Ap-leder Jonas Gahr Støre:
Ingen oljebase i Nordkapp i statsbudsjettet: – Et svik mot Finnmark
Olje- og energiminister Tina Bru (H) fraråder Stortinget å gå videre med byggingen av en oljebase for Johan Castberg-feltet på Veidnes på Finnmarkskysten. Det får Ap-leder Jonas Gahr Støre til å reagere.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
petter@lomedia.no
– Jeg vil se hvordan regjeringen formulerer seg. Men hvis det stemmer er det et svik mot Finnmark. Det er en illustrasjon over at det å sikre ringvirkninger av våre naturressurser har denne regjeringen systematisk tonet ned. Og for Nord-Norge tatt helt bort, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Olje- og energiminister Tina Bru sier til VG at regjeringen ikke klarer å regne prosjektet hjem.
– Det er verken politisk, økonomisk eller juridisk løsbart, sier Tina Bru til VG.
– Hvis det er tilfellet er det et alvorlig grep i forhold til vår nordlige landsdel, svarer Jonas Gahr Støre.
Regionreformen: For mye flyttes til Tromsø på bekostning av gamle Finnmark, mener Fagforbundet
Enorme verdier for liten kommune
Ap og Sp fikk regjeringspartiene med på at Veidnes-prosjektet skulle være en sentral del av forliket om oljeskatteregimet.
– Det var det. Det var ikke bare et tiltak bare rettet mot de selskapene som var i en vanskelig situasjon. Det var også for en snu en utvikling hvor det ikke kommer ringvirkninger. Vi ser at andre steder hvor disse tiltakene kommer i gang, blir også aktuelle for å bygge oppdrettsanlegg og andre ting. Det trenger Finnmark. Hvis dette er å sette strek over det er det veldig alvorlig, mener Ap-lederen.
Prosjektet er beregnet til å koste 3,6 milliarder kroner. Ap og Sp fikk regjeringspartiene med på at Veidnes-prosjektet skulle være en del av forliket om oljeskatteregimet. Det ville gitt 30 til 50 ekstra arbeidsplasser i Nordkapp kommune. Verdien av det er enorm for en så liten kommune.
– Måten denne regjeringen regner plusser og minuser er et veldig lite tidsperspektiv. Det som skaper ringvirkninger skaper grunnlag for ny aktivitet, sier Støre.
Reportasje: Fra 0 til 48 prosent på 10 måneder. Sp har tatt kampen mot Ap i Finnmark
Soleklare løftebrudd
SV-leder Audun Lysbakken reagerer også kraftig.
– Det er et soleklart løftebrudd. Dette var også en av de tingene som ble presentert som noe av det denne skattepakken skulle oppnå, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
– Hvis man skulle sikret dette burde Stortinget vedtatt dette. Det har SV foreslått flere ganger, men blitt nedstemt. Folk i Finnmark har grunn til å føle seg snytt. Det er de som nå ble enighet om skattepakken har et stort forklaringsproblem, sier Audun Lysbakken.
Forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim mener det er et slett arbeid som er gjort av regjeringen når det kommer til vurderingen av en ilandføringsterminal på Veidnes i Finnmark.
– Det er rent ut fortvilende å lese regjeringens fremlegg til statsbudsjett når det kommer til kapittelet om Veidnes. Her er viljen rensket vekk og et helt departement er brukt til å skrive en argumentsamling til et skolevalg. Dette er ikke verdig en norsk regjering, sier forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
– Det er uansvarlig å skyve EØS-avtalen foran seg når de juridiske vurderingene som til nå er kjent sier at Veidnes ikke er i strid med EØS-forpliktelsene. Her har ikke regjeringa Stortingets flertall i ryggen. Frp, Sp og Arbeiderpartiet krevde ilandføring på Veidnes i forhandlingene og vant fram. Vi forventer at dette flertallet fortsatt står på vedtaket og følger opp forpliktelsene til oljearbeidere og Nord-Norge, mener han.
– Regjeringen bruker en sirkelargumentasjon mot Stortingets vedtak. De viser til at det ikke er et prosjekt i selskapene. Det visste også Stortinget da de vedtok Veidnes i juni. Men han antar at Stortinget hadde trodd at både regjeringen og oljeselskapene skulle oppvise så mye politisk fintfølelse at man gjorde sitt beste for å få til en løsning. Ikke bare argumentere imot.
– Regjeringen sier i dokumentet at de «neppe» får en utbygning på Veidnes godkjent hos ESA. De sier at de «neppe» kan få selskapene til å vedta byggingen av en terminal før utgangen av 2022. Dette vitner mer om en upresis synsing fra departementet enn kunnskap etter å ha brukt tiden fra juni til i dag, poengterer han.
– Vi vet ikke nå om ESA ville godkjent et eller annet prosjekt. Bare at departementet mener at det «neppe» er mulig. Vi vet ikke om partnerne i oljefeltene klarer å få opp et prosjekt å stå før utgangen av 2022. Bare at de «neppe» klarer det. Jeg hadde forventet mer enn synsing når et flertall i Stortinget ønsker en løsning, sier Frode Alfheim.
Han mener også at regjeringen og Tina Bru skal vokte seg vel for å synse om EØS-avtalen når de ønsker å skjule seg bak den for å la være å gjennomføre Stortingets vedtak.
– Jeg ser at Høyres sentralstyre ikke bryr seg om landsmøtevedtak og gjør om på dem i ettertid. Slik burde det ikke være når det kommer til helt tydelige vedtak i Stortinget, sier Frode Alfheim.
Statssekretær i olje- og energidepartementet, Tony C. Tiller (H), mener regjeringen har snudd alle steiner for å se om det er mulig å finne en løsning for oljeomlasting på Veidnes.
– Det har dessverre ikke vært mulig å finne en slik løsning, verken økonomisk eller juridisk. Vi fraråder derfor Stortinget å gjøre tiltak for å gjennomføre prosjektet, sier han.
- Det er uheldig at det er skapt forventninger som ikke kan innfris. Arbeiderpartiet og Senterpartiet må ta en stor del av ansvaret for å ha skapt forventninger om en løsning når de krevde en ny gjennomgang. Jeg vil også minne om at Stortinget var svært opptatt av at oljeskattepakken ikke må bidra til at ellers ulønnsomme prosjekt blir gjennomført - dette prosjektet vil bryte med det prinsippet, sier han i en kommentar.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser at det er skapt forventninger som ikke kan innfris.
– Dette er et veldig stort løftebrudd fra regjeringen. Det handler nettopp om at vi har brukt oljeskattepakka aktivt for å skape verdier rundt omkring i hele Norge. Det er ikke alltid det er lønnsomt, men det skal gi ringvirkninger i alle deler av landet, sier Trygve Slagsvold Vedum.
Uro i Båtsfjord: For mye fisk blir fisket for tidlig på året – det får June og kollegene i fiskeindustrien svi for