JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Gaza

20.000 demonstrerte for fred i Gaza. – Vi må vise hvilken side vi står på, sier fagforeningsleder

LO og alle de store LO-forbundene var med på lørdagens markeringer mot drap på sivile i Gaza. Tillitsvalgt Mari Røsjø mener det er viktigere enn noensinne å vise palestinerne at noen ser dem.
DELTOK: – Jeg føler at dette er en avgjørende tid i historien, der vi må vise hvilken side vi står på, sier fagforeningsleder Mari Røsjø fra Fagforbundet Teater og Scene.

DELTOK: – Jeg føler at dette er en avgjørende tid i historien, der vi må vise hvilken side vi står på, sier fagforeningsleder Mari Røsjø fra Fagforbundet Teater og Scene.

Yngvil Mortensen

yngvil@lomedia.no

Over 20.500 mennesker var med i lørdagens markeringer landet rundt for fred i Gaza, opplyser Kirsti Næss, leder i Fellesutvalget for Palestina.

Hun har innhentet tall fra de lokale arrangørene i de fleste av de 28 byene og tettstedene som var med i «Hele landet for fred i Gaza» på lørdag.

Størst var markeringen i Oslo, med over 13.000 deltakere, opplyste Politiet til FriFagbevegelse mandag.

«La barna leve!»

Mari Røsjø var en av de tillitsvalgte fra LO-forbundene som deltok i Oslo. Røsjø er leder i Fagforbundet Teater og Scene. FriFagbevegelse møtte henne på vei til demonstrasjonen.

– Jeg føler at dette er en avgjørende tid i historien, der vi må vise hvilken side vi står på, sa fagforeningslederen.

Med yngstebarnet sitt i barnevogna, sluttet Røsjø seg til demonstrasjonen. På vei ned Grensen så hun et menneskehav. Eidsvolls plass og Karl Johans gate var tettpakket med mennesker. Masse mennesker sto også i sidegater.

De største LO-forbundene var med

Alle de største fagforbundene i LO sluttet seg til støttemarkeringene for palestinerne i Gaza:

EL & IT Forbundet, Fagforbundet og Fagforbundet Ung, Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen FO, Handel og Kontor Norge, Industri Energi, Norsk Arbeidsmandsforbund, og Norsk Jernbaneforbund.

– Krigen har vart så lenge, og det føles håpløst. Derfor er det er viktigere enn noensinne at vi viser palestinerne at noen ser dem, sa Fagforbundet-tillitsvalgte Mari Røsjø.

– I motsetning til tidligere tider, har vi nå en helt annen tilgang på informasjon. Nå kan vi ikke si at vi ikke visste, fastholder hun.

Aktuelt: Oljefondet har investert 143 milliarder kroner i selskaper tilknyttet israelske bosettinger

LO med på å arrangere

Da det offisielle arrangementet var slutt på Eidsvolls plass i Oslo, beveget folkemassene seg i demonstrasjonstog oppover Karl Johans gate.

Det ble et lenger stopp utenfor Østbanehallen der folk ropte slagord som «Barn i Gaza har rett til å leve».

Toget gikk videre, til Operaen i Bjørvika. Fra toppen av Opera-taket ble det palestinske flagget sluppet ned.

Øke presset på Israel

LO-leder Peggy Hessen Følsvik forklarte hvorfor LO var med på arrangementet.

– Gjennom å samle folk på gater og torg, viser vi i fellesskap solidaritet med Gaza. Folkelig engasjement er med på å øke presset for at Israel stopper drapene på barn og sivile i Gaza, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik, på vegne av alle organisasjonene i en pressemelding.

Parolene var:

Stopp drapene på barn og sivile i Gaza

Forsvar folkeretten

Frigi sivile gisler og vilkårlig fengslede

Aktuelt: Israel bruker norsk-utstyrte F-35-jagerfly i bombingen av Gaza

Thorkildsen tok initiativet

Inga Marte Thorkildsen, tidligere SV-topp, tok initiativet til Hele landet for fred i Gaza.

Thorkildsen fikk med seg store organisasjoner som arrangører: LO, Den norske kirke, Unio, Amnesty International, Redd Barna, Norsk PEN og Fellesutvalget for Palestina.

Les reportasjen: På full speed over okkupert land

Sterk oppslutning fra fagbevegelsen

Mange foreninger i Stor-Oslo støttet også opp om markeringen: LO i Oslo, LO i Asker og Bærum, Handel og Kontor Oslo/Akershus, NNN Oslo og Akershus, Oslo Bygningsarbeiderforening, Oslo Grafiske Fagforening, og Skolenes landsforbund Oslo.

I tillegg var mange andre profesjonsforeninger og fagforeninger med: Akademikerforbundet, Legeforeningen, Psykologforeningen, Sykepleierforbundet, og Utdanningsforbundet.

