JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettshjelp til fagorganiserte:

LO-advokatene skaffet LOs medlemmer 113 millioner kroner i 2021

Varsleren som vant fram med sitt krav og fikk erstatning av kommunen, føyer seg inn i rekken av LO-medlemmer som kan juble over at de fikk rettshjelp av LO-advokatene i 2021.
Her er et utvalg ansatte i LOs juridiske avdeling: Fra venstre: Anne-Lise Rolland, Anita Ursin, Signe Hovind, Rune Lium, Atle Sønsteli Johansen (leder) og Karoline Elisabeth Nordvik

Her er et utvalg ansatte i LOs juridiske avdeling: Fra venstre: Anne-Lise Rolland, Anita Ursin, Signe Hovind, Rune Lium, Atle Sønsteli Johansen (leder) og Karoline Elisabeth Nordvik

Martin Guttormsen Slørdal

aslak@lomedia.no

113 millioner kroner er den samlede erstatningsutbetalingen til forbundsmedlemmer som har fått hjelp av LO-advokatene i 2021, ifølge årsrapporten til LOs juridiske avdeling.

– Vår målsetting er å levere topp juridisk bistand i alle saker, og vi har 54 ansatte som jobber hardt for det hver eneste dag, sier Atle Sønsteli Johansen, leder av LOs juridiske avdeling, til FriFagbevegelse.

66 millioner fra yrkesskader

I den samlede erstatningsutbetaling til LO-medlemmene som har fått bistand i løpet av fjoråret, kommer 66,6 millioner kroner fra yrkesskader og 46,5 millioner kroner fra arbeidsrettssaker. I tillegg kommer utbetalinger fra Nav i forbindelse med bistand i trygdesaker og klager.

– Den viktigste jobben gjøres av LOs 50 000 tillitsvalgte, de ulike avdelingene og forbundene i LO. LO-advokatene er en del av dette store maskineriet, og vi tar de saker som forbundene selv ikke klarer å løse, eller ber om hjelp til, forklarer Sønsteli Johansen.

Les også: Full jubel for Målfrid og andre fagorganiserte. Dette er LOs viktigste seire i retten i 2021

Varsler fikk 1,3 millioner kroner

En av disse sakene gjelder et medlem i Fagforbundet som varslet om kritikkverdige forhold. Kommunen ble dømt til å betale varsleren, som er utdannet vernepleier, 1,3 millioner kroner – 150.00 kroner i oppreisning, erstatning for økonomiske tap på 472.000 kroner og saksomkostninger på 716.000 kroner. Politikerne i Sørfold kommune erkjenner feil og anket ikke dommen.

Kvinnen ble utsatt for seks gjengjeldelser fra kommunen etter å ha varslet om kritikkverdige forhold, ifølge retten. Kvinnen varslet om uryddige økonomiske og medisinske forhold ved et legekontor. Hun mente dette kunne gå ut over pasientsikkerheten.

Etter først å ha fått bistand fra Fagforbundet, fikk varsleren videre hjelp fra LO-advokatene og Katrine Rygh Monsen som tok saken til retten. Varsleren fikk medhold på fem av seks punkter.

– Når vi får en dom som gir total oppreisning og totalt medhold, er vi utrolig takknemlige for det. Jeg synes dommen er viktig fordi den er grundig, sa Rygh Monsen etter dommen i desember 2021.  

150–300 saker hele tiden

LOs juridiske avdeling hadde til enhver tid 150–300 saker i domstolene i 2021. Av sakene som ikke ble løst ved forlik, endte 58 med en dom i de ordinære domstolene.

47 av disse sakene ble helt eller delvis vunnet, mens 11 saker endte med tap. LO-advokatenes tre saker i Høyesterett endte alle med seier. En av dem gjaldt Ragnhild Moe. Hun ble nektet sykepenger.

I Arbeidsretten vant LO-advokatene helt eller delvis i seks av 13 saker. Sju endte med tap.

Den mest prinsipielle saken var Holship-saken for Den Europeiske Menneskerettsdomstolen (EMD). Sønsteli Johansen omtaler denne saken som en av de viktigste avgjørelsene for europeisk fagbevegelse i nyere tid.

I dommen gis det en avklaring på forholdet mellom EØS-reglene og organisasjonsretten i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

– Det slås i denne dommen fast at det eksisterer et hierarki hvor streikeretten i EMK har høyere rang og står over de økonomiske friheter i EØS-avtalen. Det er første gang EMD fastslår dette, og dommen har betydning ikke bare i Norge, men for alle land i Europa, sier Atle Sønsteli Johansen.

Arbeidstakere i hele Norge

Sakene LO-advokatene fører, får ofte stor betydning for norsk arbeidsliv. Saken i Høyesterett som gjaldt arbeidsgivers adgang til lønnstrekk, viser for eksempel at svært mange arbeidstakere i mange år er trukket urettmessig i lønn, ifølge LO-advokatene.

– Dommen vil innebære at flere hundre tusen arbeidsavtaler nå må endres. Det kommer ikke bare LO-medlemmer til gode, men alle arbeidstakere i hele Norge, påpeker Sønsteli Johansen. 

I stedet for å bruke innleide advokater eller andre ordninger, har LOs ledelse over mange år prioritert å bygge opp en egen juridisk avdeling. Det mener Atle Sønsteli Johansen er et klokt valg.

– Det er ikke helt gratis å ha landets største arbeidsrettsmiljø. Det koster cirka 6 kroner per medlem per måned, men alternativet ville nok vært dårligere og langt mer kostbart for medlemmene i LO, sier han. 

Annonse
Annonse