TALERSTOLEN: Rita Øren holdt et innlegg på landsmøtet til HK: - Det er viktig med lokalkunnskap i taxinæringen. Det gjør kundene trygge, sier Øren.
Brian Cliff Olguin
Taxireformen og ny regjering:
Frislippet i drosjenæringa skal stanses – men for Rita (49) og kollegaene er det for sent
Sentralbordoperatør Rita Øren og åtte kolleger ved Taxi Sør i Kristiansand er sagt opp som følge av taxireformen.
katharina@lomedia.no
– Det har vært en berg-og-dal-bane. Vi hadde forventet nedbemanning, men ikke at alle måtte gå, sier sentralbordoperatør og tillitsvalgt Rita Øren.
For litt over et år siden – 1. november 2020 – opphevet Solberg-regjeringen begrensningen i antall drosjer. Frislippet av taxiløyver førte til 4.000 nye løyver i Norge. Med flere taxier på veiene, er kampen om kundene hardnet til. Noe som igjen fører til dårligere arbeids- og lønnsvilkår for sjåførene. Men også ansatte ved taxisentralene rammes.
Ved Taxi Sør har ni sentralbordoperatører mistet jobbene sine det siste året. Tre ansatte ble oppsagt i begynnelsen av 2021. Øren og fem kolleger har bare jobb fram til 1. februar.
– Jeg har vært frustrert. Det er ingen vei tilbake, sier 49-åringen.
Hun har 15 års erfaring som sentralbordansatt i Taxi Sør. Flere av de andre ansatte har også lang fartstid. Øren er spent på framtida.
– Å jobbe på sentralbordet er det jeg kan. Jeg har ingen utdannelse. Før jeg begynte i Taxi Sør, var jeg hjemmeværende med barn.
Status, oktober 21: Kraftig økning i antall drosjeløyver
HK: – Det viktigste er å stoppe frislippet
Lena Reitan, 2. nestleder Handel og Kontor i Norge (HK), er kritisk til endringene som trådte i kraft i fjor. Ikke nok med at taket på antall løyver forsvant, men den såkalte kjøreplikten er også opphevet. Nå kan sjåførene la bilen stå parkert på stille dager og bare kjøre passasjerer når fortjenesten er høy.
– Frislippet har vært en katastrofe. Det har gått ut over lønns- og arbeidsforhold til sjåførene og påvirker også våre medlemmer i administrasjonen og på sentralbordene i taxisentralene, sier Reitan.
FORVENTNINGER TIL REGJERINGEN: Lena Reitan i HK mener frislippet i taxinæringen har vært en katastrofe.
Brian Cliff Olguin
HK har 200 medlemmer i taxinæringen.
Reitan setter sin lit til Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I Hurdalsplattformen står det et regjeringen vil stanse frislippet og sikre ordna forhold for sjåførene.
– Taxireformen har resultert i en kamp om kundene, og kvaliteten på tjenestene er også rammet. Det viktigste er å stoppe frislippet, få kontroll på taxibransjen og motvirke sosial dumping, sier HK-nestlederen.
HK vil lytte til ansatte
Ifølge Hurdalsplattformen vil regjeringen samarbeide med næringen og fagbevegelsen for å bekjempe sosial dumping og styrke seriøse aktører i bransjen. Reitan liker det hun leser.
– Vi forventer at regjeringen følger opp det de har sagt. Vi må huske på at taxiene er en del av det nasjonale kollektivtilbudet. Det gjelder spesielt i distriktene. HK vil lytte til folk i bransjen.
Solberg-regjeringens taxireform innebar også at drosjene ikke trenger å være tilknyttet en sentral og at løyvehavere kan kjøre taxi i hele Norge. Før var det geografiske begrensninger. For HK er det viktig at drosjene er tilknyttet en sentral og at antall løyver reguleres. Men Lena Reitan er usikker på om hun vil reversere hele taxireformen. Først må hun se nærmere på konsekvensene.
– Det er mange hensyn å ta. Vi må være oppmerksomme på de eventuelle positive sidene ved reformen, sier hun.
Det er vanskelig å trekke tilbake løyver som er gitt. De er i utgangspunktet ikke tidsbegrenset.
Fikk du med deg denne? Taxisjåførar rasar mot store lønnskutt: – Sinnssvak anbodspolitikk
122 flere taxier i Agder
I Agder, hvor Taxi Sør holder til, har antallet drosjer økt med 122 biler på et år, viser tall fra transportloyve.no. Før var det to taxisentraler som konkurrerte om kundene og kontraktene på skolekjøring, pasienttransport og TT-kjøring (kjøring av mennesker med nedsatt funksjonsevne). Etter frislippet har nok en taxisentral og flere enkeltstående løyvehaver inntatt det lokale drosjemarkedet. Det resulterte i at Taxi Sør mistet to anbud og måtte nedskalere taxiparken fra rundt 125 til 79 biler.
At Taxi Sør tapte for en konkurrent kan daglig leder Ole Stenbro i Taxi Sør leve med. Sånn er livet i bransjen. Han er mer bekymret for framtida til sjåførene og sentralbordoperatørene.
– Før levde sjåførene av å kjøre taxi. Nå er det flere deltidsansatte med taxikjøring som en biinntekt. Etter frislippet er det blitt vanskeligere å forsørge en familie som taxisjåfør, sier Stenbro.
Verken de ansatte, passasjerene eller samfunnet er tjent med at sjåførene jobber deltid, ifølge Stenbro.
– Vi må ha et fungerende drosjemarked med sjåfører i heltidsstillinger med en fornuftig lønn og arbeidstid, sier han.
