Terje Aasland, næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet
Jan-Erik Østlie
Sjøfolk:
Ap hardt ut mot Frp: – De har systematisk motarbeidet norske sjøfolk
Høy temperatur under budsjettdebatten i Stortinget lørdag. – Frp hevder de er sjøfolkenes parti. De er i realiteten redernes parti, hevder Terje Aasland.
helge@lomedia.no
Terje Aasland, næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, hevder Frp seiler under falskt flagg overfor sjøfolkene.
– Det viser ikke bare historien, men også de siste årenes hendelser. De har systematisk motarbeidet norske sjøfolk gjennom tiår ved flere avgjørende anledninger, sier Terje Aasland til FriFagbevegelse.
Les også: Regjeringen med ny melding om maritim politikk: – En skandale, mener Sjømannsforbundet
Han begynner å se seg lei på at Frp fortsatt skylder på hans parti for opprettelsen av NIS.
– Frp unnlater å nevne at de både var for opprettelsen, etterlyste en raskere innføring, og sist men ikke minst fremmet forslag i denne sal om å gi NIS-registeret full tilgang på norsk sokkel fra dag en, var Aaslands melding under lørdagens budsjettdebatt.
Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) er et norsk skipsregister opprettet ved lov for skip som driver internasjonal skipsfart.
Hensikten er å opprettholde norske skip under norske flagg, å oppnå bedre konkurransebetingelser for norske skip i utenriksfart og å stimulere til å ansette norske sjøfolk på norske skip.
Les også: Frp «hopper av» rødgrønt forslag om å sikre sjøfolk norske lønns- og arbeidsforhold i norsk farvann
Brokete historie
Aasland mener Frp også de senere årene har en brokete historikk.
– Fra regjeringskontorene ville de sende norske sjøfolk i Color Line fra sjøen til Nav. De har stemt ned ethvert forsøk på å sikre norske sjøfolk rett til norske lønns- og arbeidsvilkår på sokkel og kyst i Norge. Og i dag er de garantisten for at redernes parti nummer en i Norge, Høyre, kan styre landet med sin fiendtlige politikk ovenfor norske sjøfolk. Frp garanterer for denne politikken. Det er ikke til å komme bort fra at Frp garanterer for denne politikken. Senest materialisert med et forslag om et massivt kutt i lønnstilskuddsordningen, sa Terje Aasland under debatten.
Samtidig hevder Aasland at partiet «alltid» får et ekstra klapp på skulderen etter at de har forhandlet om budsjettenigheten.
Les mer: Nå roser sjøfolkene Frp
– Det burde ikke være nødvendig. Prinsippet burde ligge der slik at regjeringen ikke skulle kunne saldere med sjøfolkenes nettolønnsordning. Maritim sektor var knapt nevnt i regjeringens budsjett. Det er nesten slik at sjøfolkene brukes som et spillbrett hvor brikkene tas av slik at Frp kan sette dem inn igjen, sa Terje Aasland.
Da Arbeiderpartiet leverte et representantforslag om norske lønns- og arbeidsforhold, kunne Frp vært med på å sikre dette. Da hadde nemlig partiet forlatt regjeringen og kunne være med på å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår for skipsfart i norske farvann og på norsk sokkel.
– Nå som Fremskrittspartiet endelig har kommet ut av fengselet, som Sylvi Listhaug kalte det, kan partiet være med å slå et slag for sjøfolkene og likebehandle folk på norsk jord og på norske havner, uttalte nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, under debatten om forslaget på Stortinget.
– Dette var en lakmustest på hva Frp virkelig mente om dette spørsmålet. Og det var egentlig ingen tvil om hva Frp mente om dette, men når alt kommer til alt svikter de likevel. Der kunne vi sette en klar ramme rundt dette og sikre norske lønns- og arbeidsforhold. Frp rygget ut og sørget for en utydelig utredning og utvalgsarbeid som sikkert ikke munner ut i noe som helst, poengterer Terje Aasland.
Fremskrittspartiets maritime talsperson, Bengt Rune Strifeldt, mener det ikke er noen som helst tvil om at Frp er sjøfolkenes parti.
– Vi fikk på plass mye i budsjettet. Da forliket var klart forsøkte Arbeiderpartiet å kritisere pakken. Men har dere ikke fått med dere at de maritime løsningene våre er bedre enn Arbeiderpartiets egne, svarte Strifeldt.
– Arbeiderpartiet må ty til flere år gamle artikler for å snakke oss ned. Det er argumenter som ikke holder vann, la han til.
– Jeg forstår ikke kritikken mot Fremskrittspartiet som beviselig er sjøfolkenes parti, svarte Bengt Rune Strifeldt.
Leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), ville vite hvorfor nettolønnsordningen ble kuttet i det opprinnelige statsbudsjettet og viste til at Høyre både har statsministeren og finansministeren.
Han ba Margunn Ebbesen (H) forklare om det er Høyre som vil kutte i nettolønnsordningen, om det er Venstre og KrF som vil det, eller er det en felle for å kunne gi noe til Frp i forhandlingene om statsbudsjettet?
– Jeg har ikke sittet i den indre sirkelen og vet ikke hva som er grunnen til at den ble kuttet, men jeg er veldig fornøyd med at vi gjennom enigheten har fått dette på plass med Fremskrittspartiet, svarte Ebbesen.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen