JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Leder i Fellesforbundert i Grenland, Roald Stykket, er ikke fornøyd med de tiltakene regjeringen legger fram for å hindre sosiadumping i forbindelse med offentlige innkjøp. Første trinn på Norgesmodellen er ikke godt nok.

Leder i Fellesforbundert i Grenland, Roald Stykket, er ikke fornøyd med de tiltakene regjeringen legger fram for å hindre sosiadumping i forbindelse med offentlige innkjøp. Første trinn på Norgesmodellen er ikke godt nok.

Håvard Sæbø

Norgesmodellen

Bygningsarbeidere i Grenland er ikke fornøyd med regjeringens tiltak mot sosial dumping

De gikk i spissen for å få innført seriøsitetskrav ved offentlige innkjøp, men er ikke fornøyde med det regjeringa leverer på første trinn av Norgesmodellen.10.11.2022
10:42
10.11.2022 15:52

torgny@lomedia.no

Artikkelen er endret etter publisering

Under valgkampen i fjor fikk Fellesforbundet i Skien et garantibevis fra Arbeiderpartiet for hvordan partiet ville bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Det var nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, som skrev under på et garantibevis om Norgesmodellen.

Første trinn av Norgesmodellen ble lansert av regjeringen sist fredag, ved arbeidsminister Marte Mjøs Persen og næringsminister Jan Christian Vestre. Men leder i Fellesforbundet avd. 8, Roald Stykket, er langt fra fornøyd.

– Dette er jo ingenting. Alt er bestemt i lover fra før. Hvis en skal gjøre noe med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet så må en gjøre noe med antall ledd i kontraktskjeden, sier Stykket til FriFagbevegelse.

650 milliarder kroner

Til sammen bruker det offentlige svimlende 650 milliarder kroner på innkjøp, og regjeringens ambisjon er at det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt til å skape et trygt og godt arbeidsliv.

I dag er det over ett hundre kommuner som har ulike seriøsitetskrav som de skal bruke når kommunene kjøper inn varer og tjenester. Lov om offentlige anskaffelser gjelder for statlige og kommunale innkjøp.

Roald Stykket er tømrer, og de fleste i hans fagforening er bygningsarbeidere. De startet allerede i 2014 arbeidet med å få Skien kommune til å vedta et regelverk som satte krav til kommunens leverandører.

Det ble satt krav til andel lærlinger, andel fagarbeidere, begrense innleie og ikke minst antall ledd i kontraktskjeden.

Les også: Håvard ser etter jobb nummer to på grunn av de økte prisene. – Man kan ikke bare slutte å spise

Skal bli Norgesmodellen

Dette ble til Skiensmodellen. Etter hvert overtok Telemark fylke modellen. Oslo utviklet sin egen modell med en del av de samme elementene som fikk navnet Oslomodellen.

Etter hvert ble det behov for å utvikle en felles modell for hele Norge slik at leverandører ikke må forholde seg til ulike seriøsitetsmodeller i hver kommune og statlig etat. Dette skal bli Norgesmodellen.

I regjeringens høringsnotat blir det imidlertid undertreket at kommuner, fylkeskommuner og andre aktører fremdeles vil kunne ha egne innkjøpsmodeller. 

I garantibeviset Stykket fikk fra nestleder i Arbeiderpartiet 11. august i fjor, sto det:

«Arbeiderpartiet vil motarbeide svart arbeid, sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og utstrakt bruk av innleie. Vi vil ha et arbeidsliv med nulltoleranse for svart arbeid og sosial dumping. For å få til dette skal vi i løpet av våre første 100 dager i regjering utarbeide nasjonale bestemmelser for et seriøst arbeidsliv i Norge. Modellen skal være tuftet på allerede eksisterende modeller som er velfungerende og som har treffsikre krav til offentlige leverandører».

Slik garanterte nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, for innføring av Norgesmodellen under valgkampen i 2021

Slik garanterte nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, for innføring av Norgesmodellen under valgkampen i 2021

Torgny Hasås

Nå viste det seg i partiets program over saker som skulle gjennomføres de første 100 dager i regjering, at modellen ikke var utarbeidet etter 100 dager, men arbeidet med Norgesmodellen skulle starte.

Første trinn klart

Et år etter valget var det første trinnet klart.

I høringsnotatet som statsrådene presenterte fredag skriver regjeringen at alle bedrifter som leverer tjenester til offentlige virksomheter innen renhold og bygg og anlegg er forpliktet til å ha:

• Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)

• Lønnsutbetaling via bank, og ikke med kontanter

• Alle ansatte skal ha HMS-kort

• Alle ansatte skal ha en lovlig tilknytningsform til arbeidet. 

I tillegg skal det innføres konkrete krav til språkferdigheter for bygge- og anleggsvirksomheter.

Mye lest: Ap med historisk lave tall: – Sjokkerende dårlig

Begrense antall nivåer

– Antall nivåer i kontraktskjeden er det første en må gripe fatt i. Det er der en finner de mest useriøse forholdene. De er der det er vilt og uregulert. Derfor må det settes grenser for antall nivåer, sier Stykket.

Det har vist seg at dersom en hovedentreprenør setter bort arbeidet til en underentreprenør som igjen setter det bort til en ny underentreprenør, blir det vanskelig å holde oversikten over lønns- og ansettelsesforhold. Jo, flere ledd, dess vanskeligere er det å holde oversikten.

Derfor er det både i Skiensmodellen og Oslomodellen krav om at det i hovedsak bare skal være et nivå under hovedentreprenøren.

