JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

SVs Karin Andersen fikk 1400 flere stemmer i år enn ved forrige valg. Likevel ble hun ikke gjenvalgt, men engasjementet for de svake i samfunnet tar hun med seg videre.17.09.2021
09:47
17.09.2021 10:48

torgny@lomedia.no

Stortingsrepresentant Karin Andersen står på gangen utenfor kontoret sitt, og diskuterer valgresultatet i Hedmark med Kari Elisabeth Kaski (SV). Kaski har fått fornyet tillit. Andersen holder på å rydde kontoret sitt. I 24 år, siden 1997 har hun hatt Stortinget som arbeidsplass, og var klar for fire nye år. Til tross for framgang i valget, nesten 1400 flere hedmarkinger stemte på henne i år enn i 2017, ble hun ikke gjenvalgt.

Trist og ergerlig

Hun kjempet mot Arbeiderpartiets 3.-kandidat Lise Selnes, ordfører i Nord-Odal, som kom inn. Andersen har også møtt velgere som har stemt på Rødt for å få dem over sperregrensa. De har trodd at Andersens plass var sikker. Men det var den ikke.

– Hva føler du nå?

– Jeg er trist og egentlig litt ergerlig fordi jeg føler at jeg har veldig mye ugjort i politikken. Jeg har jobba hele livet for dem som har fått et takras i hue, nå føles det litt sånn. Men jeg er verken sjuk eller dau. Jeg har bare fått meg en skikkelig ørtæv (ørefik, red.anm.), sier hun.

Valg 2021: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

Hater avmakt

Hun rydder både kontoret og hybelen. Allerede 20. september må hun være ute av stortingsleiligheten. På kontoret har hun en egen tralle med bøker som vil supplere stortingsbibliotekets samlinger. I noen bunker ligger dokumenter som hun håper de som overtar kontoret vil ha glede av.

– Hva er det viktigste du har oppnådd som politiker?

– Jeg har brukt engasjementet mitt for de som har lite makt og penger. Det verste jeg veit er avmakt. Folk skal ha makt over sine egne liv. Jeg elsker friheten og det skal alle ha, makt over sine egne liv, sier Andersen.

Hun mener at det er derfor flyktningsaken er så viktig. Det vil gi folk som flykter fra forferdelige liv friheten til å kunne bestemme over livene sine.

– Beskyttelse av flyktninger er sivilisasjon, slår hedmarkingen fast.

Homofile

– Kan du peke på en politisk seier?

– Det er vanskelig å peke på en seier, men den dagen jeg har vært gladest i mine år på Stortinget er da vi vedtok en felles ekteskapslov, som gjorde at alle fikk rett til å gifte seg med dem man er glad i.

Andersen forteller om sjokket hun fikk da hun gikk i første gym, og oppdaget at mannlig homofili var straffbart. Det ble begynnelsen på et langt engasjement som ble kronet med seier sommeren 2008.

Bemanningsbyrå: Kranfører Rafal: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt

Kjentmannsprøven i byråkrati

– Jeg var med å vedta dyret, men jeg kjenner det ikke igjen, slår hun fast om Nav.

Andersens kritikk av Nav er omfattende. Brukere som kommer til Nav opplever ofte sitt livs svarteste dag, hun pleier å si at den ene dagen er du gift, går på jobben og er frisk. Dagen etter er du skilt, syk og uten jobb. Da trenger du å bli møtte av et menneske som hjelper deg. I stedet blir det krevd at du tar kjentmannsprøven i byråkrati.

– I slike situasjoner er hjernen lammet. Høyresidas eventyr er at hvis du har det vanskelig nok, blir du smart nok. Det er ikke sånn det virker.

– Folk blir ikke fortere frisk om du tar fra dem inntekten. Mange snakker om arbeidslinja, men det som er tilfellet i dag er at det er en fattigdomslinje, sier Andersen.

Hun er opptatt av at mye av det kvalifiseringsarbeidet som utføres ikke gir folk jobb, fordi man skal ha folk raskt ut av systemet.

– Det kan virke som om Høyre er mer opptatt av å skape et marked for tiltaksbedrifter, enn å hjelpe folk til å bli kvalifisert for dagens arbeidsliv.

– Disse jobbene er ikke for sjuke folk eller folk som nettopp har vært sjuke. Det er enten fysisk harde jobber, eller jobber i førstelinja i serviceyrker. Slike jobber er for folk med en sterk psyke. Det er ikke for folk med sosial angst å jobbe på 7-Eleven en fredagskveld, sier Andersen. 

