JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budsjettforhandlingene

Enigheten mellom regjeringen og Frp er godt nytt for NNNs forbundsleder

Nå er Anne Berit Aker Hansen plutselig budsjett-vinner. Budsjettenigheten for grensehandel-tiltak skal være på 3,7 milliarder kroner.
Anne Berit Aker Hansen er forbundsleder i NNN:

Anne Berit Aker Hansen er forbundsleder i NNN:

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Regjeringspartiene går med på et avgiftskutt i milliardklassen for grensehandelutsatte varer, som snus, brus og sjokolade. Forbundsleder i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund), Anne Berit Aker Hansen, mener dette kan bidra til å beholde mange av dagens arbeidsplasser i industrien.

– Dette har vi jobbet for lenge. Det må gjøres noe som virkelig monner i forhold til grensehandelen. At dette nærmest blir budsjettvinneren, må vi jo være fornøyd med, sier Anne Berit Aker Hansen til FriFagbevegelse.

Budsjettenigheten innebærer:

* Avgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent.

* Avgiften på snus reduseres med 25 prosent.

* Avgiften på sukker og sjokolade fjernes.

* Avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir halvert.

Historisk måling: Senterpartiet er Norges største parti

Nye arbeidsplasser

Tidligere har hun og NNN pekt på at uten grensehandelen kunne man fått mellom 7500 og 8000 nye arbeidsplasser i Norge, både innenfor industri og handel.

– Det viktigste nå er at det kommer tiltak som gjør at vi ikke mister flere arbeidsplasser, at vi kan trygge dagens arbeidsplasser. Det kan gi en viktig forutsigbarhet innenfor næringen, sier hun til FriFagbevegelse.

Hun er likevel spent på å se hva som skjer når grensene åpner igjen. Det har vært en enorm omsetningsøkning på norsk side etter at grensen til Sverige ble stengt. Det er heller ikke bare snakk om en økning i de grenseutsatte varene.

Vinmonopolet snakker om en økning på 50 prosent mange steder og dagligvarebutikkene har vørt nødt til å ansette flere.

– Økningen gjelder også kjøtt, melkeprodukter og andre dagligvarer. Det er vel dokumentert at når folk først reiser til Sverige, handler de alt. De fyller kurvene. Avgiftsbelagte varer lokker, men folk handler mer enn som så, sier hun.

Jobbkrisa: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

Forskjellen mellom Norge og Sverige

NNN har over 18.000 yrkesaktive medlemmer innenfor mat- og drikkevareindustrien.

Aker Hansen poengterer at det aller viktigste for forbundet har vært å kjempe for mindre avgifter på sukker, sjokolade og alkoholfrie drikkevarer.

– Totalforbruket går ikke ned i Norge når avgiftene er vesentlig høyere i Norge enn i Sverige, så lenge folk kan handle de samme varene i Sverige. Derfor er det viktig å harmonisere avgiftsnivået slik at det ikke er så store forskjeller mellom Norge og Sverige, sier Anne Berit Aker Hansen.

Det som er aller viktigst er å harmonisere avgiftsnivået slik at det ikke er store forskjeller mellom Norge og Sverige, mener hun.

Budsjettforhandlingene startet 9. november. Allerede dagen etter la regjeringen fram en ny koronakrisepakke. Dermed gikk den første uken med til å få på plass en enighet om den. Frp fikk forhandlet opp størrelsen på pakken med 4,4 milliarder kroner.

Budsjettsamtalene fortsatte blant finanspolitikerne på Stortinget, men ble flyttet opp til partilederne 21. november. Allerede torsdag førstkommende går finansdebatten i Stortinget.

Denne skaper debatt: Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

Annonse
Annonse