Taxisentralene er pålagt å ha døgnkontinuerlig drift som innebærer en vaktordning. Til enhver tid, hvor som helst, skal kundene kunne ringe etter en drosje. Siden sjåførene jobber 100 prosent på provisjon, blir timelønna mye lavere på en tirsdagsvakt sammenlignet med natt til søndag.
– Det er utfordrende å konkurrere med folk som har taxikjøring som en hobby, sier daglig leder.
EU-regler: EØS-tilsyn vil reagere på reversering av taxireformen
Håper på jobb i Oslo Taxi
Ifølge Stenbro er ikke frislippet den eneste årsaken til at ni sentralbordansatte i Taxi Sør er oppsagt det siste året. Et fåtall reiste med taxi under pandemien, og selvbetjeningsløsninger på app og nett gjør at færre ringer for å bestille en bil.
– For å forsvare å ha en sentralbordoperatør på en 8-timersskift må de motta 240 samtaler. Det gjør de ikke i dag. Jeg er bekymret for sentralbordoperatører som mister jobbene i denne prosessen, sier Stenbro.
Etter at Rita Øren og kollegene i Taxi Sør ble sagt opp, har det åpnet seg en mulighet for at de sentralbordansatte kan få jobb i Oslo Taxi, men med arbeidsplass i Kristiansand. På nåværende tidspunkt har ikke Øren skrevet under på en arbeidskontrakt, men hun har store forventninger.
– Jeg håper for alt i verden at vi får jobb i Oslo Taxi, sier hun.
Stor tro på regjeringen
En annen som har fulgt ekstra godt med på konsekvensene av taxireformen er Barbro Elin Nærø, tidligere leder av bransjerådet for HK media, samferdsel og administrasjon og sentralbordoperatør og tillitsvalgt ved Haugaland Taxi. Fra et prinsipielt ståsted er hun imot endringene.
– Med flere taxier, blir det færre turer for sjåførene. Da jobber de ofte lengre dager. Hvis du jobber et 12-timers skift, blir du også mer uforsvarlig i trafikken, sier Nærø.
GODE OG DÅRLIGE DAGER: – På lørdager er det masse biler ute i byene, men taxiene vil ikke ut på en vanlig hverdag med færre folk og lite penger å tjene, sier Barbro Elin Nærø.
Erlend Angelo
Taxireformen går også ut over passasjerene i distriktene, mener hun. Selskapene har geografiske avgrensede kontrakter for å frakte pasienter og skolebarn. Men det finnes områder i Norge hvor ingen drosjeselskap har vunnet anbud. Hun forteller at det kan være vanskelig, for ikke si umulig, å skaffe drosjer søndag kveld i enkelte avsidesliggende områder.
– Frislippet har resultert i at det finnes tidspunkt på døgnet uten taxier tilgjengelig i nærområdet.
Men selv om Nærø er negativ til taxireformen, ser hun også positive sider. Haugaland Taxi har blant annet vunnet flere anbud som et resultat av at de geografiske begrensningene på løyvene er opphevet. Selskapet vant blant annet anbud på skolekjøring og pasientkjøring på Bømlo og Stord i Vestland fylke. Før kunne de bare konkurrere i Rogaland.
– Vårt selskap har kommet heldig ut av frislippet. Vi har økt fra ti til 15 sentralbordansatte og fra rundt 70 til 110 løyver.
Den tillitsvalgte i Haugaland taxi har finlest Hurdalsplattformen.
– Det er nesten som jeg skulle ha skrevet det selv. Jeg har stor tro på og forventning til at regjeringen gjør det levelig for taxisjåfører og sentralbordoperatører.
Taxireformen
• Drosjene trenger ikke være tilknyttet en sentral.
• Det er ikke tak på antall taxier i et fylke.
• Løyvehavere kan kjøre drosje i hele Norge. Før var løyvet geografisk begrenset.
• Kjøreplikten er fjernet. Nå kan biler stå parkert og sjåførene kan jobbe når de vil/tjener mest.
• Endringen trådde i kraft 1. november 2020.
• Bestemt av den forrige regjeringen.
Kilde: regjeringen.no
Hurdalsplattformen om drosjenæringen
Regjeringen vil sikre en drosjenæring med ordnede forhold, der kundene er trygge, og der sjåførene kan leve av jobben sin. Regjeringen vil ha trygg pasient– og skoletransport og godt drosjetilbud også i distriktene, og vil derfor stanse frislippet i drosjenæringen.
Regjeringen vil:
• Stoppe frislippet i drosjenæringen.
• Gjennomgå sammen med drosjenæringen hvilken rolle drosjenæringen skal ha som en del av det nasjonale kollektivtilbudet.
• Fremme tiltak sammen med næringen og fagbevegelsen for å bekjempe sosial dumping og styrke de seriøse aktørene i drosjenæringen.
• Gjeninnføre ordningen med fylkeskommunal antallsregulering.
• Sørge for et godt drosjetilbud over hele landet.
• Videreføre kontroll- og innrapporteringssystemer med samme eller tilsvarende funksjonalitet som dagens taksameter for aktører i drosjenæringen.
• Sørge for tilknytningsplikt til drosjesentral og generell driveplikt.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
STOR UTFORDRING: Regiondirektør Eirik Bergstedt påpeker at innsatte må få psykisk helsehjelp i det omfanget de trenger, og ansatte må sikres en trygg arbeidshverdag.
Eirik Dahl Viggen
Sterke reaksjoner etter innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB