JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet skal godkjenne bemanningsbyråene: – Det er bare å følge loven

Fra 1. januar 2024 skal bemanningsbyråer dokumentere at de driver lovlig.
NHO er støtter forslaget til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

NHO er støtter forslaget til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Regjeringen etablerer en godkjenningsordning for bemanningsforetak.

Fra 1. januar innføres det regler som vil gjøre det  det forbudt å leie ut arbeidskraft fra bemanningsbyråer som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.

– Kravene som stilles er ikke så vanskelige å oppnå. Det er bare å følge loven, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til FriFagbevegelse.

– Kravene innebærer først og fremst at bedriftene nå skal dokumentere at kravene er oppfylt, sier Persen.

Aktuelt: Her er det fortsatt lov å bruke innleid arbeidskraft

Må dokumentere

Kravene som må oppfylles er at bedriften har en vernetjeneste, skriftlig arbeidsavtaler, sørge for likebehandling og ha yrkesskadeforsikring. I tillegg må bedriften være registrert i Enhetsregisteret, Foretaksregisteret, Merverdiavgiftsregisteret og Arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret.

Det vil si krav som alle seriøse bedrifter må oppfylle.

I dag må alle bedrifter som leier ut arbeidskraft, registrere seg hos Arbeidstilsynet. Men det er ingen kvalitativ vurdering av bedriftene for å bli registrert.

Mot sin hensikt

LO mener at dagens registreringsordning tidvis kan virke mot sin hensikt ved at den gir et falskt skinn av seriøsitet, og støtter derfor at det blir innført en godkjenningsordning.

LO kommenterte forslaget om godkjenningsordningen i forbindelse med høringen til Fougner-utvalget, som kom for to år siden. I høringsuttalelsen ville LO at godkjenningsordningen også inneholdt opplysninger om bedriften har tariffavtale eller ikke.

Regjeringen gir ikke LO støtte i dette kravet.

Streik 2023: Europeisk fagbevegelse hyller den norske storstreiken

LO krevde også at et bemanningsforetak ikke skal kunne begynne å leie ut personell før foretaket er godkjent. I den nye godkjenningsordningen vil dette bli et krav. Etter en overgangsperiode fram til 31. mars, vil det ikke være tillatt å leie ut/inn mens bemanningsforetaket har søknad til behandling. I registeret skal det opplyses om bedriften er godkjent, har en søknad under behandling eller ikke godkjent.

I registeret skal det opplyses om bedriften er godkjent, har en søknad under behandling eller ikke godkjent.

Trygge og gode arbeidsforhold

– Registeret skal være offentlig tilgjengelig slik at det blir lettere å undersøke om det er et seriøst bemanningsbyrå, sier statsråden.

Hun peker på at denne godkjenningsordningen er et ledd i regjeringens arbeid med å skape trygge og gode arbeidsforhold.

– Det er jo nylig gjort innstramminger i reglene om utleie av arbeidskraft.Denne godkjenningsordningen bygger opp under gode forhold i bransjen slik at de som tilbyr utleie av arbeidskraft driver seriøst og ordentlig.

Mye lest: Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en post på Facebook

Ja fra NHO

NHO har vært motstandere av de innstrammingene som regjeringen har gjort overfor bemanningsbransjen, men dette forslaget er de for.

I sitt høringssvar skrev arbeidsgiverorganisasjonen at «NHO støtter forslaget og mener det vil være en styrke for de seriøse bemanningsforetakene, [og] at en effektiv og bransjetilpasset godkjenningsordning er et målrettet tiltak for å luke ut eventuelle useriøse aktører.»

I 2000 ble utleie av arbeidskraft tillatt i Norge gjennom den såkalte Blaalid-reformen.

Samtidig ble det opprettet en registreringsordning for bemanningsbyråer. Tre år senere ble Victor Norman (H) arbeidsminister og la ned registeret. Men under den rødgrønne-regjeringen i 2009 ble registeret gjenopprettet.

Over 4000 bemanningsbyrå

Siden 2000 har det vært en kraftig utvikling i antall bemanningsforetak. Da FriFagbevegelse første gang fikk sjekke bemanningsbyråregisteret i 2012, var det 1523 bemanningsbyrå, i 2017 var antallet vokst til 2000 byråer.

Arbeidsdepartementet oppgir at det nå er registrert 2384 bedrifter i registeret.

Debatt: Høyres politikk vil utradere store deler av arbeidslivet som et levebrød for vanlige folk

Dette tallet er like vel lavt i forhold til hvor mange bedrifter som er registrert som bemanningsbyrå i Foretaksregisteret i Brønnøysund. Her er det registret over 4000 bedrifter under næringskoden for bemanningsbyrå.

Det eksisterer allerede to tilsvarende godkjenningsordninger. Det er bilpleie som ble innført for et år siden. Den andre er godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter. Den har fått virke i mer enn ti år.

Hardere i klypa

Forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen, oppsummerer overfor FriFagbevegelse at erfaringene med godkjenningsordningen for renhold i hovedsak har vært gode. Norsk Arbeidsmandsforbund organiserer renholdere.

– Det har gitt oss en mer oversiktlig bransje, og luka ut de verste firmaene, sier Edvardsen.

Han skulle ønske seg at Arbeidstilsynet hadde vært litt hardere i klypa. Dessuten skulle han ønske at det var lagt inn noen flere kriterier i godkjenningsordningen.

Warning
Annonse
Annonse