Norgesmodellen
Bygningsarbeidere i Grenland er ikke fornøyd med regjeringens tiltak mot sosial dumping
De gikk i spissen for å få innført seriøsitetskrav ved offentlige innkjøp, men er ikke fornøyde med det regjeringa leverer på første trinn av Norgesmodellen.
Leder i Fellesforbundert i Grenland, Roald Stykket, er ikke fornøyd med de tiltakene regjeringen legger fram for å hindre sosiadumping i forbindelse med offentlige innkjøp. Første trinn på Norgesmodellen er ikke godt nok.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Artikkelen er endret etter publisering
Under valgkampen i fjor fikk Fellesforbundet i Skien et garantibevis fra Arbeiderpartiet for hvordan partiet ville bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.
Det var nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, som skrev under på et garantibevis om Norgesmodellen.
Første trinn av Norgesmodellen ble lansert av regjeringen sist fredag, ved arbeidsminister Marte Mjøs Persen og næringsminister Jan Christian Vestre. Men leder i Fellesforbundet avd. 8, Roald Stykket, er langt fra fornøyd.
– Dette er jo ingenting. Alt er bestemt i lover fra før. Hvis en skal gjøre noe med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet så må en gjøre noe med antall ledd i kontraktskjeden, sier Stykket til FriFagbevegelse.
650 milliarder kroner
Til sammen bruker det offentlige svimlende 650 milliarder kroner på innkjøp, og regjeringens ambisjon er at det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt til å skape et trygt og godt arbeidsliv.
I dag er det over ett hundre kommuner som har ulike seriøsitetskrav som de skal bruke når kommunene kjøper inn varer og tjenester. Lov om offentlige anskaffelser gjelder for statlige og kommunale innkjøp.
Roald Stykket er tømrer, og de fleste i hans fagforening er bygningsarbeidere. De startet allerede i 2014 arbeidet med å få Skien kommune til å vedta et regelverk som satte krav til kommunens leverandører.
Det ble satt krav til andel lærlinger, andel fagarbeidere, begrense innleie og ikke minst antall ledd i kontraktskjeden.
Les også: Håvard ser etter jobb nummer to på grunn av de økte prisene. – Man kan ikke bare slutte å spise
Skal bli Norgesmodellen
Dette ble til Skiensmodellen. Etter hvert overtok Telemark fylke modellen. Oslo utviklet sin egen modell med en del av de samme elementene som fikk navnet Oslomodellen.
Etter hvert ble det behov for å utvikle en felles modell for hele Norge slik at leverandører ikke må forholde seg til ulike seriøsitetsmodeller i hver kommune og statlig etat. Dette skal bli Norgesmodellen.
I regjeringens høringsnotat blir det imidlertid undertreket at kommuner, fylkeskommuner og andre aktører fremdeles vil kunne ha egne innkjøpsmodeller.
I garantibeviset Stykket fikk fra nestleder i Arbeiderpartiet 11. august i fjor, sto det:
«Arbeiderpartiet vil motarbeide svart arbeid, sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og utstrakt bruk av innleie. Vi vil ha et arbeidsliv med nulltoleranse for svart arbeid og sosial dumping. For å få til dette skal vi i løpet av våre første 100 dager i regjering utarbeide nasjonale bestemmelser for et seriøst arbeidsliv i Norge. Modellen skal være tuftet på allerede eksisterende modeller som er velfungerende og som har treffsikre krav til offentlige leverandører».
Slik garanterte nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, for innføring av Norgesmodellen under valgkampen i 2021
Torgny Hasås
Nå viste det seg i partiets program over saker som skulle gjennomføres de første 100 dager i regjering, at modellen ikke var utarbeidet etter 100 dager, men arbeidet med Norgesmodellen skulle starte.
Første trinn klart
Et år etter valget var det første trinnet klart.
I høringsnotatet som statsrådene presenterte fredag skriver regjeringen at alle bedrifter som leverer tjenester til offentlige virksomheter innen renhold og bygg og anlegg er forpliktet til å ha:
• Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
• Lønnsutbetaling via bank, og ikke med kontanter
• Alle ansatte skal ha HMS-kort
• Alle ansatte skal ha en lovlig tilknytningsform til arbeidet.
I tillegg skal det innføres konkrete krav til språkferdigheter for bygge- og anleggsvirksomheter.
Mye lest: Ap med historisk lave tall: – Sjokkerende dårlig
Begrense antall nivåer
– Antall nivåer i kontraktskjeden er det første en må gripe fatt i. Det er der en finner de mest useriøse forholdene. De er der det er vilt og uregulert. Derfor må det settes grenser for antall nivåer, sier Stykket.
Det har vist seg at dersom en hovedentreprenør setter bort arbeidet til en underentreprenør som igjen setter det bort til en ny underentreprenør, blir det vanskelig å holde oversikten over lønns- og ansettelsesforhold. Jo, flere ledd, dess vanskeligere er det å holde oversikten.
Derfor er det både i Skiensmodellen og Oslomodellen krav om at det i hovedsak bare skal være et nivå under hovedentreprenøren.
ESA stiller spørsmål
Næringsminister Jan Christian Vestre sa til FriFagbevegelse under lanseringen at dette spørsmålet var et av de tiltakene som de kom tilbake til på neste trinn av Norgesmodellen. Det er også et av de spørsmålene hvor departementet er i dialog med Eftas overvåkingsorgan, ESA, slik at Norgesmodellen ikke skal bryte mot EUs konkurranseregler.
– Det er viktig at modellen blir holdbar når den først blir innført, sa Vestre.
Både Skiensmodellen og Oslomodellen har begrensninger på hvor mange nivåer en kan ha under en hovedentreprenør.
Mens ESA stiller spørsmål har EU-kommisjonen til og med trukket fram Skiensmodellen som et eksempel på god praksis. I mai 2020 ga EU-kommisjonen ut et hefte med tittelen «71 Good Practice Cases». Et av 71 eksempler er Skiensmodellen.
Her kan du lese mer om EU og ESAs syn på Skiensmodellen
LO-sekretær Trude Tinnlund er fornøyd med at regjeringen nå legger nå opp til at seriøse bedrifter skal prioriteres ved tildeling av offentlige kontrakter.
– Dette er et viktig steg i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, skriver Tinnlund i en pressemelding. Hun sier at dette er en start. For det ikke bare renhold- og byggebransjen som trenger krav om fagkompetanse, lærlinger og innkjøp av ulike tjenester. Hun viser til at det er behov for stille strenge krav innenfor flere bransjer og peker bla. på vekterbransjen, transportbransjen, hotell og restaurantbransjen.
Mye lest: Først mistet Jens Magne og kollegaene jobben. Nå kan de tape millioner
Presisering etter publiseringen. I regjeringens høringsnotat blir det imidlertid undertreket at kommuner, fylkeskommuner og andre aktører fremdeles vil kunne ha egne innkjøpsmodeller.