125 nasjonale foreninger sluttet seg til markeringen.

Aktuelt: Norsk Folkehjelps ansatte i Gaza prøver å holde seg i live

Her var det arrangementer

Ifølge Fellesutvalget for Palestina var det markeringer i alle de største byene og flere tettsteder, totalt 28:

Alstadhaug, Alvdal, Aurland, Bergen, Bodø, Fredrikstad, Førde, Geilo, Grenland, Hamar, Haugesund, Kongsvinger, Kristiansand, Lillehammer, Lærdal, Molde, Moss, Nordfjordeid, Oslo, Sarpsborg, Sogndal, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Trondheim, Seljord, Voss og Ålesund.

Les også: LO støtter at Norge skal anerkjenne Palestina

LOs Israel-politikk

LO-kongressen i 2022 vedtok LOs Israel-politikk i kongressperioden 2022-2025.

LO mener det må boikott og sanksjoner til for å presse Israel til å etterleve folkeretten:

• Forbud mot våpenhandel med Israel. Det innebærer forbud mot salg av våpen, militært utstyr og flerbruksmateriell, samt mot å yte relaterte tjenester.

• Norge må lovfeste et forbud mot handel med varer og tjenester fra selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områder. Dette vil være i tråd med resolusjon 2334 i FNs Sikkerhetsråd.

• LO oppfordrer norske myndigheter til å sikre at Sikkerhetsrådets resolusjon 2334 følges opp med målrettede tiltak og sanksjoner som svar på Israels brudd på internasjonal lov og manglende etterlevelse av FN-resolusjoner.

• LO krever at norske myndigheter og norsk næringsliv styrker etterlevelsen av folkeretten i konfliktområder.

• Oljefondet og finansielle institusjoner må etterleve FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, som fastsetter et forhøyet krav til aktsomhetskrav i konfliktområder.

• Oljefondet og finansielle institusjoner må trekke sine investeringer ut fra selskaper som bidrar til opprettholdelse av bosettingene og er en del av okkupasjonsøkonomien.

• Oljefondet og norske selskaper må avstå fra all handel med og investeringer i selskaper som har eller bidrar til virksomhet på okkupert palestinsk område.

• LO støtter også en internasjonal boikott av Israel.

• Det internasjonale presset mot Israel må økes, med en kombinasjon strategiske pressmidler og krav om dialog og fredsforhandlinger.

• Norge må aktivt jobbe for at personer mistenkt for apartheidforbrytelser blir gransket og straffeforfulgt.

• Norge må jobbe aktivt for full erstatning til ofre for menneskerettsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten.

• LO krever at den norske regjeringa fremmer krav om FN-gransking av Israels apartheidforbrytelser slik at staten Israel holdes ansvarlig.

• LO mener den norske regjeringa må ta en aktiv rolle for å stille Israel økonomisk ansvarlig for de massive ødeleggelsene som har rammet sivile, infrastruktur og offentlige tjenester under Gaza-krigene.

• Norge og norske oljeselskaper må avstå fra samarbeid med Israel i olje- og gassprosjekter i uavklarte og omstridte områder.

• Norge må anerkjenne Palestina som uavhengig stat.

Kilde: FriFagbevegelse

Fakta om ofrene for krigen mellom Israel og Hamas

• Siden 7. oktober og til 15. desember er over 20.000 mennesker drept i Gaza, Israel og på den okkuperte Vestbredden.

• Minst 18.787 palestinere er drept i israelske angrep, blant dem 7729 barn og 5153 kvinner.

• Nærmere 8000 palestinere i Gaza er savnet og fryktes å ligge begravd under ruiner av bombede bygninger. Rundt 50.900 mennesker er såret.

• Minst 64 journalister og medieansatte og 130 FN-ansatte er drept i krigen.

• Minst 289 palestinere er drept i angrep fra israelske soldater og bosettere på Vestbredden, minst 65 av dem barn. Nærmere 3400 er såret i slike angrep.

• Minst 1130 mennesker ble drept i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober, hvorav 690 var sivile israelere, blant dem 35 barn. 70 var utlendinger. Flere hundre var soldater og politifolk.

• Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte om lag 250 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober. 108 gisler er siden sluppet fri, rundt 130 er gisler og fanger er igjen. Flere skal være drept i israelske angrep. Israel har erkjent å ha drept tre mannlige sivile gisler ved et uhell.

• Minst 110 israelske soldater er drept i Gaza siden Israel startet bakkeoperasjonen i slutten av oktober.

• Den israelske hærledelsen hevder å ha drept rundt 7000 militante palestinere i løpet av krigen. Opptil 1500 av dem ble ifølge Israel drept under angrepet 7. oktober.

• Over 1,9 millioner av Gazas over 2,2 millioner innbyggere er fordrevet fra sine hjem.

