JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet vant over NHO:

Her jubler de etter den knusende dommen. Nå trapper de opp helsestreiken

Streikevaktene ved bo- og omsorgssenteret i Asker smiler bredt. NHO tapte på alle punkter i Arbeidsretten. Selv arbeidgivernes egen representant stemte for de streikende, og torsdag trappes streiken opp.
 Nelda Kaurin (t.v), May-Britt Nilsen og Elisabeth Offerdahl fortsetter streiken etter full seier i arbeidsretten.

Nelda Kaurin (t.v), May-Britt Nilsen og Elisabeth Offerdahl fortsetter streiken etter full seier i arbeidsretten.

Privat

ola.tommeras@fagbladet.no

Dommen er knusende for NHO. Den er enstemmig – noe som betyr at også arbeidsgivernes representant i dommerpanelet har stemt i favør av Fagforbundet og de streikende ved kommersielle helseinstitusjoner.

Bakgrunn: Arbeidsgiverne gikk til retten for å stoppe streiken, men de tapte. Nå fortsetter helsestreiken

Måtte gjelde begge

Det var NHO som gikk til Arbeidsretten for å få stoppet streiken blant ansatte i helseinstitusjoner. De krevde at fredsplikten etter tvungen lønnsnemnd mot ansatte i omsorgsinstitusjoner også måtte gjelde streiken blant ansatte i tilsvarende tariffområde i helseinstitusjoner.

Påstanden var at streiken er tariffstridig og ulovlig, og at LO og Fagforbundet måtte gjøre sitt ytterste for å stanse den umiddelbart.

Mye lest: Terje var streikegeneral for vekterne i over elleve uker: – Jeg er blitt mye skjelt ut i mitt liv

– Finnes ingen grense?

Det var jubel blant de tre som skifter på å stå streikevakt utenfor bo- og omsorgssentrene Vestre-Nes og Risenga i Asker kommune, da dommen ble kjent i går ettermiddag.

De er 3 av 13 som i snart 30 dager har streiket i Lier, Asker og Trøndelag. Kravet er lik lønn for lik kompetanse. Det er totalt 726 medlemmer i dette tariffområdet.

– De kunne jo heller ha kommet tilbake til forhandlingsbordet, sier tillitsvalgt ved de to arbeidsplassene, Elisabeth Offerdahl.

– De kunne jo heller ha kommet tilbake til forhandlingsbordet, sier tillitsvalgt ved de to arbeidsplassene, Elisabeth Offerdahl.

Privat

– Det første jeg tenkte da jeg hørte at NHO gikk til Arbeidsretten for å stoppe streiken, var: Finnes det ingen grenser for hva arbeidsgiversiden vil gjøre for å stoppe rettferdighet? De kunne jo heller ha kommet tilbake til forhandlingsbordet, sier tillitsvalgt ved de to arbeidsplassene, Elisabeth Offerdahl til Fagbladet.

Nyttig verktøy: 100.000 har brukt den. Sjekk dagpenge-kalkulatoren

To tariffområder

Streiken begynte i to tariffområder 19. januar, i privat omsorgsinstitusjoner og private helseinstitusjoner. Om lag hundre ansatte ble tatt ut i streik, men 27. januar stoppet regjeringen streiken i omsorgsinstitusjoner med tvungen lønnsnemnd.

Deretter har det vært uenighet om fredsplikten også skulle gjelde for ansatte i det andre tariffområdet.

– Vår oppfatning er at Fagforbundet i realiteten har koblet oppgjørene på to ulike avtaler helt sammen. Vårt syn var at der derfor var et brudd på den avtalte fredsplikten som inntrådte for en av avtalene når streiken likevel fortsatte, sier NHO-advokat Margrethe Meder til Fagbladet.

– Vi tar til etterretning at retten ser annerledes på faktum i saken, skriver hun i en e-post.

Denne skaper debatt: Kamilla (44) trodde hun skulle få feriepenger på dagpenger. Nå føler hun seg lurt

– Stopp streiken!

Mens NHO krevde at Arbeidsretten skulle pålegge LO å plikte med alle til rådighet stående midler å sørge for at streiken opphører umiddelbart, krevde LO frifinnelse og saksomkostninger.

– Dommen er veldig tydelig, og det er en styrke at den er enstemmig, sier leder av Fagforbundet Mette Nord og legger til:

– Vi er klare dersom mekleren anser at det er grunnlag til å gjenopprette meklingen.

Mye delt: Andreas og kollegene slåss for å få etterbetalt lønn: – De har drevet rovdrift på oss

Utvider streiken

I morgen utvides streiken med nytt streikeuttak. De streikende får selskap av ytterligere 13. Allerede fredag har det gått 30 dager siden konflikten startet. Da inntrer ordinær tvungen mekling.

– Vi jobber med omsorg med hjerte og glede, men krever rettferdig lønn. Lønna skal bestemmes av kompetanse, ikke hvem som har anbudet på driften, mener tillitsvalgt Elisabeth Offerdahl.

Warning
Annonse
Annonse