JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stort engasjement om Aps nye partiprogram:

Arbeiderpartiet ba veteranene Finn (84) og Kjell (74) om hjelp. Her er rådene de fikk

Finn Kristensen (84) ber Arbeiderpartiet satse på tre saker - ikke mer - og gjenta det under hele valgkampen. – Da vil det sitte hos velgerne til slutt, mener han.
Kjell Bjørnflaten (t.v.) og Finn Kristensen gir råd til Aps partiprogram. Bjørndalen mener Arbeiderpartiet må vise klart og tydelig hva partiet står for: – Der mener jeg dagens politikere har noe å lære.

Kjell Bjørnflaten (t.v.) og Finn Kristensen gir råd til Aps partiprogram. Bjørndalen mener Arbeiderpartiet må vise klart og tydelig hva partiet står for: – Der mener jeg dagens politikere har noe å lære.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiet har ikke glemt sine veteraner. Et knippe partifolk med solid og lang erfaring, har gjennom sommeren arbeidet med innspill til partiprogrammet om en re-industrialisering av Norge basert på fornybar natur-ressurser og på mineraler.

Denne uka var flere samlet til innspillmøte med nestleder Bjørnar Skjæran. De snakket litt om gamle dager, også, men var klare og tydelige på hva partiet trenger før valgkampen neste år.

– Vi må få opp verdiskapningen og sysselsettingen. Og så må vi fordele rettferdig. Mer rettferdig enn nå. Det er tre stikkord partiet bør merke seg, sier Finn Kristensen til FriFagbevegelse.

Rettferdig fordeling

Han møtte fast på Stortinget fra 1969 til 1985, og var både industriminister, næringsminister og olje- og energiminister i perioden mellom 1981 og 1993. Hovedsakelig fra 1986 og fram til 1993.

Nettopp rettferdighet var hovedtema under hans lange periode som topp-politiker.

– Vi fikk til det, ja. Rettferdighet altså, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Finn Kristensen (84) satt på Stortinget i 16 og var statsråd i sju år. Her gir han program-råd til partiet

Finn Kristensen (84) satt på Stortinget i 16 og var statsråd i sju år. Her gir han program-råd til partiet

Helge Rønning Birkelund

Etter sin politiske karriere var Kristensen direktør i Statoil. Han liker dårlig forslaget til Høyre om at staten skal selge seg ytterligere ned i Equinor.

– Jeg vil ikke det. Jeg var heller ikke enig i at staten opprinnelig skulle selge seg ned. Vi kunne gått videre med det vi hadde. Nå kan vi i alle fall ikke gå ytterligere ned, mener han.

Han er også en av dem som mener oljeprisen ikke blir for høy.

Vise troverdighet

Kjell Bjørndalen (74) var leder i Fellesforbundet fra 1991 til 2007, da Arve Bakke tok over. Han var også med på innspillmøte.

– Vi må bygge videre på den troverdigheten vi har opparbeidet oss gjennom mange år på næringspolitikken, verdiskapning og velferd. Det er sikkert mange svar på dette, men jeg tror det er lurt å være klar i sin tale og fokusere på hva vi vil og hva vi skal gjøre. Der tror jeg dagens politikere har noe å lære, sier Kjell Bjørndalen til FriFagbevegelse.

Les også: Astrid blir den yngste AUF-lederen på 45 år. Dette er hennes to viktigste saker

Jan Balstad (82) er opptatt av få med seg folket. Han kan med rette kalles tidligere LO-topp. Fra 1979 til 1981 var han leder av LO-forbundet Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, senere ble han både sekretær, førstesekretær og nestleder i LO fra 1997 til 2002.

– Vi må holde oss litt unna store naturinngrep. Uansett er det viktig å få med seg folket når du skal gjøre ting som kanskje kan være litt vanskelige. Det har vindkraften ikke gjort, mener han.

Nye grep for sysselsetting

Ap-veteranene mener landet vi få en utfordring med full sysselsetting, og at det er nødvendig med nye grep for å sikre arbeid for alle. Ikke minst en stor gruppe ungdommer som er i starten av sitt yrkesliv.

De har mål om at Norge skal bli Europas ledende hydrogen-nasjon. Tilsvarende på karbonfangst- og lagring. Og satse på havvind.

Veteranene er også opptatt av å benytte seg av handlingsrommet i EØS-avtalen, og mener Norge har vært alt for lite opptatt av nettopp det.

Veteranene mener det også er på plass med en kritisk gjennomgang av hvordan offentlig sektor kan effektiviseres for å gi rom for økt verdiskapning.

Les også: Mette Nord ut mot NHO og Høyre: – Du skaper ikke verdier ved å flytte fra offentlig til privat sektor

Flere tusen enkeltforslag

Nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, mener møter med slike partiveteraner er svært nyttig.

– Vi har fått vanvittig mange innspill til partiprogrammet, noe som vitner om stort engasjement. Vi har passert 700 sider fra partiorganisasjonen, og flere tusen enkeltforslag. Nå har vi toppet det med to timer med industri-veteranene, og det har virkelig vært givende. Man skal lytte til erfarne folk, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet.

Nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran (f.v.), partisekretær Kjersti Stenseng og veteranen Finn Kristensen.

Nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran (f.v.), partisekretær Kjersti Stenseng og veteranen Finn Kristensen.

Helge Rønning Birkelund

– Det ble nok litt snakk om gamle dager også, men mest om hvordan vi kan bruke den erfaringen vi har til ny verdiskapning og nye arbeidsplasser. Vi må skrote regjeringens passive næringspolitikk med en veldig aktiv næringspolitikk. Det har disse karene hjulpet oss med, legger han til.

– Vi er nødt til å få til en industrioffensiv som setter trøkk. Høyres eneste satsing – å kutte formuesskatten – skaper ingenting. Bare mindre til fellesskapet og større forskjeller, sier Skjæran.

– Det er nedslående å se at høyresiden med NHO i spissen vender seg til det store fellesskapet for å få hjelp gjennom krisen, men allerede før krisen er over er det nærmest som at de snur ryggen til fellesskapet og vil kutte og privatisere. Vi må ha en aktiv stat som peker ut en retning som skaper en industriutvikling i partnerskap med næringslivet, og vi trenger en sterk stat som kan stille opp i krisetider, mener Bjørnar Skjæran.

Les også: Oljearbeiderne frykter at hun vil rasere arbeidsplassene. Her er MDG-lederens svar

Warning
Annonse
Annonse