JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Thale Engelsen / Dagsavisen

Arbeidsledighet og permitterte

Lokalsamfunn med null smitte rammes hardt: – Det henger ikke på greip

I Vågan kommune i Lofoten er det for tida ingen smittede, men de har like strenge tiltak der som i resten av landet. Restauranteier Siv Hilde Lillehaug skjønner ikke logikken.07.04.2021
12:14
08.04.2021 13:05

«Beklager. På grunn av nye restriksjoner må vi holde stengt inntil videre.»

Et hvitt ark er hengt opp utenfor den lille restauranten i Henningsvær.

– Jeg har ikke engang giddet å printe ut en ordentlig plakat, sier Siv Hilde Lillehaug (57) idet hun låser opp restaurantdøren.

For at lokalbefolkningen ikke skal tro at restauranten er åpen for gjester igjen, lukker vi døren etter oss og setter oss innerst i et hjørne i det lille lokalet.

I snart seks år har hun drevet restauranten Lofotmat sammen med mannen sin, Geir Robertsen (55). Lokalet de kjøpte var et gammelt lager. Nå er bygningen totalrenovert. Lillehaug styrer kjøkkenet, mens Robertsen, som er blitt en kløpper på vin, er i restauranten.

«Livet er for kort til å spise dårlig mat», står det på skiltet som vanligvis står utenfor restauranten, men som nå er ryddet inn.

– Vi serverer lokal mat og lager alt fra bunnen av. Vi har en saks, men den brukes ikke til å åpne plastposer, men til å klippe opp kongekrabber, sier Lillehaug.

Oversikt: Slik er Erna Solbergs plan for gjenåpning av Norge

– Vi er holdt for narr et helt år nå

Tirsdag 23. mars ble en trist dag for Lillehaug og mannen. De hadde akkurat kommet hjem da regjeringens pressekonferanse begynte.

– Ni minutter over seks begynte Bent Høie å hoste ut de nye restriksjonene, og jeg skrev permitteringsvarsler med en gang, sier Lillehaug.

Alle som ble berørt av tiltakene regjeringen la fram, fikk et døgn på seg til å legge om driften etter de nye reglene. Lillehaug reagerer sterkt på den korte fristen.

– Et døgn? En hel bransje har blitt holdt for narr i et helt år nå, det har vært av og på hele tiden. Dette rammer så mange mennesker, og det er til og med bevist at det ikke er på restauranter smitten er størst, sier hun.

Lofotmat er en liten restaurant med plass til 30 gjester. I fjor måtte de gå ned til 15 gjester på grunn av smittevernreglene. Med det nye rådet om to meters avstand, er det bare plass til åtte gjester. Lillehaug forteller at det er for lite til at de kan drive lønnsomt, og da det også ble innført skjenkestopp, så de ingen annen utvei enn å stenge restauranten. Det er fjerde gangen det skjer siden mars i fjor.

Mye lest: Olav (57) savner kollegene: – Dette er et stusselig arbeidsliv

(Artikkene fortsetter under bildet)

«Livet er for kort til å spise dårlig mat» står det på skiltet som vanligvis pryder frontpartiet til restauranten, men som nå er ryddet inn. Siv Hilde Lillehaug er svært frustrert over situasjonen.

«Livet er for kort til å spise dårlig mat» står det på skiltet som vanligvis pryder frontpartiet til restauranten, men som nå er ryddet inn. Siv Hilde Lillehaug er svært frustrert over situasjonen.

Thale Engelsen / Dagsavisen

– Bent Høie sitter på sin høye hest og bestemmer at mine naboer ikke skal få gå ut og ta seg et bedre måltid med et glass vin til, eller en fredagspils, fordi det er ekstremt høy smitte i andre deler av landet. Det blir feil, og henger ikke på greip.

Det har vært smittetilfeller i kommunen, og hun vet det kan skje igjen, men Lillehaug mener likevel at regjeringens regler rammer altfor hardt. Hun viser til at det er mye enklere å drive smittesporing i en liten kommune.

– Vi har kompetente folk som klarer å ta seg av det. Da vi hadde et lite smitteutbrudd, isolerte de involverte seg. Smittesporingen var effektiv, og kommunen fikk raskt kontroll over situasjonen. Så var det over. Jeg stoler på de lokale myndighetene, for de kjenner forholdene her mye bedre enn regjeringen og de på Stortinget, sier hun.

Kommentar: «Det kan være selsomt å høre norske journalister på pressekonferanser om smitteverntiltak»

Måtte kaste mat

Hver nedstengning har kostet Lofotmat 10.000 kroner, og med det korte varselet som fulgte denne gangen, ble det ekstra ille.

– Vi har kastet og gitt bort mat. Leverandørene våre har lang responstid i disse tider, så alle varene vi skulle ha til påske, var allerede bestilt og på vei.

De fleste varene Lillehaug hadde bestilt ankom Henningsvær fredagen etter pressekonferansen. På bordet ved siden av henne ligger et tårn med uåpnede konfektesker fra «Jentene på tunet», håndlaget sjokolade fra Selbu.

– Så derfor sitter jeg her i en haug av sjokolade. Det er god sjokolade, men hvor mye kan vi spise av den, da? Det er jo begrenset, sier Lillehaug.

Henningsvær er et av de mest populære reisemålene i Lofoten. Det lille tettstedet har et stort mangfold av butikker og restauranter. Det er også mange kulturarrangementer der. Fiskerestauranten til Lillehaug har totalt fem ansatte. Nå er alle permittert, men når det først ble nedstenging, er Lillehaug glad for at det skjedde i lavsesongen og ikke når de har enda flere på jobb.

– Mine ansatte har regninger å betale. Det er forferdelig vondt å ikke vite om de kommer i en økonomisk knipe på grunn av bedriften jeg driver, sier hun.

