JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyres landsmøte 2021

Høyre i nytt partiprogram: Full enighet om arbeidslivet

Under Høyres landsmøte er det ventet uenighet om rundt ti saker. Ingen av dem gjelder arbeidslivspolitikk.
Da statsministere Erna Solberg åpnet landsmøte i Høyre for to år siden, var salen fullpakket. Nå skjer åpningen digitalt.

Da statsministere Erna Solberg åpnet landsmøte i Høyre for to år siden, var salen fullpakket. Nå skjer åpningen digitalt.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Høyres landsmøte denne helga skal legge rammene for at partiet skal ha statsministeren også en tredje periode etter høstens stortingsvalg. En viktig del for å nå dette målet er gjennom arbeidslivspolitikken.

Derfor er arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen første innleder til en større debatt. Han skal snakke om temaet: «Skape mer og inkludere flere».

Da leder i Høyres programkomité, Linda Hofstad Helleland, la fram forslaget til nytt partiprogram, la hun også fram dissensene, sakene som det kom til å bli debatt om på landsmøtet.

Les også: Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Dissenser

Blant sakene hun nevnte var forslag om ytterligere salg av Statens eierandeler i Equinor, kommunesammenslåing, liberalisering av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester, bevæpning av politiet, fjerning av Norsk Tippings spillmonopol og seks andre områder.

Ingen av dem var knyttet opp til arbeidslivet. Det er derfor trolig at forsalget til partiprogram som komiteen har foreslått, vil bli vedtatt så å si uendret.

Forslaget til partiprogrammet er da også lite forskjellig fra dagens Høyre-politikk. Det er fortsatt skattekutt for bedrifter og bedriftseiere. Partiet ønsker mer fleksibilitet i arbeidslivet og vil vurdere moderate justeringer og oppmykninger i arbeidsmiljøloven for å gi mer fleksibilitet.

Sykelønnsordningen

I partiprogrammet ønsker de også å endre sykelønnsordningen ved å gi arbeidsgiver insentiver til å redusere langtidsfravær.

Det innebærer å la bedriftene betale en andel av langtidsfraværet mot å betale færre dager av korttidsfraværet. De foreslår også å innføre pensjon fra første krone innen 2023.

En programpost som har fått høyere prioritet er kampen mot arbeidslivskriminalitet. Mye av tiltakene som foreslås er å forsterke dagens ordninger.

Men programkomiteen foreslår at lønnsinndrivelse for arbeidstakere som ikke får utbetalt lønn fra arbeidsgiver, skal få fri rettshjelp. De vil gi Sjøfartsdirektoratet en rolle i jobben med å avdekke arbeidslivskriminalitet til havs.

Fersk måling: Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

Lokale forhandlinger

Høyre holder fast på å utrede RUT- og ROT-fradrag. Det vil si at private skal få skattefradrag for å kjøpe vedlikeholds- og rengjøringstjenester til hjemmet.

Siden det i disse dager er innspurt i lønnsoppgjøret i staten, kan fagbevegelsen legge merke til at Akademikerne har Høyres støtte:

«Partiet vil arbeide for at mer av lønnsdannelsen i offentlig sektor kan skje gjennom lokale forhandlinger.»

Landsmøtet blir gjennomført digitalt med de fleste delegatene hjemme. Partiledelsen, møteledelsen og talerne kommer til å være på Hotel Opera i Oslo. Møtet skal vare i tre dager og avsluttes søndag klokka to med at statsminister Erna Solberg oppsummerer møtet.

Se også:

Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Her er de viktigste vedtakene fra SVs landsmøte

Warning
Annonse
Annonse