• Cirka 250.000 israelere er evakuert fra byer og kibbutzer nær grensa til Gaza, samt fra landsbyer nær grensa mot Libanon.

Kilde: NTB, FNs nødhjelpskontor (OCHA) , palestinske myndigheter i Gaza og på Vestbredden, Haaretz , The Times of Israel , CNN , Al Jazeera.

Annonse
Annonse

LOs Israel-politikk

LO-kongressen i 2022 vedtok LOs Israel-politikk i kongressperioden 2022-2025.

LO mener det må boikott og sanksjoner til for å presse Israel til å etterleve folkeretten:

• Forbud mot våpenhandel med Israel. Det innebærer forbud mot salg av våpen, militært utstyr og flerbruksmateriell, samt mot å yte relaterte tjenester.

• Norge må lovfeste et forbud mot handel med varer og tjenester fra selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områder. Dette vil være i tråd med resolusjon 2334 i FNs Sikkerhetsråd.

• LO oppfordrer norske myndigheter til å sikre at Sikkerhetsrådets resolusjon 2334 følges opp med målrettede tiltak og sanksjoner som svar på Israels brudd på internasjonal lov og manglende etterlevelse av FN-resolusjoner.

• LO krever at norske myndigheter og norsk næringsliv styrker etterlevelsen av folkeretten i konfliktområder.

• Oljefondet og finansielle institusjoner må etterleve FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, som fastsetter et forhøyet krav til aktsomhetskrav i konfliktområder.

• Oljefondet og finansielle institusjoner må trekke sine investeringer ut fra selskaper som bidrar til opprettholdelse av bosettingene og er en del av okkupasjonsøkonomien.

• Oljefondet og norske selskaper må avstå fra all handel med og investeringer i selskaper som har eller bidrar til virksomhet på okkupert palestinsk område.

• LO støtter også en internasjonal boikott av Israel.

• Det internasjonale presset mot Israel må økes, med en kombinasjon strategiske pressmidler og krav om dialog og fredsforhandlinger.

• Norge må aktivt jobbe for at personer mistenkt for apartheidforbrytelser blir gransket og straffeforfulgt.

• Norge må jobbe aktivt for full erstatning til ofre for menneskerettsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten.

• LO krever at den norske regjeringa fremmer krav om FN-gransking av Israels apartheidforbrytelser slik at staten Israel holdes ansvarlig.

• LO mener den norske regjeringa må ta en aktiv rolle for å stille Israel økonomisk ansvarlig for de massive ødeleggelsene som har rammet sivile, infrastruktur og offentlige tjenester under Gaza-krigene.

• Norge og norske oljeselskaper må avstå fra samarbeid med Israel i olje- og gassprosjekter i uavklarte og omstridte områder.

• Norge må anerkjenne Palestina som uavhengig stat.

Kilde: FriFagbevegelse

Fakta om ofrene for krigen mellom Israel og Hamas

• Siden 7. oktober og til 15. desember er over 20.000 mennesker drept i Gaza, Israel og på den okkuperte Vestbredden.

• Minst 18.787 palestinere er drept i israelske angrep, blant dem 7729 barn og 5153 kvinner.

• Nærmere 8000 palestinere i Gaza er savnet og fryktes å ligge begravd under ruiner av bombede bygninger. Rundt 50.900 mennesker er såret.

• Minst 64 journalister og medieansatte og 130 FN-ansatte er drept i krigen.

• Minst 289 palestinere er drept i angrep fra israelske soldater og bosettere på Vestbredden, minst 65 av dem barn. Nærmere 3400 er såret i slike angrep.

• Minst 1130 mennesker ble drept i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober, hvorav 690 var sivile israelere, blant dem 35 barn. 70 var utlendinger. Flere hundre var soldater og politifolk.

• Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte om lag 250 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober. 108 gisler er siden sluppet fri, rundt 130 er gisler og fanger er igjen. Flere skal være drept i israelske angrep. Israel har erkjent å ha drept tre mannlige sivile gisler ved et uhell.

• Minst 110 israelske soldater er drept i Gaza siden Israel startet bakkeoperasjonen i slutten av oktober.

• Den israelske hærledelsen hevder å ha drept rundt 7000 militante palestinere i løpet av krigen. Opptil 1500 av dem ble ifølge Israel drept under angrepet 7. oktober.

• Over 1,9 millioner av Gazas over 2,2 millioner innbyggere er fordrevet fra sine hjem.

• Cirka 250.000 israelere er evakuert fra byer og kibbutzer nær grensa til Gaza, samt fra landsbyer nær grensa mot Libanon.

Kilde: NTB, FNs nødhjelpskontor (OCHA) , palestinske myndigheter i Gaza og på Vestbredden, Haaretz , The Times of Israel , CNN , Al Jazeera.