JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbud mot innleie

Her er fem forslag som skal bekjempe innleie i byggebransjen

I januar skal det komme forslag om innstramminger i bemanningsbransjen. Departementet hadde torsdag den første runden med hovedorganisasjonene for å informere om hvilke forslag de jobber med.
Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området har vært et sterkt krav fra fagforeningene i byggebransjen. (Illustrasjonsfoto)

Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området har vært et sterkt krav fra fagforeningene i byggebransjen. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Regjeringa holder døra åpen for forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området. Dette var et av de kontroversielle forslagene statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Maria Walberg, kom med da hun møtte hovedorganisasjonene torsdag formiddag.

– Dette er forslag vi nå vurderer, og som vi vil høre hovedorganisasjonenes syn på. Den endelige beslutningen om hvilke forslag vi faller ned på, er ikke tatt, sier Walberg til FriFagbevegelse. Møtet med hovedorganisasjonene var det første skrittet på veien. Det neste skrittet kommer i januar da forslagene blir lagt ut på høring.

Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området har vært et sterkt krav fra fagforeningene i byggebransjen, og så sent som i august i år arrangerte de en politisk streik til støtte for dette kravet.

I regjeringsplattformen heter det at regjering vil «sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle.» Møtet med hovedorganisasjonene er et ledd for å oppfylle dette punktet i plattformen.

Fjerne innleie ved midlertidige behov

Men Walberg la også fram forslag om å fjerne muligheten til innleie ved midlertidige behov i hele landet.

– Denne paragrafen i arbeidsmiljøloven åpner for en skjønnsmessig vurdering, og skaffer Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet mye arbeid, og de bruker mye ressurser på å vurdere om et behov er midlertidig eller permanent, sier statssekretæren.

Illustrerende for problemstillingen er om en entreprenørbedrift har et midlertidig behov når de skal bemanne et byggeprosjekt. Entreprenøren har et permanent mannskapsbehov, men byggeprosjektet er midlertidig.

Aktuelt: Fair Play Bygg starter jakten på kriminelle i Vestland

(Saken fortsetter under bildet)

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Maria Walberg

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Maria Walberg

Arbeiderpartiet

Tillitsvalgte kan si ja

Hvis en fjerner denne bestemmelsen, vil det fortsatt være mulig å leie inn personell i tre forskjellige situasjoner. Enten hvis det er et reelt vikariat, etter avtale med de tillitsvalgte eller å leie inn fra en annen produksjonsbedrift.

Senterpartiet har ment at det rette grepet for å stramme inn på bemanningsbransjen er å fjerne retten de tillitsvalgte har til å inngå avtale om innleie. De mener at det legger utilbørlig press for de tillitsvalgte i bedriftene.

Walberg mener at et argument for å beholden denne retten for de tillitsvalgte, er at det kan bidra til at flere virksomheter ønsker å inngå tariffavtaler og stimulere til økt organisasjonsgrad.

Mye lest: Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Entreprise eller innleie

En annen problemstilling som ble lagt fram for hovedorganisasjonene er behovet for å tydeliggjøre skillet mellom innleie og entreprise. Entreprise innebærer at en oppdragsgiver setter bort en del av arbeidet til en annen bedrift. Det har utviklet seg en entrepriseform som kalles bemanningsentreprise. Bemanningsentreprise innebærer at underentreprenøren bare stiller med arbeidere og får betalt per time arbeid som er utført. Underentreprenøren stiller ikke med verktøy eller materialer. Dette blir sett på som en måte å omgå begrensningene på innleie fra et bemanningsbyrå.

– Hvis en strammer inn et sted, har det lett for å tyte ut et annet sted. Hvis en strammer inn på mulighetene til innleie, vil en kanskje få flere som vil benytte seg av entreprise. Målet er trygge ansettelsesforhold og en jevnere maktbalanse mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Da må vi unngå at enkelte organiserer seg bort fra intensjonen med lovendringen, forklarer Walberg.

Forholdet mellom innleie og entreprise er et sentralt spørsmål i Fougner-utvalgets utredning som ble lagt fram før sommeren. Høringene derfra vil naturlig nok være en viktig del av grunnlaget for departementets forslag.

Det kan også bli foreslått sterkere sanksjoner ved ulovlig innleie.

Mye delt: Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Godkjenningsordning

Partene i arbeidslivet fikk også forelagt forslaget om en godkjenningsordning for bemanningsbyråene. I dag må alle bemanningsbyrå registrere seg i bemanningsbyråregisteret som administreres av Arbeidstilsynet. Det er ingen kvalitetskrav for å bli registrert der.

– Vi vurderer å innføre en godkjenningsordning for bemanningsbyråer tilsvarende den i renholdsbransjen, sier Walberg.

Godkjenningsordningen for renhold finnes på to nivåer. For bedrifter uten ansatte er det bare å bekrefte at en driver med renhold og bestille HMS-kort. Bedrifter med ansatte må legge ved dokumentasjon på at en har bedriftshelsetjeneste, vernetjeneste, skriftlige arbeidsavtaler og yrkesskadeforsikring. I tillegg må en bekrefte at en gir de ansatte allmenngjort lønn.

– Innstramminger som vi her snakker om, kombinert med satsing på fagopplæring og styrking av det organiserte arbeidslivet, vil endre arbeidslivet særlig i områder der omfanget av innleie i dag er stort. Dagens møte viser at det er nyttig å ha en god dialog med partene underveis. På den måten blir både regelverket og håndhevingen av det best mulig, mener Walberg.

Fått med deg denne? Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Må se ting i sammenheng

Fra NHO møtte Nina Melsom, men hun hadde ikke mulighet til å kommentere møtet.

– Vi er veldig godt fornøyd med møtet, sier LO-sekretær Trude Tinnlund som representerte LO på møtet sammen med LO-advokat Andreas van den Heuvel.

Tinnlund er spesielt opptatt av at det blir trukket en klar linje mellom entreprise og innleie, og hun viser til erfaringene fra innstrammingene for innleiebedrifter som ble gjennomført i 2019.

– Da ble det strammet inn slik at det bare var bedrifter med landsomfattende tariffavtaler som kunne leie inn. Da omgikk flere bedrifter dette med å si at innleie var et midlertidig behov, sier Tinnlund og mener at derfor må alle bestemmelsene ses i sammenheng. 

Forslagene som drøftes:

* Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området

* Ikke tillate innleie ved midlertidige behov

* Tydeliggjøre skillet mellom innleie og entreprise

* Innføre godkjenningsordning for bemanningsbyråer

* Mulighet for sterkere sanksjoner ved ulovlig innleie

Warning
Annonse
Annonse

Forslagene som drøftes:

* Forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området

* Ikke tillate innleie ved midlertidige behov

* Tydeliggjøre skillet mellom innleie og entreprise

* Innføre godkjenningsordning for bemanningsbyråer

* Mulighet for sterkere sanksjoner ved ulovlig innleie