Ny aldersgrense i LO-ledelsen:
Kan Peggy Hessen Følsvik fortsette som LO-leder fram til 2025?
Må Peggy Hessen Følsvik gå av som LO-leder i sommer? Det er avhengig av om LO øker aldersgrensen for sine ledere.
Peggy Hessen Følsvik kan få forlenget sin periode på toppen av LO i ytterligere tre år.
Leif Martin Kirknes
aslak@lomedia.no
Er Peggy Hessen Følsvik for gammel til å bli gjenvalgt som LO-leder? Det må LO ta stilling til før organisasjonen skal velge LOs ledelse på kongressen i månedsskiftet mai/juni.
Dagens regler sier at man ikke kan velges til et verv i LOs øverste ledelse hvis man er over 60 år. En komité i LO foreslår å heve denne grensa til 65 år.
Hvis LO-kongressen til sommeren følger denne vedtektsendringen, vil ikke alderen lenger stå i veien for at Følsvik kan fortsette som LO-leder til 2025.
Fra 60 til 65 år
10. januar var det møte i LOs sekretariat. Dette sekretariatet består av LOs ledelse og forbundslederne i de største LO-forbundene.
Sekretariatet skulle da ta stilling til et enstemmig forslag fra den foreløpige vedtektskomiteen om å heve aldersgrensen fra 60 til 65 år for å bli valgt inn i LO-ledelsen. Komiteen ledes LO-sekretær Terje Olsson og er satt sammen av ulike forbund i LO i privat og offentlig sektor.
Forslaget fra komiteen lyder slik:
«De som velges til verv i LO-ledelsen, må være under 65 år når valget finner sted. Etter avgang fra verv i ledelsen etter oppnådd alder, skal vedkommende tilbys ansettelse i LO fram til tidspunktet for pensjonering.»
Da saken var oppe til behandling, ble det imidlertid ikke tatt noen avgjørelse. I stedet ble det bestemt å utsette forslaget om å øke aldersgrensen til sekretariatsmøtet i LO 31. januar.
– Sekretariatsmøtet ønsker å ha en andre gangs behandling av saken, opplyser LO-sekretær Terje Olsson til FriFagbevegelse.
Aktuelt: LO-lederen vet nøyaktig hvilke saker det haster mest å ta fatt på i 2022
Vil snakke med valgkomiteen
Valgkomiteen skal settes ned på representantskapsmøtet i LO 22. februar og legge fram sin innstilling i god tid før kongressen.
Vanligvis settes valgkomiteen ned på kongressen. Representantskapet er LOs høyeste organ mellom kongressene.
Selv har ikke Peggy Hessen Følsvik avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder dersom det er ønske om det.
– Jeg skal snakke med valgkomiteen hvis de også har et ønske om det når vi kommer så langt. Vi får se hva det blir til, sier Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Når LOs 35. ordinære kongress åpner 30. mai 2022, er dagens leder, Peggy Hessen Følsvik, 61 år. Det vil si at hun er for gammel til å bli gjenvalgt i LO-ledelsen slik reglene er nå.
Oversikt: Nå får alle pensjon fra første krone. Hva betyr egentlig det?
Forbund uten grenser
Mens LO ennå har en aldersgrense for valgbarhet på 60 år, er situasjonen annerledes i flere av forbundene.
Verken Fagforbundet eller Industri Energi har noen aldersgrense, mens Fellesforbundet, det største forbundet i privat sektor, har 63 års aldersgrense. Handel og Kontor har en grense på 62 år.
Det er flere årsaker til at valgbarhetsalderen til LOs ledelse nå kan bli endret dersom sekretariatet følger innstillingen fra vedtektskomiteen.
Et argument er at aldersgrensene i resten av samfunnet øker. Folk står lenger i jobb. I tillegg har flere av forbundene i LO enten endret aldersgrensen eller vurderer å gjøre det.
Forbundsstyret i HK skal blant annet utrede forslagene om aldersgrenser og hvor lenge ledelsen kan sitte. Det vedtok landsmøtet i fjor høst.
Viktig info: Nå kommer den nye loven mot lønnstyveri. Dette må du vite
LO-lederens vei til toppen
Etter at Hans-Christian Gabrielsen brått døde 9. mars i fjor, rykket Peggy Hessen Følsvik, som da var LOs 1. nestleder, opp som konstituert leder før hun ble valgt til leder på LOs representantskapsmøte 6. mai.
LO-kongressen skulle ha vært avholdt i mai i fjor, men ble utsatt i ett år, til mai 2022, på grunn av koronapandemien. Hessen Følsvik hadde sittet i LOs ledelse i åtte år før hun ble ny LO-leder.
Hun ble valgt som 1. nestleder på LO-kongressen i 2017. På kongressen i 2013 ble hun valgt som førstesekretær i Landsorganisasjonen.
Hessen Følsvik var Gabrielsens stedfortreder i fire år og hadde ansvaret for blant annet tariffpolitikk, pensjonspolitikk og internasjonalt faglig arbeid.
Mye delt: Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Snart får du svaret