Her er et utvalg ansatte i LOs juridiske avdeling: Fra venstre: Anne-Lise Rolland, Anita Ursin, Signe Hovind, Rune Lium, Atle Sønsteli Johansen (leder) og Karoline Elisabeth Nordvik
Martin Guttormsen Slørdal
Rettshjelp til fagorganiserte:
LO-advokatene skaffet LOs medlemmer 113 millioner kroner i 2021
Varsleren som vant fram med sitt krav og fikk erstatning av kommunen, føyer seg inn i rekken av LO-medlemmer som kan juble over at de fikk rettshjelp av LO-advokatene i 2021.
aslak@lomedia.no
113 millioner kroner er den samlede erstatningsutbetalingen til forbundsmedlemmer som har fått hjelp av LO-advokatene i 2021, ifølge årsrapporten til LOs juridiske avdeling.
– Vår målsetting er å levere topp juridisk bistand i alle saker, og vi har 54 ansatte som jobber hardt for det hver eneste dag, sier Atle Sønsteli Johansen, leder av LOs juridiske avdeling, til FriFagbevegelse.
66 millioner fra yrkesskader
I den samlede erstatningsutbetaling til LO-medlemmene som har fått bistand i løpet av fjoråret, kommer 66,6 millioner kroner fra yrkesskader og 46,5 millioner kroner fra arbeidsrettssaker. I tillegg kommer utbetalinger fra Nav i forbindelse med bistand i trygdesaker og klager.
– Den viktigste jobben gjøres av LOs 50 000 tillitsvalgte, de ulike avdelingene og forbundene i LO. LO-advokatene er en del av dette store maskineriet, og vi tar de saker som forbundene selv ikke klarer å løse, eller ber om hjelp til, forklarer Sønsteli Johansen.
Les også: Full jubel for Målfrid og andre fagorganiserte. Dette er LOs viktigste seire i retten i 2021
Varsler fikk 1,3 millioner kroner
En av disse sakene gjelder et medlem i Fagforbundet som varslet om kritikkverdige forhold. Kommunen ble dømt til å betale varsleren, som er utdannet vernepleier, 1,3 millioner kroner – 150.00 kroner i oppreisning, erstatning for økonomiske tap på 472.000 kroner og saksomkostninger på 716.000 kroner. Politikerne i Sørfold kommune erkjenner feil og anket ikke dommen.
Kvinnen ble utsatt for seks gjengjeldelser fra kommunen etter å ha varslet om kritikkverdige forhold, ifølge retten. Kvinnen varslet om uryddige økonomiske og medisinske forhold ved et legekontor. Hun mente dette kunne gå ut over pasientsikkerheten.
Etter først å ha fått bistand fra Fagforbundet, fikk varsleren videre hjelp fra LO-advokatene og Katrine Rygh Monsen som tok saken til retten. Varsleren fikk medhold på fem av seks punkter.
– Når vi får en dom som gir total oppreisning og totalt medhold, er vi utrolig takknemlige for det. Jeg synes dommen er viktig fordi den er grundig, sa Rygh Monsen etter dommen i desember 2021.
150–300 saker hele tiden
LOs juridiske avdeling hadde til enhver tid 150–300 saker i domstolene i 2021. Av sakene som ikke ble løst ved forlik, endte 58 med en dom i de ordinære domstolene.
47 av disse sakene ble helt eller delvis vunnet, mens 11 saker endte med tap. LO-advokatenes tre saker i Høyesterett endte alle med seier. En av dem gjaldt Ragnhild Moe. Hun ble nektet sykepenger.
I Arbeidsretten vant LO-advokatene helt eller delvis i seks av 13 saker. Sju endte med tap.
Den mest prinsipielle saken var Holship-saken for Den Europeiske Menneskerettsdomstolen (EMD). Sønsteli Johansen omtaler denne saken som en av de viktigste avgjørelsene for europeisk fagbevegelse i nyere tid.
I dommen gis det en avklaring på forholdet mellom EØS-reglene og organisasjonsretten i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).
– Det slås i denne dommen fast at det eksisterer et hierarki hvor streikeretten i EMK har høyere rang og står over de økonomiske friheter i EØS-avtalen. Det er første gang EMD fastslår dette, og dommen har betydning ikke bare i Norge, men for alle land i Europa, sier Atle Sønsteli Johansen.
Arbeidstakere i hele Norge
Sakene LO-advokatene fører, får ofte stor betydning for norsk arbeidsliv. Saken i Høyesterett som gjaldt arbeidsgivers adgang til lønnstrekk, viser for eksempel at svært mange arbeidstakere i mange år er trukket urettmessig i lønn, ifølge LO-advokatene.
– Dommen vil innebære at flere hundre tusen arbeidsavtaler nå må endres. Det kommer ikke bare LO-medlemmer til gode, men alle arbeidstakere i hele Norge, påpeker Sønsteli Johansen.
I stedet for å bruke innleide advokater eller andre ordninger, har LOs ledelse over mange år prioritert å bygge opp en egen juridisk avdeling. Det mener Atle Sønsteli Johansen er et klokt valg.
– Det er ikke helt gratis å ha landets største arbeidsrettsmiljø. Det koster cirka 6 kroner per medlem per måned, men alternativet ville nok vært dårligere og langt mer kostbart for medlemmene i LO, sier han.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Kronikk
ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.
Schrøder, Trondheim Byarkiv
«Myten om det fattige Norge stemmer ikke»
Martin Guttormsen Slørdal