Wizz Air har 118 ansatte tilknyttet selskapets to baser i Norge.
Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wizz Air etablerer seg i Norge
Hundretalls LO-tillitsvalgte med på opprop mot Wizz Air
Med to forbundsledere i spissen, har mer enn 300 tillitsvalgte i LO skrevet under et opprop som krever at Wizz Air skal kastes ut av landet.
helge@lomedia.no
De to forbundslederne, Jan Olav Andersen i EL og IT og Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund, står i spissen for mer enn 300 tillitsvalgte i LO-systemet som har skrevet under på oppropet.
De viser til at LO-kongressen og de største forbundene har vedtatt at ILO-konvensjoner, Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler skal ha forrang foran EØS-bestemmelser. De mener Wizz Air bryter ILO-konvensjon om retten til å organisere seg.
Samtidig viser en fersk undersøkelse fra Opinion at mer enn seks av ti (63 prosent) er svært eller ganske negative til å fly med Wizz Air. Bare en av ti (9 prosent) er ganske eller svært positive til å bruke det ungarske flyselskapet.
Les hele saken: Får stryk av folket: Bare én av ti er positive til Wizz Air
Kongressen i 2017
Det var på LO-kongressen i 2017 vedtaket om å kreve at ILOs kjernekonvensjoner skal tas inn i den norske menneskerettsloven, slik at internasjonale rettigheter for arbeidstakere går foran andre lover.
ILO er FNs arbeidslivsorganisasjon, og de åtte ILO-konvensjonene setter internasjonale standarder for arbeidslivet på områdene organisasjonsfrihet og kollektiv forhandling, tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering.
Arbeiderpartiet har senere prøvd dette i Stortinget, uten å få flertall. Den borgerlige regjeringen mente dette ikke hadde noen betydning for praksisen i Norge.
Boye Ullman er en av initiativtakerne og vedtaket på LO-kongressen skulle være et svar på bekymringen blant mange i kongress-salen som mener at EUs prinsipp om fri flyt har fått forkjørsrett foran arbeidstakernes rettigheter.
Det er fem store LO-avdelinger, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Fredrikstad, som står bak oppropet. 21 lokale LO-avdelinger står bak.
De mener ILO-konvensjonen likevel må gå foran når det er snakk om et utenlandsk selskap som skal fly på innenlandsruter i Norge.
Oppropet er en reaksjon på at Wizz Air har startet flyginger på de mest lønnsomme rutene i Norge, samtidig som selskapet profilerer seg som et lavprisselskap som nekter sine ansatte å organisere seg.
Mye lest: Stortinget vasser i forslag som vil utestenge Wizz Air fra det norske markedet
Pandemi-krisen
«I denne store pandemi-krisen må staten ta ansvar for å sikre en tilstrekkelig nasjonal flybransje med norske tariffavtaler, lønns- og arbeidsvilkår. Om nødvendig må dette skje med statlig eierskap, da Norge er et langstrakt land der flytransport og spesielt kortbanenettet er viktig for å binde landet sammen», heter det i oppropet.
Wizz Air bidrar til det motsatte og angriper den norske modellen der NHO Luftfart hilser dem velkommen, heter det i oppropet.
«Nå må norske politikere stå opp og vise handlekraft uavhengig av hva ESA måtte mene. Vi støtter en boikott-bevegelse, men det er ikke tilstrekkelig. Wizz Air må ut av det norske flymarkedet», mener personene bak oppropet.
I tillegg til Andersen og Rolf Ringdal, har konserntillitsvalgt i Aker ASA, Atle Tranøy skrevet under sammen med blant andre lederen i Nei til EU, Roy Pedersen, Elektrokjemisk samarbeidskomité ved Cay Nordhaug står bak oppropet, og lederne i LO-avdelinger i de store byene.
I tillegg til Jan Olav Andersen og Rolf Rindal, har konserntillitsvalgt i Aker ASA, Atle Tranøy skrevet under sammen med blant andre lederen i Nei til EU, Roy Pedersen, Elektrokjemisk samarbeidskomiteen ved Cay Nordhaug støtter oppropet, og lederne i LO-avdelingen i de store byene.
FriFagbevegelse har spurt kommunikasjonsavdelingen i Wizz Air om oppropet, men selskapet har ikke besvart vår henvendelse.
Mimir Kristjánsson: Avinor burde nektet Wizz Air å fly i Norge
Ønsketenkning
Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, har ikke skrevet under på oppropet. Han mener oppropet angriper problematikken på feil måte. Han synes det er et prisverdig initiativ, men at det hadde vært naturlig om initiativtakerne tok kontakt med LO-forbundene i bransjen først, før et opprop ble sendt ut.
– Den fjerde luftfartspakken implementerte Norge i 2004, og EØS-avtalen forplikter siden vi er medlem av EUs indre marked. Så man kan gjerne ønske seg at Wizz Air kastes ut, men de har dessverre rettigheter til å være her. Offisielt nekter de heller ikke ansatte å organisere seg, men det er ikke til å stikke under stol at det har kommet noen oppsigelser blant folk som har forsøkt å gjøre dette, sier Carlsen.
– Norsk Flygerforbund organiserer piloter som er helt avhengig av at norske flyselskap har den samme markedsadgangen som utenlandske flyselskap har i EU, sier han og understreker at norske myndigheter raskt vil kunne møte seg selv i døra om de skulle forsøke å nekte Wizz Air adgang til Norge, sier Yngve Carlsen.
– Det er heller mangel på tilsyn og koordinerende regler for europeisk luftfart som er problemet, mener han.
På en pressebrifing med norske journalister tirsdag, sa markedssjef Johan Eidhagen at selskapet regner med å bruke opptil fem år på å etablere seg og få virksomheten i Norge lønnsom.
– Vi har ikke fått en mottakelse i noe annet marked i Europa som den vi har fått i Norge. Men dette får ingen betydning for vår satsing, sa Eidhagen ifølge Flysmart24.
Markedssjefen sa videre at Wizz Air er svært godt fornøyd med billettsalget på innenriksrutene i Norge.
Selskapet har 118 ansatte tilknyttet selskapets to baser i Norge, på Oslo lufthavn Gardermoen og Trondheim lufthavn Værnes, og 15 innenriksruter.
Stort intervju: Kabinansatte Mircea fikk sparken da han startet fagforening i Wizz Air
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes