JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Israel om LOs boikott: – LO har ingen kontakt med virkeligheten

Israels ambassadør mener LO ikke kan tas på alvor fordi organisasjonen vil boikotte Israel.
Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, reagerer på LOs arbeid for Israel-boikott.

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, reagerer på LOs arbeid for Israel-boikott.

TERJE BRINGEDAL / VG

yngvil@lomedia.no

LO-ledelsen har blitt enige om flere tiltak for å boikotte Israel for å presse fram en slutt på okkupasjonen og blokaden mot Gaza. Det reagerer den israelske ambassadøren sterkt på.

– LO viser igjen at de ikke har noen kontakt med virkeligheten, sier Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, til FriFagbevegelse.

Slik skal LO jobbe for boikott av Israel

Ambassadør Schutz mener LO ikke kan tas på alvor.

– Jeg er sikker på at flertallet av LO-medlemmene ikke støtter et stadig mer radikalt lederskap, hevder Israels ambassadør.

LO-ledelsen ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Schutz.

Rundt 120 medlemmer meldte seg ut av LO-forbund etter at kongressen, det høyeste organet i LO, vedtok å jobbe for økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel i mai i fjor. Norges største arbeidstakerorganisasjon LO har over 900.000 medlemmer.

Lederen for LO, Hans-Christian Gabrielsen, gikk selv imot det omfattende boikottvedtaket. Mandag denne uka la LO-ledelsen fram en lang rekke tiltak som LO skal jobbe for, med sikte på å boikotte Israel.

Israels ambassadør sier LO-lederne ikke er velkommen til Israel

LO har ennå ikke bestemt hvordan dette skal iverksettes. Rådgivere i organisasjonens internasjonale avdeling har fått i oppgave å finne ut av det.

Dette er boikott-tiltakene

• LO skal fremme forslag om Israel-boikott på kongressen til Den internasjonale fagbevegelsen i desember, men konkret hva forslagene går ut på er ennå ikke bestemt.

Kulturell boikott:

• LO vil foreslå en internasjonal kampanje med fokus på FIFA. Konkret hva det betyr er ikke bestemt. LO viser til at Israels fotballforbund bryter FIFAs vedtekter ved å bruke okkupert land.

• LO vil få med seg Norges Fotballforbund på kampanjen.

LO fordømmer Israels uforholdsmessige maktbruk på grensa til Gaza

Økonomisk boikott:

• LO vil sikre at oljefondet trekker investeringer fra selskaper som opererer i okkuperte områder. Med det mener LO selskaper som tjener på de israelske bosettingene og andre brudd på folkeretten og menneskerettene, og som muliggjør okkupasjonen. LO vil sikre at oljefondet stopper investeringer i israelsk statsgjeld, såkalte obligasjoner fra Israel.

• LO mener at regjeringen bør fraråde det norske næringslivet å handle med selskaper som tjener på de israelske bosettingene og andre brudd på folkeretten og menneskerettene. Dette betyr også selskaper som er basert i Israel.

• Regjeringen bør oppfordre norske selskaper og importører til å avslutte handel med selskaper som selv har produksjon i bosettinger eller som bidrar til okkupasjonen. Dette betyr også selskaper som er basert i Israel.

• Det må innføres en felles sluttbrukerdokumentasjon for alle Nato-land ved kjøp og salg av våpen. Det er for å hindre at norske våpen og våpendeler ender opp i Israel via andre land.

LO-medlemmer blir med Ship to Gaza for å bryte den israelske blokaden

Akademisk boikott:

• Regjeringen bør innføre retningslinjer for hvordan Norge skal delta i EUs rammeprogram for forskning. Dette for å hindre samarbeid med aktører som bidrar til brudd på folkeretten og menneskerettighetene.

• Norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner må ikke inngå samarbeid om petroleumsteknologi med israelske selskaper eller utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger har samarbeidsavtale med det israelske Technion-universitetet som vil bygge opp sin kunnskap om dette.

NTNU snuste på et forsknings- og utdanningssamarbeid med israelske forskere under et besøk i Israel i 2016, men dette ble ikke noe av, opplyser Egil Tjåland, instituttleder ved Institutt for petroleumsteknologi og geofysikk ved NTNU til FriFagbevegelse.

Les også:

LO-lederen i Palestina er tiltalt for økonomiske misligheter

Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Kirkens Nødhjelp ba Norge ta opp innreiseforbud med Israel

Nederlag for LO-ledelsen i stemmedrama. LO skal jobbe for full boikott av Israel

Israels nye boikottlov kan nekte LO-lederen og alle LO-ansatte innreise til Palestina

Fagforbundet støtter BDS - den palestinske boikotten av Israel

Israelsk LO: Ikke skrem israelerne med boikott

Annonse
Annonse