JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødts alternative statsbudsjett

Disse fire gruppene skal betale mer i skatt hvis Rødt får det som de vil

Rødt foreslår i sitt alternative statsbudsjett å øke det samlede skatte- og avgiftsnivået i Norge med 41,2 milliarder kroner.
– Det er fire grupper som vi mener har mer enn nok å bidra med, sa Rødts finanspolitiske talsperson, Marie Sneve Martinussen, da hun la fram partiets alternative budsjett.

– Det er fire grupper som vi mener har mer enn nok å bidra med, sa Rødts finanspolitiske talsperson, Marie Sneve Martinussen, da hun la fram partiets alternative budsjett.

Leif Martin Kirknes

Folk med høye inntekter. Folk som tar ut aksjeutbytte. Folk med store formuer. Og selskaper med overskudd. Det er gruppene Rødt nå foreslår å skattlegge hardere.

– Det er fire grupper som vi mener har mer enn nok å bidra med, sa Rødts finanspolitiske talsperson, Marie Sneve Martinussen, da hun la fram partiets alternative budsjett.

I framleggelsen viste Martinussen til at den borgerlige regjeringen kuttet skatte- og avgiftsnivået i Norge med 36 milliarder kroner på åtte år.

Det vil Rødt nulle ut – og vel så det.

– Vi foreslår å finansiere flere ting i fellesskap, sier Martinussen til NTB.

– Og da mener vi det er rettferdig at de som har best økonomi, bidrar mest.

Fire hovedgrep

Budsjetteffekten av skatte- og avgiftsendringene vil bli 29,2 milliarder kroner i 2022.

Men når endringene er fullt innfaset, vil det bli snakk om en økning i skatte- og avgiftsnivået på 41,2 milliarder kroner i året. I dette ligger skatteøkninger på 38,4 milliarder kroner i året og avgiftsøkninger på 2,8 milliarder kroner.

Hovedgrepene er disse:

* Inntektsskatten kuttes for de som tjener under 700.000 kroner, men økes for høye inntekter. Spesielt de 1 prosent rikeste, det vil si de med inntekter på mer enn 2 millioner kroner, må betale mer. Sammen med økt utbytteskatt vil endringene gi staten 20 milliarder kroner mer i skatteinntekter i året.

* Utbytteskatten økes med 6 milliarder kroner.

* Formuesskatten økes med 14,4 milliarder kroner.

* Selskapsskatten økes med 4,4 milliarder kroner, men dette får først effekt i 2023.

Økningene kommer på toppen av det Ap og Sp allerede har foreslått.

SV og statsbudsjettet: 600.000 flere nordmenn får skatteøkning, hvis SV får det som de vil

Tannhelse på topp

De økte skatteinntektene vil Rødt bruke på å styrke en rekke velferdsordninger.

En hovedsatsing er tannhelse. Rødt setter av 3,2 milliarder kroner ekstra til dette i 2022.

– I dag koster det masse for folk å betale tannlegeregningen. Vi vil flytte den regningen til fellesskapet, sier Martinussen.

Hun gjør det klart at målet på sikt er gratis tannhelse. Det kan ifølge Rødt innføres på fire år og vil koste totalt 12 milliarder kroner.

Et annet hovedsatsingsområde i det alternative budsjettet er dagpenger, som Rødt vil bruke 3,8 milliarder kroner mer på i 2022.

Rødt går samtidig inn for å gjeninnføre feriepenger på dagpenger, noe som vil koste 1,8 milliarder kroner i 2022.

Les også: Regjeringen dropper tannhelse i budsjettet: – Overraskende, mener SV

Står utenfor forhandlingene

Om Rødts budsjettforslag når lenger enn til skrivebordsskuffen, er likevel uklart.

De to regjeringspartiene Ap og Sp er allerede godt i gang med budsjettforhandlinger med SV, og de tre partiene vil ikke trenge hjelp av andre for å ha flertall i Stortinget.

Martinussen sier hun gjerne sender et eksemplar av Rødts alternative budsjett inn i forhandlingsrommet.

– Men vi vet jo at mye av kampen også står utenfor forhandlingsrommet, for eksempel om feriepenger for arbeidsledige og permitterte. Der er det nå Rødt og fagbevegelsen som står på det kravet, sier hun.

– Det påvirker åpenbart Arbeiderpartiet inne i det rommet.

Fått med deg denne? Frislippet i drosjenæringa skal stanses – men for Rita (49) og kollegaene er det for sent

Annonse
Annonse