Hun viser til at tidligere ble utdanning ofte brukt som attføringstiltak. Erfaring fra hjemfylket – før Nav-reformen – viser at da trygdekontoret, sosialkontoret, arbeidskontoret og partene i arbeidslivet gikk sammen oppnådde de resultater. Deltakerne fikk garantert ytelser så lenge de var i prosjektet. Opp mot 90 prosent gjennomførte og har i dag helt vanlige jobber.

Bane NOR: Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

Nav Kontroll

Hun understreker at det ikke er de Nav-ansatte hun er ute etter. De jobber med trange økonomiske rammer, manglende lover og svak ledelse.

I 2015 fremmet hun og Kirsti Bergstø et forslag om at Nav-ansatte fikk lov til å bruke skjønn og løse feil. Bakgrunnen var en alenemor med fire barn som ble krevd for 200 000 kroner av Nav, fordi hun et år ved en feil hadde kommet 138 kroner over inntektsgrensen. Forslaget fikk bare SVs stemmer.

Hun har også blitt nedstemt på et forslag om at Stortingets etterlønnsordning burde kontrolleres av Nav Kontroll.

– Jeg er mot trygdejuks, og det bør bli like strengt å snyte på skatten som å jukse med trygdeytelser. Hvis vi hadde brukt like mye ressurser på å ta skattesnytere som trygdejuksere, kunne det blitt mange millioner i ekstra inntekter til staten, sier Andersen.

Mange EØS-motstandere

– Har du noen kommentar til regjeringsforhandlingene?

– Det jeg har å si om dem, sier jeg til Audun Lysbakken, sier hun og kutter av all mulig videre diskusjon om det tema. Men hun er veldig enig med Lysbakken i at en bør kunne ha alle dører oppe, og ikke slenge dem igjen i fjeset til noen. Det gjelder også Rødt.

På det nye Stortinget kommer EØS-motstanden til å øke kraftig. De tre partiene som har programfestet nei til EØS; Senterpartiet, SV og Rødt har økt med 18 representanter.

– Tror du det kommer til å ha innvirkning på politikken?

– Det må bli mulig å bruke handlingsrommet mer aktivt, spesielt i næringspolitikken, svarer hun.

Andersen viser til fabrikken Forestia i Våler i Solør som produserer sponplater. De vil bruke trevirke som er avfall fra bygg- og anlegg som råvarer. Da vil en både få en arbeidsplass med 100 ansatte, og en vil slippe å brenne trevirke, men beholde det som et CO₂-lager. Hvis Staten stiller opp med 80 millioner kroner blir fabrikken bygd. Eierne har blitt møtt med at en slik støtte vil bryte med EØS-avtalen.

Stafettpinnen videre

– Dette er helt feil. Det er et stort rom for investeringsstøtte, støtte til markedsføring og oppstartsstøtte. Dette er tiltak som de bruker over hele Europa. Det er et stort handlingsrom i næringspolitikken som ikke blir brukt. Støtten skal ikke være næringsnøytral. Den skal være klimanøytral, slår stortingsrepresentanten fast. Enda noen få dager kan hun smykke seg med denne tittelen.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg er 69 år og så godt som blitt pensjonist, og en må ikke holde kjeft selv om en ikke lenger sitter på Stortinget. Jeg skal være medhjelper for de som skal føre stafettpinnen videre, og engasjementet er det ikke noe i veien med, slår hun fast.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2021
09:47
17.09.2021 10:48Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Ir šiukšlių vežėjas, ir padavėjas, ir parduotuvės darbuotojas dirbdami alina kūną.

Ir šiukšlių vežėjas, ir padavėjas, ir parduotuvės darbuotojas dirbdami alina kūną.

Martin Guttormsen Slørdal og Sissel M. Rasmussen

Darbas alina kūną: Darbdavio prievolė pasirūpinti jūsų sveikata

LØSNING: Kulturstreiken er avsluttet etter at partene ble enige om å innføre livslang og kjønnsnøytral pensjon.

LØSNING: Kulturstreiken er avsluttet etter at partene ble enige om å innføre livslang og kjønnsnøytral pensjon.

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

OVERMODENT: Strakstiltak i Oslo-området er overmodent, eit løfte frå dei raudgrøne partia og behovet er godt dokumentert, meiner leiar Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening.

OVERMODENT: Strakstiltak i Oslo-området er overmodent, eit løfte frå dei raudgrøne partia og behovet er godt dokumentert, meiner leiar Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening.

Håvard Sæbø

Fellesforbundet krev innleige-forbod straks


Flere saker