JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arne Viste er tiltalt for å ha gitt asylsøkere arbeid. Han mener Grunnloven gir ham rett

Han mener han fører en politisk kamp for at asylsøkere få lov til å arbeide. Påtalemyndighetene mener Arne Viste bevisst bryter utlendingsloven.
Arne Viste, daglig leder i  Plog AS, mener ureturnerbare asylsøkere bør ha rett til arbeid. Nå er han tiltalt for å ha gitt 29 asylsøkere arbeid gjennom firmaet sitt Plog AS.

Arne Viste, daglig leder i Plog AS, mener ureturnerbare asylsøkere bør ha rett til arbeid. Nå er han tiltalt for å ha gitt 29 asylsøkere arbeid gjennom firmaet sitt Plog AS.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Straff er ikke noe viktig spørsmål for meg. Men hvis dommen går ut på at jeg mister retten til å drive virksomheten min, kommer jeg til å anke hele veien til Høyesterett, sier Arne Viste til FriFagbevegelse.

Arne Viste er tiltalt for brudd på utlendingsloven ved å ha gitt arbeid til utlendinger som ikke har arbeidstillatelse i Norge. Viste innrømmet i retten at han har gitt arbeid til ureturnerbare asylsøkere.

p

Full sal

En av Oslo tinghus’ største rettssaler var helt full da aktor, politiadvokat Hans Petter Pedersen Skurdal, holdt sitt innledningsforedrag. Det var venner, kolleger, ansatte og tidligere ansatte som hadde møtt opp for å støtte Viste.

Viste la ikke skjul på at han har et politisk formål med saken.

– Målet er at retten skal komme til at det er brudd på Grunnloven å nekte asylsøkere å arbeide, sa Viste.

Han håper på at tingretten skulle innvilge et slags amnesti for de asylsøkerne som har vært lengst i landet.

Saken ble henlagt

De fire siste årene har Viste gjennom sin bedrift Plog As, gitt arbeid til ureturnerbare asylsøkere. Først ble de ansatt i hans eget firma. Etter hvert ble det nødvendig å opprette et bemanningsbyrå som så leide ut arbeidskraft til ulike bedrifter.

Viste har i lengre tid forsøkt å bli anmeldt for disse bruddene, og saken ble tatt opp av politiet i Rogaland som etter hvert henla saken på grunn av bevisets stilling. Han mente at dette var et slags godkjent-stempel fra myndighetene. Men politiet i Oslo og UDI tok ikke hensyn til henleggelsen i Stavanger og tok ut tiltale.

Spørsmålet er uavklart

– Det er en rett for alle å få prøvet saken for retten, sa tiltalte i sin frie forklaring til retten.

For å forklare sin handlemåte tok han utgangspunkt i Grunnlovens paragaf 110. Her står det: «Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring.»

Han understrekte at han aldri har sagt at det har vært lovlig å gi ureturnerbare asylsøkere arbeid.

– Det jeg har sagt er at spørsmålet er uavklart, og at henleggelsen fra Rogaland politidistrikt underbygger denne påstanden, sa han.

Inndragning av verdier

I sitt innledningsforedrag gjorde aktor det klart at han ville kreve inndragning av verdier som Viste og Plog AS har tjent på sin virksomhet.

Viste la i sin forklaring stor vekt på de økonomiske forholdene rundt bemanningsforetaket. Han har trukket sine ansatte 50 prosent i skatt, men det har vært problem å få betalt inn skatten.

p

Forholder oss til utlendingsloven

– For å betale inn skatt må en ha et KID-nummer. Det får du ikke når du ikke har skattekort, forklarte tiltalte. Viste endte opp med å sende summen som kontanter med verdipost til skatteinnkreveren.

– Hva synes du om det Viste har sagt i retten?

– Dette var det vi visste på forhånd. Vi kommer ikke til å forholde oss til det politiske. Vi forholder oss til det utlendingsloven sier, at for å jobbe lovlig i Norge så må du ha arbeidstillatelse, sier aktor Skurdal til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse