Sykefravær over lang tid
Høyre skroter eget forslag om at to leger skal vurdere sykemeldinger
«To-legeordning» for å få ned sykefraværet er ute av forslaget til nytt partiprogram, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim.
Forsøket med to leger har vist seg å være lite treffsikkert, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim.
Jan-Erik Østlie
yngvil@lomedia.no
Høyre-nestleder Henrik Asheim foreslo tidligere at to leger bør vurdere folks behov for sykemelding når sykefraværet varer i fire uker eller mer.
Nå parkerer Høyre forslaget.
«To leger inne i vurderingen har vi vurdert som for lite treffsikkert for å få ned sykefraværet», svarer partiets nestleder Henrik Asheim i en e-post til FriFagbevegelse på spørsmål om dette.
«Vi har ikke valgt å gå videre med dette konkrete tiltaket i vårt endelige forslag til partiprogram», forteller Asheim.
Asheim forklarer det med at det trolig er «andre grep vi heller kan gjøre i møtet mellom fastlege, pasient og arbeidsgiver som treffer bedre».
Høyre kommer med en rekke konkrete tiltak i sitt endelige programforslag.
– Det høres lurt ut. Det er bare å ta innover seg at det er testa ut og ikke funnet å ha noen effekt.
Slik reagerer leder i Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev da han hører at Høyre parkerer forslaget om en to-legevurdering.
Klev viser til at det allerede er testet ut i Norge – i Hordaland.
– Forsøket viste at folk ikke kom raskere tilbake i arbeid. De fant ingen holdepunkter for at legene var slepphendte med å gi sykemeldinger, sier Allmennlege-lederen til FriFagbevegelse.
To-legevurdering hadde ingen effekt verken på antall dager folk var sykmeldt eller på gradering av sykmelding, viser evalueringen av forsøket. Det hadde heller ingen effekt når det gjelder sannsynligheten for å gå ut av sykmelding før retten til sykmelding er oppbrukt.
Forslaget stammer fra en OECD-rapport fra i fjor, som mente dette var rett medisin for å få ned sykefraværet.