i Aros Marine var underbetalte i henhold til allmenngjort minstelønn i verftsindustrien, og det avdekket manglende overtidsbetaling, nattillegg og utenbystillegg.

• Fosen Yard har ikke utført sin lovpålagte påseplikt overfor de involverte bedriftene i rehabiliteringen.

• Bruk av ulovlig arbeidskraft; 13 ukrainske arbeidere ansatt i Aros Marine ble bortvist fra Norge på grunn av at de ikke hadde lovlig opphold i Norge.


Toppen av isfjellet

I anmeldelsen skriver Weydahl at det som er avdekket kan beskrives som alvorlige eksempler på sosial dumping som bør straffeforfølges.

– Det vi ser er bare toppen av isfjellet, sier Weydahl til FriFagbevegelse.

– Det har lenge vært forskjellige forhold knytt til Fosen Yard. Nå må vi sette ned foten slik at en får ryddet opp, sier Weydahl.

Han forteller at han flere ganger har hatt møte med HR-avdelingen på verftet og påpekt blant annet at de ikke følger opp påseplikten. Påseplikten betyr at en bestiller har plikt til å påse at en underentreprenør følger lovene og betaler sine ansatte det som loven krever.

Politiet aksjonert i mai på bakgrunn av et tips fra Byggebranjsens uropatrulje i Trondheim.

Har ikke mottatt anmeldelsen

Administrerende direktør i Fosen Yard, Anders Straumsheim, sier til FriFagbevegelse at han ikke har mottatt anmeldelsen og derfor ikke kan kommentere den.

p

– En politianmeldelse er en alvorlig sak som vi tar på største alvor. Vi skal sette oss inn i innholdet i anmeldelsen, men det er vanskelig å kommentere den før vi har lest den, sier han.

Uenig i bortvisningen

Aros Marines representant i Norge, advokat Sandra Latotinaite, skriver i en e-post at hun ikke har fått tilgang til anmeldelsen og vil derfor ikke kommentere den nå. Men hun skriver at Aros Marine er uenig i bortvisningsvedtaket. Av de 13 ukraineren som ble bortvist er bare tre knyttet til Aros Marine. De ti andre har vært ansatt i andre firmaer, skriver hun.

Hun mener at de tre ukrainerne er ansatt lovlig i Aros Marine, at de har opphold og arbeidstillatelse i EØS-landet Litauen, og derfor kan bli lovlig sendt til Norge på oppdrag.

«De 3 aktuelle utlendingene som knyttes til Aros Marine har utført arbeid i Norge etter reglene om fri bevegelighet for tjenester i EØS-avtalen og har således opphold seg i Norge lovlig», skriver hun i e-posten.

En annen versjon

Poltiet har en annen versjon. I en e-post til FriFagbevegelse skriver politioverbetjent Kari Ekker: «Ingen av de ukrainske arbeiderne var en del av den permanente arbeidsstokken til det (litauiske red.anm.) firmaet. Alle hadde midlertidige kontrakter. De hadde aldri utført arbeid for firmaet i Litauen, de hadde kun arbeidet i andre EØS-land samt i Japan. De fleste hadde D-visum (turistvisum, red.anm) i Estland, men bodde fast i Ukraina. Alle hadde skriftlige kontrakter med firmaet og gyldige ukrainske pass».

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse