JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalget 2023

Ap mister velgere i fagbevegelsen

Når færre stemmer Ap, er det ikke unaturlig at partiets oppslutning også faller i LO, mener leder Jonas Gahr Støre.
Jonas Gahr Støre fikk høflig kritikk da han gjestet LO Stats kartellkonferanse.

Jonas Gahr Støre fikk høflig kritikk da han gjestet LO Stats kartellkonferanse.

Alf Ragnar Olsen

helge@lomedia.no

aslak@lomedia.no

alf.ragnar.olsen@lomedia.no

– Vi er truffet av en inflasjon som er større enn på tre tiår. Vi har økte renter etter å ha levd med lave renter. Det biter, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Han er opptatt av at LOs medlemmer er usikre på den hverdagen de møter. Akkurat som alle andre folk.

– LOs medlemmer teller én million. Det er ganske mange, påpeker Ap-lederen.

Rekordlav oppslutning

Ifølge LO stemte 30 prosent av deres medlemmer på Arbeiderpartiet ved høstens lokalvalg. Ved stortingsvalget for to år siden og kommunevalget for fire år siden var tallene henholdsvis 35 og 33 prosent.

Jonas Gahr Støre synes altså selv at det ikke er så rart om oppslutningen faller. Fordi det som rammer folk flest, rammer også LOs medlemmer.

– Vi lever i en utrygg tid. Og jeg forstår den utryggheten. Når den utryggheten kommer, i alle land i Europa, rettes den mot de som styrer, sier han.

– Det forstår jeg også. Når den uroen kommer, mener folk at vi ikke gir gode nok svar på hvordan vi kommer ut av det. Jeg forstår også det, legger Støre til.

Ap-lederen er opptatt av at partiet må lytte og se hvordan det kan ta det med seg og forbedre politikken der det er riktig.

– Vi skal fortsatt holde fast med det vi har startet, prosjektet vårt, nemlig trygg økonomisk styring. Få prisstigningen ned. Få renta ned. Og holde folk i jobb, sier statsministeren.

Han mener regjeringen leverer resultater og er trygg på at de vil få opp andelen velgere i fagbevegelsen.

Har evaluert seg selv

Kommende helg er det strategisamling for Arbeiderpartiet.

Dokumentet som behandles der, sier at det må tas både politiske og organisatoriske grep. Det etterlyses et løft fra hele partiet for å styrke tilliten.

Det faglige samarbeidet med LO fremheves som et av grepene som må tas for at Ap skal vinne fram. I den forbindelse vises det til at Ap står for svakt blant LOs medlemmer.

– Hvordan skal det styrkes?

– Vi har hatt mange LO-medlemmer og tillitsvalgte på lister ved dette valget. Det har vært veldig bra. Det fagligpolitiske arbeidet mellom Peggy og meg er godt. Men det fagligpolitiske samarbeidet må vise resultater ute i kommunene, mellom privat og offentlig sektor og våre tillitsvalgte politisk.

Svakt i store LO-forbund

I Aps evaluering står det at partiet gjør det særlig svakt i de store LO-forbundene der partiet tradisjonelt har stått veldig sterkt. De tre største forbundene i LO er Fagforbundet, Fellesforbundet og Handel og Kontor.

– Selv om vi ikke ser store endringer i folks prioriteringer og holdninger blant LOs medlemmer, så har vi samme utfordringer med tillit og trygghet i disse velgergruppene, erkjenner partiet.

Slik oppsummerer partiet selv situasjonen:

• Budskapet om trygg styring har ikke nådd fram

• Arbeiderpartiet har ikke hatt en kommunikasjon som har skapt trygghet for folk

• I en tid der en rekke kriser skaper uro og utrygghet hos folk, har ikke Arbeiderpartiet

lykkes med å gi den tryggheten som er særlig nødvendig i en urolig tid

• Det er generelt en for lav tillit til både regjeringen og partiet blant velgerne som har forlatt Arbeiderpartiet

Møtt med harde krav

Landets statsminister ble møtt med beinharde krav fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik på kartellkonferansen til LO Stat på Gol.

Hun mener regjeringen må gjøre mer for å bøte på dyrtiden.

Hessen Følsvik vil ha høyere sosialhjelp og høyere bostøtte. Hun vil også at regjeringen ordner opp i strømprisene og med Norges Bank.

LO-lederen mener regjeringen må vurdere å endre mandatet til Norges Bank etter de mange rentehevingene.

Flere fulgte opp fra talerstolen. Statsministeren ble møtt med kritikk, som ble oppsummert av siste taler.

– Det er krise nå. Det trengs politikk som gir folk trygghet, sa forbundslederen i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

Aktuelt: Jonas Gahr Støre får kritikk etter «arrogant» svar

Kritikk og krav

En sjeldent krass LO-leder Peggy Hessen stilte klare krav til statsministeren på Gol. Hun mente blant annet at regjeringen må være tøffere mot kapitalens grådighet, komme med tiltak mot fattigdom og fikse strømmarkedet.

Statsministeren svarer slik:

– Det er kjent stoff for meg. Hun fremmer LOs krav, og det skal hun gjøre med all mulig tydelighet, sier Jonas Gahr Støre.

– De kravene er viktige for oss. Samtidig sitter hun i sentralstyret i partiet og vet hvilke rammer vi jobber etter og hvilke avveininger vi må gjøre som parti, sier han.

På Gol møtte han offentlig sektor. For noen uker siden møtte han LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet.

Der fikk Arbeiderpartiets politikk enda mer kjeft. Og det ble gjort vedtak som ikke harmonerer med partiets politikk. Blant annet når det gjelder strøm.

– Noen sider av vedtaket om kraftpolitikk mener jeg er viktig. Andre deler er jeg ikke enig i, sier Støre.

Avhengig av tillit

Ap har fått en rapport fra det regjeringsoppnevnte strømprisutvalget som de skal jobbe med.

– Jeg mener vi har en politisk styring med strømmen. Vi har vedtatt å ikke bygge flere kabler, men har overføringskabler til Norden og kontinentet. Det må vi respektere, og det har vi også flere fordeler av. Det er toveiskabler, sier Jonas Gahr Støre.

– Det er blitt en diskusjon om hvorvidt det er velgerne som har forlatt Arbeiderpartiet eller Arbeiderpartiet som har forlatt velgerne?

– Det blir bare ord. Vi er avhengig av tillit fra velgerne. Mange av de som ikke stemte på oss, har valgt å sitte på gjerdet, selv om de er enige med oss, sier han.

– Det jeg leser av bakgrunnsmaterialet, er at de ønsker å ha en god velferdsstat, reduserte forskjeller, ha et ryddig arbeidsliv, en god miljøpolitikk og en rettferdig omstilling. Men det handler om å gjøre oss den tilliten verdig.

Les også: Ap-lederen ser framover: – Vår ambisjon, håp og tro er at vi skal styrke oss

Annonse
Annonse