Arbeidslivskriminalitet: Ap vil avdekke bakmenn og nettverk
Arbeiderpartiet krever en storstilt opptrapping av kampen mot arbeidslivskriminalitet.
Rigmor Aasrud er finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.
Ole Palmstrøm
helge@lomedia.no
Arbeiderpartiet legger nå fram en 12-trinnsplan for å øke satsingen mot arbeidslivskriminalitet.
Blant annet vil partiet prøve å få med seg flertallet på Stortinget til å be regjeringen sikre at arbeidslivskriminalitet ses i sammenheng med kampen mot organisert kriminalitet, for å avdekke bakmenn og nettverk som står bak.
• Han kan få en historisk streng straff for arbeidslivskriminalitet
– Krever ressurser
– Politiet må få midler til å sette av tilstrekkelig ressurser til å ta sitt ansvar i forhold til arbeidslivskrimsentrene. Og politiet må prioritere etterforskning av arbeidslivskriminalitet, sier finanspolitisk talsperson, Rigmor Aasrud, til FriFagbevegelse.
Hun står, sammen med partiets arbeidslivspolitikere, bak forslagene nettopp fordi forslagene nødvendigvis må gjøre et innhogg i pengebruken.
– Det må bevilges mer penger til dette, også for å hindre at store beløp går tapt i form av skatteunndragelser. For å få tatt ut de som bryter loven må vi ha mye større kraft på Akrimsentrene. Vi ønsker oss derfor flere, poengterer Aasrud.
– En viktig del av regjeringen Stoltenberg II sine tiltaksplaner mot sosial dumping, var økt samarbeid og koordinerte tilsyn mellom flere etater. Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Nav og Politiet samarbeider i dag ved sju samlokaliserte Akriminsentre i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø, Tønsberg og Kristiansand. I tillegg til de samlokaliserte enhetene er det etablert lokale og regionale samarbeidsavtaler mellom etatene flere steder i landet, heter det i forslaget fra Hadia Tajik, Lise Christoffersen, Arild Grande, Eigil Knutsen, Lene Vågslid, Jan Bøhler, Rigmor Aasrud, Ruth Grung og Åsunn Lyngedal.
– Et viktig mål for samarbeidet er å utnytte etatenes virkemidler og etterretningsinformasjon bedre for å få best mulig effekt. Et godt og effektivt tverretatlig samarbeid er helt avgjørende for å lykkes i arbeidet mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, mener forslagsstillerne.
• Derfor mener LO-toppen at NHOs tiltaksplan mot arbeidskriminalitet er mangelfull
Opptrappingsplan
Arbeiderpartiet mener det må settes opp en økonomisk opptrappingsplan for utbygging av flere Akrimsentre, slik at hele landet dekkes i løpet av stortingsperioden 2017–20121. Samtidig må kapasiteten til de eksisterende sentre økes. I sitt alternative budsjett for 2018 satte Arbeiderpartiet av 15 millioner kroner mer til Akrimsentrene.
– Det må settes tydelige mål og krav til rapportering av resultater i form av beslag i verdier, stans i virksomhet, domfellelser og antall bakmenn som tas, mener Aasrud.
Hun tar også til orde for flere uanmeldte tilsyn i bransjer som er spesielt utsatt for arbeidslivskriminalitet.
– De alvorligste sakene må prioriteres både i etterforskningsfasen og følges opp med raske og strenge reaksjoner, heter det blant annet i forslaget.
Arbeiderpartiet ønsker seg også et samarbeid med arbeidslivets parter og at det etableres ordninger med tettere oppfølging fra tilsynene og LO-koordinatorer på større prosjekter.
Arbeiderpartiet vil videre at Stortinget skal be regjeringen sikre at samtlige politidistrikt oppretter egne enheter med spisskompetanse på arbeidslivskriminalitet for å ta bakmenn og beslaglegge de kriminelles verdier. Utbytte fra kriminalitet – som for eksempel kjøretøy, kontanter og leiligheter – skal inndras, heter det.
Partiet ser også for seg et samarbeid med universiteter og høyskoler for å gi fremtidens byggeledere, bedriftseiere og andre kunnskap om hva de må gjøre for å sikre seg mot at kriminelle gjør den hvite økonomien «grå».
– Det seriøse og organiserte arbeidslivet er selve grunnmuren i arbeidslivet, og bygget opp gjennom en streng, men fleksibel arbeidsmiljølov og omfattende avtaler mellom partene i arbeidslivet. Her ligger også det viktigste vernet mot økt innslag av useriøsitet, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Men i tillegg til denne grunnmuren, er det behov for tilsyn og kontroller som sikrer at lovene og reglene som regulerer arbeidslivet, følges, og at det sanksjoneres dersom de brytes, hevder Ap-politikerne.
• Etterlyser tverrfaglig samarbeid mot arbeidslivskriminalitet
Taushetsplikten
Forslagsstillerne mener Akrimsentrene trenger en enhetlig ledelse som setter egne mål for hvert enkelt senter basert på behov og forekomst av arbeidslivskriminalitet i senterets område.
– Det er en utfordring at lovverket, sanksjoner og handlingsrom tolkes ulikt mellom etatene og mellom de ulike sentrene. Her er det behov for en felles opplæring og en lik tolkning av handlingsrommet, mener Arbeiderpartiet.
– Sentrene har store utfordringer som må løses for effektivt å kunne løse oppgavene med kontroll, etterforskning, sanksjonering, beslag og anmeldelse av saker. Taushetsplikten fungerer i dag som en beskyttelse av kriminelle aktører. Etatene kan ikke fritt dele informasjon seg imellom for å sikre en mest effektiv kontroll og sanksjonering. En annen utfordring er hvordan det tverretatlige samarbeidet er organisert. De har alle samme oppdragsbrev, men hver enkelt etat er styrt av egne måltall og sin egen ledelse. Dette blir problematisk for sentrene som sådan. Det er også usikkert hvem som er ansvarlig og tar beslutningene for det tverretatlige samarbeidet, heter det i begrunnelsen for forslagene.
• Følg oss på Facebook og Twitter
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside