Stortingsvalget 2021
Ap, Sp og SV klare til sonderinger
Bare to personer fra hvert parti deltar i sonderingene på Hurdalsjøen Hotell. Men i kulissene er et stort apparat i sving.
Etter nesten en uke med samtaler på tomannshånd har Ap-leder Jonas Gahr Støre fått med seg både Senterpartiet og SV til sonderinger om en flertallsregjering.
Jan-Erik Østlie
Torsdag går startskuddet for regjeringssonderingene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV på Hurdalsjøen Hotell utenfor Oslo. I løpet av noen intense dager skal partienes utsendte sette seg ned og prøve å bli enige om de vil gå videre til formelle regjeringsforhandlinger eller ikke.
De tre partilederne har foreløpig vært hemmelighetsfulle om prosessen, men ifølge NTBs opplysninger har SV allerede satt ned et forhandlingsutvalg som formelt skal forankres på partiets landsstyremøte lørdag.
SV har også forberedt et flere tusen sider langt dokument som blant annet skisserer hva Ap og Sp tidligere har stemt i Stortinget i saker som er viktige for SV.
Oversikt: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen
Mye kartlagt allerede
I Arbeiderpartiet er både stortingsfraksjonene og partikontoret satt i sving for å bistå i prosessen.
Aps partisekretær Kjersti Stenseng forteller at partiet allerede har gjort et grundig arbeid for å kartlegge hvilke politiske saker som kan komme opp i samtalene, og for å vurdere hva det vil være viktigst for Ap å få gjennomslag for, og hvor de gode løsningene med de to andre partiene kan ligge.
– Vi vet jo veldig mye i forkant, sier Stenseng til NTB.
Men partisekretæren vil ikke si noe konkret om hvilke saker hun tror blir vanskeligst.
– Jeg tror de skal få lov til å jobbe i fred og ro nå, sier hun.
– Vi går til disse sonderingene med vårt partiprogram og våre mål for hva vi skal gjennomføre i en Ap-ledet regjering. Så må sonderingene og eventuelle forhandlinger vise hva som blir endelig resultat.
Også i Senterpartiet er partiapparatet satt i sving. Der jobber blant annet stortingsfraksjonene med å utarbeide notater på sine politikkfelt.
Saker som splitter
Selv om Ap, Sp og SV står sammen på en rekke områder, er det samtidig en rekke saker som splitter dem. Det er blant annet kjent at partiene står et stykke fra hverandre i skatte- og avgiftspolitikken, der SV har gått inn for større skjerpelser enn Ap og Sp har vært innstilt på.
* SV sier nei til mer oljeleting, mens både Ap og Sp vil «utvikle, ikke avvikle» oljenæringen.
* Ap går inn for å kutte 55 prosent av utslippene innen 2030 (fra 1990-nivå). Sp vil kutte 50–55 prosent, mens SV vil kutte 70 prosent.
* Ap og SV vil mer enn tredoble CO2-avgiften fra dagens 590 kroner til 2.000 kroner innen 2030. Sp er imot.
* Ap har garantert at EØS-avtalen vil ligge til grunn for en ny regjering. Både Sp og SV er kritiske til avtalen.
* Sp vil ha færre rovdyr i norsk natur, mens SV vil sikre levedyktige bestander av de fire store rovdyrene i Norge – ulv, jerv, bjørn og gaupe.
* Ap og SV vil utvide dagens grense for selvbestemt abort, mens Sp vil beholde tolvukersgrensa.
* Ap og SV vil fjerne kontantstøtten, Sp vil beholde ordningen.
Mye delt: Nå må de rødgrønne politikerne holde det de har lovet, krever Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen
Sender to hver
Ap, Sp og SV sender to personer hver til sonderingene på Hurdalsjøen Hotell.
Onsdag ble det avklart at SV sender partileder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø til sonderingene, som begynner torsdag.
Dermed har alle de tre partiene bestemt hvem som skal delta.
– Vi ser fram til sonderingene på Hurdalsjøen, og vi jobber for at en ny regjering skal få en kraftfull politikk for å få ned forskjellene og for å få bukt med miljøkrisen, sier Lysbakken.
Fra Arbeiderpartiets side deltar partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik.
Senterpartiet sender partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad.
Denne skaper debatt: Tillitsvalgte i transport har store forventninger og enda større krav til en ny regjering
Aktuelt: Bør SV med i regjering? Dette svarer tre SV-veteraner i fagbevegelsen