JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet og Ap stiller klare krav:

Ap støtter forslag om skatteutsettelse: Slik skal olje- og gassindustrien få krisehjelp

Det er trolig flertall på Stortinget for en massiv krisepakke til olje- og gassnæringen, som ventes til uka.
Jørn Eggum er klar på at en krisepakke for olje- og verftsindustrien må komme norsk industri til gode.

Jørn Eggum er klar på at en krisepakke for olje- og verftsindustrien må komme norsk industri til gode.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Etter det FriFagbevegelse erfarer jobbes det intenst i regjeringen for å ferdigstille en krisepakke som også kan innebære en skatteutsettelse for olje- og gassnæringen.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Hadia Tajik, mener det er på høy tid.

– Nå må regjeringen snart levere på det Stortinget har bestilt: Vi har bedt om en helhetlig vurdering av tiltak som kan utløse investeringer på sokkelen og for leverandørindustrien. Det er snart en måned siden vi ba om dette. Hvor blir det av?

Stiller tre krav

Torsdag varslet Arbeiderpartiet at de gir sin støtte til en ordning med skatteutsettelse for bransjen, men med tre absolutte krav:

Det må sikre jobber, sikre staten inntekter og det må innebære utslippskutt.

Dette stiller Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, seg hundre prosent bak.

Han mener det er tre viktige og tydelige krav.

I praksis vil utsettelsen få form av at oljeselskapene får fradrag for hele investeringskostnaden i det året investeringene foretas, i stedet for at investeringen avskrives lineært over flere år. Dette gir et høyt skattefradrag for ett år, altså mye igjen på skatten, som igjen fører til at man umiddelbart har mer penger å bruke på videre og ny aktivitet.

Les også: Oljeindustrien ber om skatteutsettelse, men mangler politisk støtte: – Ap nøler mest når krisa er verst

Samtidig vil man måtte betale full skattesats (78 prosent) tidligere, da avskrivningene og friinntekten for investeringene er «brukt opp».

Det vil frigjøre penger slik at selskapene kan investere, mens staten garderer seg fullt og helt.

Det betyr imidlertid mindre skatteinntekter nå, men mer senere,

Mens Fremskrittspartiet og Senterpartiet har gitt ubetinget støtte til forslaget, har Arbeiderpartiet nå flagget at de vil støtte alle tiltak som innfrir partiets tre krav. Hadia Tajik gir uttrykk for at regjeringen nå må klargjøre hvilke tiltak som vil bli lagt fram.

– Forutsetningen må være at dette skal bære arbeidsplasser og verdiskapning i verfts- og leverandørindustrien samt maritim næring. Derfor er det nå viktig at oppdragene ikke går ut av landet, men holdes i Norge. Hvis dette bare skulle føre til oppdrag ut av landet faller hele hensikten bort. Vi gjør dette for å sikre verdiskapning og arbeidsplasser i Norge, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Han poengterer at dette ikke er en støttepakke til oljeselskapene, men for å sikre leverandørindustrien fra en total kollaps.

– For så langt ute er vi nå, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– I dagens situasjon ser vi hvor viktig finansieringen av vår velferd er. Det har vært helt avgjørende både for bedriftene og arbeidstakere at vi kan finansiere tiltakene som er satt i verk. På denne måten kan vi også sikre en framtidig velferd. Derfor er det viktig at Staten kan ta inn igjen pengene som Staten kortsiktig avstår i denne kritiske situasjonen, mener Eggum.

KonKraft-prosjekt

Fellesforbundet, Industri Energi og LO er en del av KonKraft-samarbeidet som på arbeidsgiversiden består av Norsk olje og gass, Norsk Industri og Norges Rederiforbund, med NHO som observatør.

Redningspakken til regjeringen vil basere seg på denne gruppens prioriteringer.

Den vil føre Norge på en god vei inn i det grønne skiftet, med blant annet en langt større elektrifisering av plattformer. Det vil øke fra 30 til 70 prosent, tror Eggum.

Sysselsettingseffekten er også stor: Bare på prosjekt knyttet til Aker BP og Equinor kan det være snakk om en økt sysselsetting med 50 000 årsverk.

Det legges også opp til en storstilt utbygging av karbonfangst- og lagring. I tillegg kan produksjon av havvind knyttes til offshore-prosjektene.

– Dette kan bli et gigantisk miljøløft, hevder Eggum.

– Samtidig er det helt nødvendig at dette skal ha en midlertidig karakter, at endringen gjelder i en tidsbegrenset periode. Ved en normalsituasjon må skattesystemet tilbake igjen, påpeker han.

Han presiserer at alle de tre kravene til Arbeiderpartiet skal innfris med opplegget til KonKraft.

– Dette vil sikre at vi får store byggeprosjekter fram mot 2022, slik at det ikke vil være nødvendig å starte en nedbemanning av denne viktige gruppen ansatte. Dette er ikke bare viktig for olje- og gassindustrien. Det er viktig for hele landet. Dette er selve motoren i norsk økonomi. Dette handler om å bevare og utvikle teknologiindustrien som skal levere det grønne skiftet i Norge i 2050, mener Jørn Eggum.

Må komme tilbake

Stortinget vedtok før påske at regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en krisepakke for olje- og gassnæringen. Det ble vedtatt med støtte fra alle partier, med unntak av MDG. Etter det FriFagbevegelse erfarer, kommer altså den til uka.

Hadia Tajik er også tydelig på at kravene som stilles til tiltakene må gi forsikringer om at investeringene er lønnsomme for fellesskapet.

– Jeg vil ikke ha noe av at utenlandske bedrifter får en gigantisk skattefordel, og at de så rømmer fra sokkelen med pengene våre i lomma. På flere områder har Arbeiderpartiet også ønsket å stille krav om at de som får fordeler fra staten nå, samtidig må si nei til å utbetale bonuser til ledere og innføre begrensninger på utbytter. Krise og store lederbonuser samtidig kommer ikke til å ha troverdighet hos folk, og dette er deres penger vi nå disponerer. Det er også nå vi må bygge broen til fornybarsamfunnet, og sikre at blant annet elektrifiseringsprosjekter blir forsert, og at vi får på plass finansieringsmodeller for havvind, sier Tajik til FriFagbevegelse.

Tidligere denne uka krevde over 30 ordførere fra flere av landets største kommuner at regjeringen umiddelbart kommer med tiltak for oljenæringen gjennom et felles opprop.

Les også: 32 ordførere krever umiddelbare oljegrep fra regjeringen

Annonse
Annonse