JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

Servitører og bartendere var blant dem som fikk mer å rutte med i 2023. 
Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

aslak@lomedia.no

Nye tall viser at de lavest lønte kan glede seg over et ekstra lønnsløft i fjor:

– Fjorårets streik handlet om å løfte de lavest lønte, og det viser seg nå med all tydelighet at vi lyktes med. Streiken var et viktig bidrag for å snu ulikhet i lønn, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Tre eller fire kroner mer

Følsvik refererer til den første streiken i et mellomoppgjør siden 2. verdenskrig. Da LO og NHO ble enige om en avtale 20. april 2023, hadde arbeidstakerne sikret seg et «historisk godt resultat». Ikke minst for de som har minst.

Den foreløpige rapporten som Teknisk beregningsutvalg (TBU) la fram fredag, viste at gjennomsnittlig månedslønn for de ti prosent lavest lønte økte med 6,6 prosent fra november 2022 til november 2023. Veksten for alle arbeidsforhold, derimot, var 6,0 prosent.

Det er et brudd med en langvarig utvikling der de lavest lønnede har blitt hengende etter alle andre.

De ti siste årene har de ti prosent lavest lønnede fått 2,6 prosent årlig, mens snittet for alle arbeidsforhold var 3,3 prosent for alle arbeidsforhold, ifølge TBU.

– Vi lyktes godt med LOs politikk i lønnsoppgjøret, konstaterer LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Kommentar: LO har gode kort på hånda i årets lønnsoppgjør

Effekten av oppgjøret

LO fokuserte på to ting i fjorårets mellomoppgjør med NHO på arbeidsgiversiden, ifølge Bjørnstad. Det ene var å heve lavtlønte i dyrtida. Det andre var å få kontroll med bonusutbetalingene.

– Vi ser effekten av dette i tallene som TBU la fram fredag. De som befinner seg nederst i inntektsfordelingen, har fått mer å rutte med. Bonusutbetalingene har også gått ned, sier han.

– Det er rom for et godt oppgjør i år også. Det viser tallene fra TBU, understreker Bjørnstad.

Jobber med lav lønn er oftere deltidsjobber, og de har få, om noen, utdanningskrav og er oftere enn andre jobber midlertidige framfor faste, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

De laveste lønningene i Norge er i hovedsak i overnatting og servering, i tillegg til utvalgte grupper i helse- og sosialtjenester, varehandel og forretningsmessig tjenesteyting, skriver SSB.

Aktuelt: Her kan du sjekke lønna i over 350 yrker

Gladnyhet for flere

Servitører, bartendere, skoleassistenter og dyrepassere er noen av yrkesgruppene som befinner seg nederst på inntektsskalaen, ifølge ferske tall fra SSB på hva gjennomsnittslønna var i de aller fleste yrker i 2023.

FriFagbevegelse har tidligere skrevet om lavtlønte Ramona Pedersen. Hun er dyrepasser, og snittlønna i hennes bransje var på 34.270 kroner i måneden før skatt i 2023.

Det er omtrent like mye som en bartender eller hotellresepsjonist tjener. Av 354 yrker havner dyrepasserne på en 345. plass og er blant de dårligst betalte.

LO-lederen er glad for at TBU-tallene i så stor grad viser at LO lyktes med sin politikk for å heve de lavest lønte.

– Det er blant de ti prosent lavest lønnede vi har minst påvirkning. Det skyldes at de har færrest tariffavtaler og er dårligst organisert, sier Følsvik.

– Likevel er sannsynligheten stor for at vi har klart å påvirke denne delen av arbeidslivet. At vi var så opptatt av å sikre et tillegg til de som har minst, la en viktig norm for de ti prosent lavest lønte, mener Følsvik.

Mye delt: Så lenge må du jobbe før du kan gå av med pensjon

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er spesielt opptatt av de lavest lønte i årets lønnsoppgjør.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er spesielt opptatt av de lavest lønte i årets lønnsoppgjør.

Brian Cliff Olguin

Betydning for folk

Tillegget som LO fikk gjennomslag for i fjorårets lønnsoppgjør, har betydning for hverdagen til folk. Det viser også tallene fra TBU.

Dette oppnådde LO for de lavest lønte etter fjorårets streik:

• Lavlønnstillegg: 3 kroner per time, det vil si 5850 kroner i året.

• Lavlønnstillegg for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett: 4 kroner per time, det vil si 7800 kroner.

I de seks tilsvarende oppgjørene før det har lavlønnstillegget variert fra 1 til 2 kroner.

Nytt oppgjør

Også i årets lønnsoppgjør, som starter med utveksling av krav og tilbud mellom Fellesforbundet på den ene siden og arbeidsgiverne i Norsk Industri på den andre 15. mars, lover LO å løfte de med lavest lønn.

– Jeg forventer at både LOs representantskap til uka og forhandlingene med NHO vil være spesielt viet de lavest lønte. Det er de som har hatt det tøffest i dyrtida, påpeker LO-lederen.

– Å si at vi skal sørge for å gi denne gruppa et ekstra løft i årets oppgjør, er ikke å ta i for mye. Under fjorårets streik stilte også hele LO-familien opp for å løfte de lavest lønte, sier Følsvik.

Mye delt: Så mye vil du få i lønn i 2024, ifølge fem eksperter

Annonse
Annonse