JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området har vært et sterkt krav fra fagforeningene i byggebransjen. (Illustrasjonsfoto)

Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området har vært et sterkt krav fra fagforeningene i byggebransjen. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Forbud mot innleie

Her er fem forslag som skal bekjempe innleie i byggebransjen

I januar skal det komme forslag om innstramminger i bemanningsbransjen. Departementet hadde torsdag den første runden med hovedorganisasjonene for å informere om hvilke forslag de jobber med.03.12.2021
09:22
03.12.2021 09:52

torgny@lomedia.no

Regjeringa holder døra åpen for forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området. Dette var et av de kontroversielle forslagene statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Maria Walberg, kom med da hun møtte hovedorganisasjonene torsdag formiddag.

– Dette er forslag vi nå vurderer, og som vi vil høre hovedorganisasjonenes syn på. Den endelige beslutningen om hvilke forslag vi faller ned på, er ikke tatt, sier Walberg til FriFagbevegelse. Møtet med hovedorganisasjonene var det første skrittet på veien. Det neste skrittet kommer i januar da forslagene blir lagt ut på høring.

Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området har vært et sterkt krav fra fagforeningene i byggebransjen, og så sent som i august i år arrangerte de en politisk streik til støtte for dette kravet.

I regjeringsplattformen heter det at regjering vil «sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle.» Møtet med hovedorganisasjonene er et ledd for å oppfylle dette punktet i plattformen.

Fjerne innleie ved midlertidige behov

Men Walberg la også fram forslag om å fjerne muligheten til innleie ved midlertidige behov i hele landet.

– Denne paragrafen i arbeidsmiljøloven åpner for en skjønnsmessig vurdering, og skaffer Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet mye arbeid, og de bruker mye ressurser på å vurdere om et behov er midlertidig eller permanent, sier statssekretæren.

Illustrerende for problemstillingen er om en entreprenørbedrift har et midlertidig behov når de skal bemanne et byggeprosjekt. Entreprenøren har et permanent mannskapsbehov, men byggeprosjektet er midlertidig.

Aktuelt: Fair Play Bygg starter jakten på kriminelle i Vestland

(Saken fortsetter under bildet)

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Maria Walberg

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Maria Walberg

Arbeiderpartiet

Tillitsvalgte kan si ja

Hvis en fjerner denne bestemmelsen, vil det fortsatt være mulig å leie inn personell i tre forskjellige situasjoner. Enten hvis det er et reelt vikariat, etter avtale med de tillitsvalgte eller å leie inn fra en annen produksjonsbedrift.

Senterpartiet har ment at det rette grepet for å stramme inn på bemanningsbransjen er å fjerne retten de tillitsvalgte har til å inngå avtale om innleie. De mener at det legger utilbørlig press for de tillitsvalgte i bedriftene.

Walberg mener at et argument for å beholden denne retten for de tillitsvalgte, er at det kan bidra til at flere virksomheter ønsker å inngå tariffavtaler og stimulere til økt organisasjonsgrad.

Mye lest: Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Entreprise eller innleie

En annen problemstilling som ble lagt fram for hovedorganisasjonene er behovet for å tydeliggjøre skillet mellom innleie og entreprise. Entreprise innebærer at en oppdragsgiver setter bort en del av arbeidet til en annen bedrift. Det har utviklet seg en entrepriseform som kalles bemanningsentreprise. Bemanningsentreprise innebærer at underentreprenøren bare stiller med arbeidere og får betalt per time arbeid som er utført. Underentreprenøren stiller ikke med verktøy eller materialer. Dette blir sett på som en måte å omgå begrensningene på innleie fra et bemanningsbyrå.

– Hvis en strammer inn et sted, har det lett for å tyte ut et annet sted. Hvis en strammer inn på mulighetene til innleie, vil en kanskje få flere som vil benytte seg av entreprise. Målet er trygge ansettelsesforhold og en jevnere maktbalanse mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Da må vi unngå at enkelte organiserer seg bort fra intensjonen med lovendringen, forklarer Walberg.

Forholdet mellom innleie og entreprise er et sentralt spørsmål i Fougner-utvalgets utredning som ble lagt fram før sommeren. Høringene derfra vil naturlig nok være en viktig del av grunnlaget for departementets forslag.

Det kan også bli foreslått sterkere sanksjoner ved ulovlig innleie.

Mye delt: Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Godkjenningsordning

Partene i arbeidslivet fikk også forelagt forslaget om en godkjenningsordning for bemanningsbyråene. I dag må alle bemanningsbyrå registrere seg i bemanningsbyråregisteret som administreres av Arbeidstilsynet. Det er ingen kvalitetskrav for å bli registrert der.

– Vi vurderer å innføre en godkjenningsordning for bemanningsbyråer tilsvarende den i renholdsbransjen, sier Walberg.

Godkjenningsordningen for renhold finnes på to nivåer. For bedrifter uten ansatte er det bare å bekrefte at en driver med renhold og bestille HMS-kort. Bedrifter med ansatte må legge ved dokumentasjon på at en har bedriftshelsetjeneste, vernetjeneste, skriftlige arbeidsavtaler og yrkesskadeforsikring. I tillegg må en bekrefte at en gir de ansatte allmenngjort lønn.

– Innstramminger som vi her snakker om, kombinert med satsing på fagopplæring og styrking av det organiserte arbeidslivet, vil endre arbeidslivet særlig i områder der omfanget av innleie i dag er stort. Dagens møte viser at det er nyttig å ha en god dialog med partene underveis. På den måten blir både regelverket og håndhevingen av det best mulig, mener Walberg.

Fått med deg denne? Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Må se ting i sammenheng

Fra NHO møtte Nina Melsom, men hun hadde ikke mulighet til å kommentere møtet.

– Vi er veldig godt fornøyd med møtet, sier LO-sekretær Trude Tinnlund som representerte LO på møtet sammen med LO-advokat Andreas van den Heuvel.

Tinnlund er spesielt opptatt av at det blir trukket en klar linje mellom entreprise og innleie, og hun viser til erfaringene fra innstrammingene for innleiebedrifter som ble gjennomført i 2019.

– Da ble det strammet inn slik at det bare var bedrifter med landsomfattende tariffavtaler som kunne leie inn. Da omgikk flere bedrifter dette med å si at innleie var et midlertidig behov, sier Tinnlund og mener at derfor må alle bestemmelsene ses i sammenheng. 

Forslagene som drøftes:

* Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området

* Ikke tillate innleie ved midlertidige behov

* Tydeliggjøre skillet mellom innleie og entreprise

* Innføre godkjenningsordning for bemanningsbyråer

* Mulighet for sterkere sanksjoner ved ulovlig innleie

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2021
09:22
03.12.2021 09:52Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Privat

Barnehagepedagog Benedicte (36) lurer på hvordan hun skal få råd til mat

Leif Martin Kirknes

Mimir Kristjánsson skapte storm etter å ha kalt energiministeren «Komiske-Marte»

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Janne Cecilie fikk sjokk da hun skjønte at sjefen hadde snoket i helseopplysningene hennes

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Ole Palmstrøm

Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe

Frilanser 3

Slik gikk det med lønna vår i 2021. Se nye tall fra SSB

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sykt barn-dager: Dette er reglene for 2022

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Jan-Erik Østlie

LO raser over historisk togkontrakt

Jan-Erik Østlie

Ny strømpakke: – Dette vil virkelig hjelpe dem som sliter, mener forbundslederen

Leif Martin Kirknes

Snart avgjøres det om Peggy Hessen Følsvik kan forlenge sin periode som LO-leder


Flere saker