ESA stiller spørsmål

Næringsminister Jan Christian Vestre sa til FriFagbevegelse under lanseringen at dette spørsmålet var et av de tiltakene som de kom tilbake til på neste trinn av Norgesmodellen. Det er også et av de spørsmålene hvor departementet er i dialog med Eftas overvåkingsorgan, ESA, slik at Norgesmodellen ikke skal bryte mot EUs konkurranseregler.

– Det er viktig at modellen blir holdbar når den først blir innført, sa Vestre.

Både Skiensmodellen og Oslomodellen har begrensninger på hvor mange nivåer en kan ha under en hovedentreprenør.

Mens ESA stiller spørsmål har EU-kommisjonen til og med trukket fram Skiensmodellen som et eksempel på god praksis. I mai 2020 ga EU-kommisjonen ut et hefte med tittelen «71 Good Practice Cases». Et av 71 eksempler er Skiensmodellen.

Her kan du lese mer om EU og ESAs syn på Skiensmodellen

LO-sekretær Trude Tinnlund er fornøyd med at regjeringen nå legger nå opp til at seriøse bedrifter skal prioriteres ved tildeling av offentlige kontrakter.

– Dette er et viktig steg i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, skriver Tinnlund i en pressemelding. Hun sier at dette er en start. For det ikke bare renhold- og byggebransjen som trenger krav om fagkompetanse, lærlinger og innkjøp av ulike tjenester. Hun viser til at det er behov for stille strenge krav innenfor flere bransjer og peker bla. på vekterbransjen, transportbransjen, hotell og restaurantbransjen.

Mye lest: Først mistet Jens Magne og kollegaene jobben. Nå kan de tape millioner

Presisering etter publiseringen. I regjeringens høringsnotat blir det imidlertid undertreket at kommuner, fylkeskommuner og andre aktører fremdeles vil kunne ha egne innkjøpsmodeller.

10.11.2022
10:42
10.11.2022 15:52Mest lest

Kronikk

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

Gorm Kallestad / NTB

Det lønner seg ikke å kombinere jobb og Nav-ytelser

– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.

– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.

Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen

Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv

Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson  flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.

Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.

Tri Nguyen Dinh

Om noen uker kan krigsseileren Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin

Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.

Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.

Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen

Støre får kritikk etter «arrogant» svar

En fjerde pakke vil gi Acer en større og viktigere rolle. Det er punktet som har vært mest kontroversielt i Norge.

En fjerde pakke vil gi Acer en større og viktigere rolle. Det er punktet som har vært mest kontroversielt i Norge.

Kai Hovden

En fjerde pakke vil gi Acer en større og viktigere rolle. Seks spørsmål og svar

Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.

Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.

Jan-Erik Østlie

Birgitte (60) klarer ikke jobbe mer: – Jeg har strittet imot i mange år

Meny Øya velger å ikke stenge på søndager til de får beskjed fra kommunen.

Meny Øya velger å ikke stenge på søndager til de får beskjed fra kommunen.

Gaute Thøgersen

Butikk bryter loven, men nekter å stenge: – Ansatte skal ha lønn

Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.

Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.

Ole Palmstrøm

Dramatisk høyt sykefravær blant Nav-ansatte i Oslo

– Det er en ekstremt vanskelig bedrift å organisere folk i. Det skyldes at Tesla-eier Elon Musk har som global politikk ikke å ha tariffavtaler i sine bedrifter, sier Richard Storevik i Fellesforbundet. (Illustrasjonsfoto)

– Det er en ekstremt vanskelig bedrift å organisere folk i. Det skyldes at Tesla-eier Elon Musk har som global politikk ikke å ha tariffavtaler i sine bedrifter, sier Richard Storevik i Fellesforbundet. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Norske Tesla-arbeidere frykter for jobben – organiserer seg i hemmelighet

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

Jan Inge Haga

Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne

Martin Guttormsen Slørdal

Equinors behandling av arbeidsfolk får stryk: – Kan holde på som de vil

Kommentar

Jonas Gahr Støre burde innrømme rett ut at de økonomiske tiltakene ikke er tilstrekkelige, og at folk har grunn til å være urolig, skriver Kjell Werner.

Jonas Gahr Støre burde innrømme rett ut at de økonomiske tiltakene ikke er tilstrekkelige, og at folk har grunn til å være urolig, skriver Kjell Werner.

Jonas Fagereng Jacobsen

Ap-ledelsen er påfallende defensiv og selvforherligende

Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.

Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.

Berit Baumberger

Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig

Jan-Erik Østlie

Norske arbeidere fortjener mer av bedriftsoverskuddet, mener Kalle Moene

Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.

Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.

NTB/AP

Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen

Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.

Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.

Javad Parsa / NTB

Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene

Tonje Brenna ønsker ennå ikke å si hvilken modell hun og Ap går for, men viser til at svaret hennes kommer i stortingsmeldingen.

Tonje Brenna ønsker ennå ikke å si hvilken modell hun og Ap går for, men viser til at svaret hennes kommer i stortingsmeldingen.

Jan-Erik Østlie

Uførepensjon: – Her må Brenna ta et klart valg

Terje Pedersen / NTB

SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover

Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.

Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.

Eivind Senneset

Olaug klarte ikke å ta seg av sin egen sønn: – Jeg måtte undertrykke følelser i mange år

BALANSE: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache prøver å treffe med rentesettingen slik at prisveksten går ned, uten at arbeidsledigheten går mye opp.

BALANSE: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache prøver å treffe med rentesettingen slik at prisveksten går ned, uten at arbeidsledigheten går mye opp.

Alf Ragnar Olsen

Sentralbanksjefen svarer på LOs rentekritikk: – Målet er å stoppe prisveksten, ikke få opp ledigheten


Flere saker