Ulovlig innleie og sosial dumping:
Kollektiv søksmålsrett: LO vil ha flere virkemidler for å stoppe ulovlig innleie
Innføring av kollektiv søksmålsrett har politisk betydning, og vil ha forebyggende effekt. Men LO vil ha endringer for å gjøre den praktiske betydningen av lovforslaget større.
Ole Palmstrøm
helge@lomedia.no
Det siste har både med tvisteloven å gjøre og forutsetningene for å kunne bruke regelen om kollektiv søksmålsrett, hevder LO i sitt høringssvar.
Det var i november regjeringen sendte ut forslaget om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett ved ulovlig inneleie på høring. Forslaget er en del av regjeringsplattformen fra Hurdalsjøen.
Regjeringens første grep: Sender ut lov om kollektiv søksmålsrett
Riktig å gjeninnføre
LOs erfaring er at det tross innstramminger i arbeidsmiljøloven fortsatt foregår ulovlig innleie i et betydelig omfang. I mange situasjoner misbruker og/eller misforstås regelverket. Det er derfor viktig med flere virkemidler for å hindre ytterligere utbredelse av ulovlig innleie, mener LO.
Sosial dumping og ulovlig innleie: Derfor er kollektiv søksmålsrett viktig
LO mener det er sentralt med størst mulig utbredelse av faste ansettelser i topartsrelasjoner direkte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det er også viktig at arbeidsforhold i trepartsrelasjoner mellom innleier, arbeidstaker og arbeidsgiver (vikarbyrå) ikke ukontrollert brer om seg.
LO presiserer at det var uriktig å fjerne regelen om kollektiv søksmålsrett, og at det er riktig å gjeninnføre den.
Kollektiv søksmålsrett: Klubbleder Einar Åge håper å få tilbake muligheten til å reise søksmål mot ulovlig innleie
Mange forutsetninger
Gjeninnføringen til tross; Forutsetningen for at en fagforening skal få en tvist løst i domstolene, er mange. Fagforeningene må ha partsevne, søksmålet må gjelde et rettskrav, fagforeningen må ha tilstrekkelig tilknytning til kravet og det må foreligge en aktuell interesse i å få dom.
LO viser til at organisasjonsgraden blant arbeidstakere ansatt i bemanningsforetak er relativ lav. Det kan derfor ikke forventes at ulovlig innleie vil bli hindret av uorganiserte arbeidstakere med kortvarige innleieforhold.
Fagforeningene hos innleier må derfor få en rolle, mener LO, og skriver at domstolene må vurdere situasjonen på søksmålstidspunktet, ikke på tidspunktet for domsavsigelse hvor den innleide kanskje har sluttet i stillingen.
Mye lest: 16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig
Krav om fast ansettelse
– Det kollektive søksmålet må kunne reises etter at de omstridte innleie-avtaler er avviklet, eventuelt at kravet til aktualitet må være oppfylt på søksmålstidspunktet, presiserer LO.
Om innleieforholdet blir konstatert å være ulovlig, skal ikke innleid arbeidstaker være avskåret fra å fremme krav om fast ansettelse, heter det også i uttalelsen.