LO-kongressen 2022
Dette skjedde på LO-kongressen tirsdag
LOs nestleder Roger Heimli måtte forlate LO-kongressen før kranglingen om olje begynte. Det skjedde mye på kongressens andre dag.
Bjørn Sigurd Svingen, Fellesforbunet.
Martin Guttormsen Slørdal
aslak@lomedia.no
frode@lomedia.no
Det ble tidlig klart at Roger Heimli, nestleder i LO, måtte forlate LO-kongressen. Han har fått permisjon de fire siste dagene av kongressen på grunn av sykdom i familien.
Fraværet til Heimli, som var leder av den viktige redaksjonskomiteen, betyr at LO-sekretær Are Tomasgard stepper inn som leder av denne komiteen på kort varsel. Han satt opprinnelig som medlem av komiteen.
Hilsningstale fra Sp-lederen
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum takker for LOs forsøk på samlivsterapi, men vil bare være venner med SV.
– Jeg takker for rådet, men jeg holder fast ved vennskapet, sa finansministeren i sin hilsningstale til LO-kongressen.
Dagen før hadde LO-leder Peggy Hessen Følsvik i sin tale til kongressen krevd å få SV inn i regjering.
I avslutningen på sin åpningstale kongressen krevde hun at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen i regjering.
Etter sin tale var imidlertid Vedum raskt ute med å avklare at det ikke er aktuelt for partiet å åpne regjeringsdøren for SV nå.
Olje som kampsak
Det mest sentrale på kongressens andre dag var LOs handlingsprogram . Det skal vedtas for de tre neste årene. Altså fram til neste kongress i 2025.
LO-kongressen diskuterte om Norge skal dra i oljebremsen og trappe ned leting og utvinning av olje og gass.
Handel og kontor og Norsk Tjenestemannslag er to LO-forbund som samler seg om oljeforslag på kongressen. Industri Energi og Fellesforbundet, derimot, vil ikke høre snakk om brems.
Fellesforbundet-tillitsvalgt Steffen Høiland er klar på at Norge ikke skal begynne å stenge ned petroleumssektoren.
– Jeg mener det desidert siste landet i verden som slutter å utvinne olje og gass bør være Norge. Vi gjør det med minst klimaavtrykk, mest skånsomt og med best teknologi, sier han.
Forbundsleder Christopher Beckham var tydelig på at Norge må gå foran for å få til den grønne omstillingen.
– Norge er et av landene i verden som har best forutsetning for å få til en rettferdig, grønn omstilling. Det handler ikke om å avvikle, men vi må komme i gang med overgangen til det grønne skiftet. Vi skal bygge videre på det beste av norsk industri, sa han.
Lavere strømpriser
Bjørn Sigurd Svingen fra LO i Innlandet fikk trampeklapp da han ba om lavere strømpriser i industrien.
Til daglig er han forenings-tillitsvalgt for Raufoss Jern og Metall. Og lokal LO-leder. Responsen han fikk var ikke forventet.
– Nei, det var overraskende – men positivt, sier Svingen.
– Det var nok ikke dumt for forsamlingen å få et friskt pust inn i debatten. Det er jo en maskingevær-monolog dette, sier Svingen.
Han er en av mange som taler kraftbransjen mot. Han tok seg av industridelen av «opprøret».
– Strøm er en av de viktigste konkurransefortrinnene vi har, men som vi er i ferd med å miste. Jeg mener vi må få kontroll og politisk styring, mener Svingen.
Pensjon
Pensjon ble debattert.
– De fleste renholdere ønsker å slutte å jobbe når de fyller 62 år, men mange har ikke råd. Folk må i stedet slite ut helsa for å klare seg økonomisk. Det er nedverdigende. Det skal ikke være sånn i et rikt land som Norge, sier Naemy Trandum Aasen (29) til FriFagbevegelse.
Likestillingspris
Tre damer deler årets likestillingspris fra LO: Elektriker Sandra Åberg Kristiansen, skihopper Maren Lundby og fisker Susanne Mortensen har til felles at de alle tre mener kvinner skal behandles likt som menn.
Nye nestledere
LO skal torsdag velge to nye nestledere.
Fellesforbundets Steinar Krogstad stiller til det ene vervet.
Fagforbundets Sissel Skogheim stiller til det andre.