Lillehaug og mannen har også selv snart brukt opp det de har av midler for å holde driften gående.

– Det gikk greit i fjor, vi hadde en kjempesommer, men når vi ikke fikk med oss høsten og vinteren, og nå ikke våren heller, så er det begrenset hvor mye penger vi får inn. Lokalet koster oss også, i strøm og forsikring.

Les også: Alan Turing knakk Enigma-koden – nå hylles han med «tidenes vanskeligste gåte»

(Artikkene fortsetter under bildet.)

Henningsvær i Vågan kommune er et av Lofotens mest populære reisemål og vanligvis er det fullt av liv her.

Henningsvær i Vågan kommune er et av Lofotens mest populære reisemål og vanligvis er det fullt av liv her.

Thale Engelsen / Dagsavisen

– Mange har ikke sparepenger igjen

De er ikke alene om å slite. Over hele landet har restauranteiere og reiselivsbedrifter uttrykt sin frustrasjon over de svært strenge reglene som ble innført rett før påskeferien startet.

– Vi har fått mange telefoner og spørsmål. Dette kom veldig brått på. Mange reiselivsbedrifter har ikke sparepenger igjen og hadde håpet at påsken ville gi et løft, sier Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv.

Hun forteller at svært mange bedrifter har sett seg tvunget til å stenge helt ned.

– Det er mange arbeidsplasser som står på spill på grunn av de nye reglene. Vi mener staten må få på plass kompensasjonsordninger som treffer reiselivet enda bedre, og det må skje raskt.

NHO mener mange bedrifter ikke har råd til å betale full lønn til permitterte i ti dager. Organisasjonen krever at staten går inn og tar mye av regningen, slik det ble gjort i fjor da bedriftene slapp unna med å betale lønn i to dager for de permitterte.

Lillehaug i Henningsvær sier det ville hjulpet.

– At vi må holde stengt i mars og april i år, og sannsynligvis deler av mai også, er problematisk, for vi hadde ikke omsetning i de månedene i fjor heller, så vi har ingen buffer til å dekke kostnadene for disse månedene.

Les også: Her kan du snart bade: Dette er status for Oslos bassenger

– Det føles helt meningsløst

I påskeferien er det vanligvis mange mennesker som oppsøker Henningsvær. Nå er det stille i gatene.

– Vi er lei. Vi vet at det ikke finnes smitte i Vågan kommune, så dette blir for dumt. Det føles helt meningsløst, og jeg kan ikke forstå det, sier Wally Pettersen (60).

Hun har nettopp tatt en kaffe med to venninner utenfor MIX-kiosken, det eneste alternativet til kafé som fortsatt holder åpent.

– Vi kan drikke kaffe utenfor MIXen, men det blir fort kaldt, så vi blir jo ikke lenge, men det er den eneste muligheten vi har til å møte folk.

Pettersen er tydelig frustrert.

– Og sånn skal det være hele påsken? Det er helt på trynet, sier hun.

Restauranteier Lillehaug forteller at butikkene og spisestedene i Henningsvær er avhengig av hverandre.

– Noen butikker har valgt å holde åpent nå i påsken, men alle restauranter og spisesteder er stengt. Da går også omsetningen til butikkene i området ned, og så må også de permittere, sier hun og legger til:

– Folk kommer hit for å se alt, og hvis ingen restauranter er åpne, kommer heller ingen for å titte i butikkene. Det blir en skummel dominoeffekt, og vi faller fortere og fortere etter hverandre.

Les også: Usikker på økonomien og redd for å ringe banken? Det er det ingen grunn til, mener kunderådgiver Ingunn

Sendte kravliste til regjeringen

Etter at det ble innført nasjonal skjenkestopp og råd om å holde to meters avstand, sendte NHO Reiseliv en liste med fire krav til regjeringen. Det første kravet er at bedriftene må kompenseres for lønnspliktdager ved nedstenging. Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet, skriver i en epost at det per nå ikke er planlagt noen endringer i dagpengereglene. Han viser til at arbeidsgivere har fått nedjustert antallet dager de har lønnsansvar for permitterte og at permitteringsperioden er forlenget fram til 1. oktober.

– I tillegg til endringene i permitteringsordningen, vil blant annet kompensasjonsordningen for næringslivet og ordningen med tilskudd til kommuner som har høy ledighet og som er rammet av nasjonale nedstengningstiltak, bidra til å bøte på ulemper som følger av smitteverntiltakene, skriver Einan.

NHO mener regjeringen også må redusere den såkalte «serveringsmomsen» i gjenåpningsfasen og at renten på utsatte skatter og avgifter fra 2020 må settes ned. Det siste punktet i kravlisten er at regjeringen må styrke den kommunale ordningen som gir økonomisk kompensasjon til hardt rammede bedrifter.

Magnus Thue (H), statssekretær i Finansdepartementet, skriver i en epost at han forstår at mange bedrifter er i en vanskelig situasjon. Men han gjør det klart at departementet verken vurderer reduksjon av moms eller lavere rente på utsatte innbetalinger av skatter og avgifter.

– Vi har de nødvendige økonomiske tiltakene på plass for å håndtere situasjonen. Det viktigste er den nasjonale kompensasjonsordningen, den er laget slik at utbetalingene øker når bedriftene rammes hardere av nedstengninger. Regjeringen har også varslet at bedriftene framover kan få kompensert for tapte varelagre, og vi varsler ekstra støtte til virksomheter i de kommunene som er særlig rammet av lavere aktivitet i påsken, skriver Thue.

Les også: Vibeke (48) bruker egenmeldinger for å pleie mannen sin: – Jeg vil hjem til ham den tida vi har igjen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.04.2021
12:14
08.04.2021 13:05Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?


Flere saker