JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen anklaget NHO for å overse problemene med innleie av arbeidskraft. Da tente NHO-sjefen på alle pluggene

LO-lederen mener NHO ikke gjør nok for å stoppe problemene med innleie av arbeidskraft.
Her ble idyllen brutt og toppene i NHO og LO røk i tottene på hverandre.  Fra venstre arbeidsminister Anniken  Hauglie, Svein Roald Hansen (Ap), Kristin Skogen Lund og Hans-Christian Gabrielsen.

Her ble idyllen brutt og toppene i NHO og LO røk i tottene på hverandre. Fra venstre arbeidsminister Anniken Hauglie, Svein Roald Hansen (Ap), Kristin Skogen Lund og Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det skulle bli en sindig samtale om det norske arbeidslivet, men debatten tok fyr da LO-lederen rettet en bredside mot NHO.

Hans-Christian Gabrielsen anklaget arbeidsgiverne for ikke å gjøre nok med problemene med innleie av arbeidskraft.

Det fikk NHO-sjef Kristin Skogen Lund til å tenne:

– Nei. Ærlig talt, Hans-Christian. Det kan du ikke si, svarte hun.

– Jo, Kristin, repliserte LO-lederen.

NHO-sjefen gikk så til motangrep:

– Jeg er uenig med deg. Vi har kommet med mange forslag. Nå må vi ikke gå i hver vår skyttergrav. Men vi må finne en regulering som gjør at bildet drar seg til et regulert punkt. Vi er enig i at det er et problem vi må finne en løsning på. Men det må skje med balanse, balanse, balanse, svarte NHO-direktøren.

Dette er lønna i over 300 yrker

Framtidens arbeidsliv

LO hadde invitert til et topptungt seminar om framtidens globale arbeidsliv.

Det startet rolig og fredelig, med arbeidsminister Anniken Hauglie (H), stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap), NHO-sjefen og LO-lederen.

Så trakk LO-lederen fram den uavklarte situasjonen med økende innleie av arbeidskraft:

– Problemet med innleie og bemanningsbyråer er helt ute å kjøre. Når bygg- og anleggsbransjen i Oslo har kommet så langt at det er flere innleide enn fast ansatte, har pendelen svingt så langt til den ene siden at man nesten ikke er i stand til å få det på rett kjøl igjen. Så langt har arbeidsgiversiden ikke vært villig til å gjøre nok med det, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Det var dette som fikk NHO-sjefen til nærmest å eksplodere.

Hauglie meldte seg på

Arbeidsminister Anniken Hauglie meldte seg også på debatten:

– Det er virkelig få saker jeg har brukt så mye mental tankekraft på som innleieproblematikken. Det er ikke et problem i det generelle arbeidslivet. Men det er et problem i Oslo. Vi forsøker gjennom en betydelig dialog og forslag å begrense problemet der det er et problem. Når norsk økonomi går bedre er min oppfordring at man passer på ikke å leie inn ved første sving, men heller inkluderer de som står utenfor. Vi skal finne en løsning på innleieproblematikken, men må finne en måte å regulere det på som er hensiktsmessig. Forbud er ikke løsningen, sa Hauglie.

Står på sitt

– Det er viktig å få regulert en bransje som åpenbart ikke er i stand til å regulere seg selv, forklarer Hans-Christian Gabrielsen til frifagbevegelse.no i etterkant.

– Det tror jeg alle burde være enige om er et mål for å få et seriøst arbeidsliv og ikke minst styrke den seriøse delen av arbeidslivet, la han til.

Kristin Skogen Lund står på sitt.

– Jeg er helt uenig i at vi ikke er i stand til å regulere arbeidslivet. Jeg ser akkurat de samme problemene som han (LO-lederen, red.anm.) ser, og vi har kommet med en rekke forslag til hvordan vi kan stramme dette inn, sa Skogen Lund, og utdyper:

– Blant annet har vi foreslått at innleie må være forbeholdt bedrifter der fagforeningen har innstillingsrett. Vi mener også kan bidra til å styrke den seriøse delen av bemanningsbransjen. At det er de som følger tariffavtalene som vinner fram i anbudene. Og vi har også tatt sterkt til orde for at vi må få en helt annen kraft i bekjempelsen av arbeidslivskriminaliteten. Så jeg er uenig i beskrivelsen og mener at vi og LO ikke står så langt fra hverandre, sier Kristin Skogen Lund til frifagbevegelse.no.

• Følg oss på Facebook

NHO mot forbud

NHO-sjefen mener det ikke er riktig å innføre et midlertidig forbud mot innleie i Oslo, som blant andre Arbeiderpartiet har tatt til orde for.

– Jeg tror ikke forbud er veien å gå. Det vil gjøre det vanskelig å gjennomføre en del byggeprosjekter som det er i alles interesse blir gjennomført. Dels tror jeg det vil føre til at vannet finner enda verre veier å renne, og at useriøse bedrifter popper opp i forhold til underentrepriser, noe som kan være enda verre å kontrollere. Jeg er helt sikker på at det ikke løser problemet, sier hun.

Men NHO-sjefen er enig med LO-lederens virkelighetsbeskrivelse i hovedstaden.

– Totalt i Norge er det ikke omfattende, men det er et veldig konsentrert problem i Oslo.

Få nyhetsbrevet vårt

Todelt arbeidsliv

Tidligere i debatten uttrykte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen en stor bekymring på vegne av det norske samfunnet og det seriøse arbeidslivet.

– Innleieproblematikken utfordrer på lengre sikt likhetstankegangen og den norske modellen. Vi kan ikke komme dit at vi får et todelt arbeidsliv med en organisert del og en stor uorganisert del. Et arbeidsliv som kjører lavlønnssporet. Da er Norge ute å kjøre, sa Gabrielsen, og fortsetter:

– Når er det slik at det er et konkurransefortrinn å levere inn det laveste anbudet. Når det ikke lønner seg å investere i maskiner og ny teknologi, men heller å sette inn flere arbeidsfolk. Da taper Norge i konkurransen, da vil produktiviteten og effektiviteten falle og da vil det seriøse arbeidslivet tape. Da taper også samfunnet, poengterte Gabrielsen.

Frp utelukker et forbud mot innleie av arbeidskraft

Arbeidstilsynet er maktesløs mot ulovlig innleie. Overlater til innleide polakker å rydde opp

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse