JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulovlig lønnstrekk:

Arbeidsgiver trakk 70.000 kroner i lønn ulovlig – må ut med det dobbelte

En mann som mente tidligere arbeidsgiver hadde trukket ham i lønn urettmessig, vant fram i retten. Selskapet må betale pengene tilbake, med renter, pluss 80.000 i saksomkostninger.
Over en lengre ble en ufaglært håndverker som drev med listlegging, trukket i lønn av arbeidsgiver. Tingretten har dømt den tidligere arbeidsgiveren til å betale ham tilbake over 70.000 kroner, pluss forsinkelsesrenter.

Over en lengre ble en ufaglært håndverker som drev med listlegging, trukket i lønn av arbeidsgiver. Tingretten har dømt den tidligere arbeidsgiveren til å betale ham tilbake over 70.000 kroner, pluss forsinkelsesrenter.

Colourbox

aurora@lomedia.no

I halvannet år ble en ufaglært håndverker trukket i lønn av arbeidsgiver. Først etter at han hadde sluttet i jobben reagerte han på trekkene. I sommer vant over sin tidligere arbeidsgiver Proff Parkett AS i Kristiansand tingrett.

– Tingretten fant at lønnstrekket ikke var gyldig. Delvis kom retten til at arbeidsgiver ikke hadde gjort noen skriftlig avtale om lønnstrekk, og delvis til at det ikke forelå tilstrekkelig dokumentasjon for lønnstrekk. De hadde satt opp et hjelpedokument, men det var ingen dokumentasjon på hvorfor trekkene var som de var, sier LO-advokat Silje Hassellund Solberg, som representerte mannen i tingretten, til FriFagbevegelse.

Den tidligere arbeidstakeren ved Proff Parkett er fra Kroatia, og jobbet for bedriften i om lag to år fram til begynnelsen av 2019.

Mannen jobbet hovedsakelig med å legge lister, og ifølge arbeidsavtalen hans var lønna en kombinasjon av timearbeid og akkordpris per meter med list som ble lagt. Han leverte månedlig timelister over utført arbeid. Arbeidsavtalen inneholdt en formulering om at «eventuelt for mye utbetalt trekkes i lønn eller andre godtgjørelser».

Etter at han hadde sluttet i bedriften rådførte mannen seg med Agder Fagforening, som er en del av Fellesforbundet, om hvorvidt lønnstrekkene selskapet hadde foretatt, var lovlige. Det endte med sak i Kristiansand forliksråd som enstemmig dømte den tidligere arbeidsgiveren til å betale ham om lag 79.500 kroner.

Proff Parkett tok saken videre til Kristiansand tingrett, hvor de hevdet at kroaten ikke hadde krav på kompensasjon, men at han tvert imot hadde fått utbetalt cirka 17.700 kroner for mye i lønn og godtgjørelse.

Spørsmål og svar: Arbeidsgiver har trukket meg i lønn – hva gjør jeg?

– Mente han hadde ført opp for mye på timelistene

I tingretten sto mannen fast på at det var gjort urettmessige trekk i lønna hans fra mai 2017 til begynnelsen av 2019.

LO-advokat Solberg forklarer at arbeidsgiveren hadde foretatt lønnstrekk for tre forskjellige ting.

– Det ene var trekk fordi de mente at arbeidstakeren hadde ført opp for mye arbeid på timelistene. Det var en noe spesiell lønnsavtale der de ansatte jobbet etter timer og akkord, sier Solberg.

Timelisten ble korrigert av en leder i bedriften etter at den var innlevert.

– Og bedriften gjorde trekk i lønna på hver lønnsslipp uten å gi tilbakemelding om hva som var feil.

Arbeidsgiver hadde også trukket i lønn på grunn av en avtale om utlegg for kjøp av verktøy.

– De gjorde trekk i lønna for kjøp av verktøy som han trengte til jobb, forklarer advokaten.

I dommen fra tingretten kommer det fram at arbeidsgiver mente de hadde en muntlig avtale om at bedriften skulle stå for innkjøp av nødvendig verktøy. Den tidligere ansatte viste på sin side til at det ikke fantes noen avtale om trekk i lønna for verktøy.

I tillegg var det trukket penger i forbindelse med en bil mannen skulle disponere. Der hadde arbeidsgiver trukket penger månedlig for bilen uten å ha en skriftlig avtale om det på forhånd.

Rettens konklusjon er at Proff Parkett har foretatt ulovlige trekk i mannens lønn både for korrigering av timelistene, bilordningen og verktøykjøpet.

Røe Isaksen om Nav-skandalen: – Den samme feilen må ikke skje på ny

«Grunnløst» søksmål – fikk dekket alle kostnader

I tillegg til kravet på tilbakebetaling av 71.469 kroner pluss forsinkelsesrente, er Proff Parkett AS dømt til å betale 80.958 i erstatning for sakskostnader ved forliksrådet og tingretten.

– Det som er spesielt i denne saken er at vi fikk dekket alt av saksomkostninger selv om det er en såkalt småkravsak, sier advokat Solberg.

Hun forklarer at dette er en spesiell prosess for behandling av enkle tvister innenfor de alminnelige domstoler, som skal gjøre det enklere og billigere for partene å ta en sak til retten.

– Det innebærer normalt sett store begrensninger for hva man kan kreve i sakskostnader selv om man vinner fram. I småkravsaker kan den som får medhold normalt kun bli tilkjent advokatutgifter med 20 prosent av sakens tvistesum. Men her har retten benyttet seg av et unntak, sier Solberg.

Unntaket går ut på at en part som «åpenbart uten grunn» har anlagt sak, kan bli pålagt å dekke alle sakskostnader.

«Retten finner at Proff Parketts søksmål åpenbart er grunnløst … Det vises til at [saksøkte] har fått fullt medhold i sine påstander. Saken har vært lite tvilsom, og de avgjørende bevis har vært kjent for begge parter allerede forut for saksanlegget», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

– Derfor er resultatet at arbeidsgiver må ut med 150.000 kroner i stedet for 71.469 kroner som var trukket fra lønna ulovlig, sier Solberg.

AUF-lederen: – Unge er redde for at verden etter koronaen vil bli akkurat som før

– Ingen kommentar

LO-advokaten understreker at dommen ikke er rettskraftig per i dag.

– Vi vet ikke om den ankes, og ankefristen er ikke før 15. september.

Eier og daglig leder av Proff Parkett AS Sondre Vindbo har ingen kommentar til saken. Han vil heller ikke si om de har tenkt til å anke.

– Vi kommer tilbake til motparten angående dette, sier Vindbo.

Ta opp lønnstrekket med tillitsvalgte

Ifølge LO-advokaten er ulovlig trekk i lønna en problemstilling de møter på ofte.

– Hva er ditt råd til arbeidstakere som reagerer på lønnstrekk fra arbeidsgiver?

– Ta kontakt med tillitsvalgte og ta opp lønnstrekket, så arbeidsgiver ikke fortsetter med en praksis som du er uenig i.

– Hvis du ikke protesterer, kan det oppfattes som at du har akseptert lønnstrekket, og at det derfor anses å være avtalt, forklarer hun.

Warning
Annonse
Annonse