JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ABE-kutt i statsbudsjettet

Nå skal Nav få flere faste stillinger. Helt feil at regjeringen viderefører kuttene, hevder Hadia Tajik

Solberg-regjeringens foreslåtte ABE-kutt for 2022 er på 68,4 millioner kroner. Støre-regjeringen legger i stedet til 200 millioner kroner.
Solberg-regjeringen hadde lagt inn ABE-kutt for Nav på 63,2 millioner kroner. Ap/Sp-regjeringen plusser i stedet på 175 millioner kroner. Målet er å hjelpe flere som står utenfor arbeidsmarkedet, ut i jobb gjennom en tettere oppfølging.

Solberg-regjeringen hadde lagt inn ABE-kutt for Nav på 63,2 millioner kroner. Ap/Sp-regjeringen plusser i stedet på 175 millioner kroner. Målet er å hjelpe flere som står utenfor arbeidsmarkedet, ut i jobb gjennom en tettere oppfølging.

Hanna Skotheim

helge@lomedia.no

Solberg-regjeringen innførte i 2015 det de kalte en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen).

Etter at regjeringen Støre la fram sitt første forslag til statsbudsjett, mener arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) det er skapt et inntrykk av at Ap/Sp-regjeringen har videreført de såkalte ABE-kuttene til regjeringen Solberg. Det vil hun avkrefte på det sterkeste.

– Det gjør vi altså ikke. På mitt felt er det slik at på flere områder retter vi til og med opp for tidligere kutt utover Solberg-regjeringens kutt på dette budsjettet, sier Tajik til FriFagbevegelse.

Hun viser til tre klare eksempler etter å ha finregnet på budsjettene:

* Solberg-regjeringen hadde lagt inn ABE-kutt for Nav på 63,2 millioner kroner. Ap/Sp-regjeringen plusser i stedet på 175 millioner kroner. Målet er å hjelpe flere som står utenfor arbeidsmarkedet, ut i jobb gjennom en tettere oppfølging.

* Solberg-regjeringen hadde lagt inn kutt på 3,7 millioner kroner til Arbeidstilsynet. Ap/Sp-regjeringen plusser i stedet på med 20 millioner kroner.

* Solberg-regjeringen hadde lagt inn kutt på 1,5 millioner kroner til Petroleumstilsynet. Ap/Sp-regjeringen plusser i stedet på med 5 millioner kroner.

– Absolutt alt ved ABE-reformen til høyreregjeringen er ikke borte. Men vi viser tydelig en annen retning for offentlig sektor og på ganske kort tid, sier Tajik.

Bakgrunn: LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Rene driftsmidler

Ekstrabevilgningene til Nav er rene driftsmidler. Det betyr at lønnsbudsjettet kan økes.

Flere hundre midlertidig ansatte er tilført Nav-systemet i forbindelse med covid-19. Nå kan flere ta høyde for å få fast stilling hos Nav.

– Her er det snakk om en ren økning i driftsbudsjettet til Nav. Det handler om å øke grunnbemanningen. Det skal gi Nav større muligheter til å følge opp og hjelpe de som trenger det, sier Tajik.

– Det har vært mange midlertidig ansatte i Nav. For å få opp kapasiteten vil denne regjeringen bidra til flere faste hele stillinger, legger hun til.

Hun poengterer at det i tillegg er lagt inn penger – nesten en halv milliard kroner – til å forlenge AAP-ordningen (arbeidsavklaringspenger), penger til 1000 tiltaksplasser og 250 plasser for varig tilrettelagt arbeid (VTA) i tillegg til de millioner kroner som er lagt inn fra før.

– Det har vært mange midlertidig ansatte i Nav. For å få opp kapasiteten vil denne regjeringen bidra til flere faste hele stillinger, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap).

– Det har vært mange midlertidig ansatte i Nav. For å få opp kapasiteten vil denne regjeringen bidra til flere faste hele stillinger, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap).

Leif Martin Kirknes

500.000 flere søknader

Antallet midlertidige stillinger økte i 2020 på grunn av koronapandemien, som medførte en enorm økning i arbeidsledigheten og antall permitterte.

Søknader om dagpenger og henvendelser til Nav steg kraftig. Nav mottok om lag 500.000 flere dagpengesøknader i 2020 sammenlignet med 2019, forteller HR-direktør i Nav, Gunhild Løkkevol, til FriFagbevegelse.

Arbeids- og velferdsetaten mottok økte bevilgninger på grunn av pandemien og rekrutterte over 600 personer i perioden 2020–2021.

Styrkingen foregikk hovedsakelig i Nav Arbeid og ytelser, som saksbehandler dagpengesøknader, samt hos Nav Kontaktsenter som fikk en stor økning i antallet henvendelser. 

Antall midlertidig ansatte totalt i etaten økte med 800 i 2020, fra rundt 600 til 1400, mens antall fast ansatte var uendret.

Hittil i 2021 har antallet fast og midlertidig ansatte økt. Totalt sett er det rundt 770 flere ansatte sammenlignet med 2020. Flest faste.

– Hvor mange stillinger får man for 175 millioner?

– 175 millioner kroner vil kunne finansiere omtrent 200 årsverk, sier Løkkevol.

Hun påpeker imidlertid at Arbeids- og velferdsetaten er foreslått varig styrket for å gi etaten forutsigbarhet og handlingsrom til å kunne tilby tettere oppfølging og håndtere områder som er under press eller har stort utviklingsbehov. Det vil innebære at midlene vil prioriteres brukt deretter og ikke automatisk benyttes til å omgjøre midlertidige stillinger til faste.

Fått med deg denne? Frislippet i drosjenæringa skal stanses – men for Rita (49) og kollegaene er det for sent

Arbeidstilsynet

Den økte bevilgningen til Arbeidstilsynet mener Hadia Tajik må brukes til flere tilsyn.

– Det har vokst fram et mer useriøst arbeidsliv. Samtidig har jeg merket meg årsrapporten til Arbeidstilsynet som viser at andelen tilsyn har gått ned, sier Tajik.

– Jeg skjønner at pandemien har gjort det vanskelig med stedlige tilsyn. Men når økonomien starter opp igjen, må det ikke vokse fram mer utrygghet og uakseptable forhold. Derfor trenger vi et tilsyn med større muskler, poengterer hun.

Det betyr flere stedlige tilsyn og større utrygghet for de som er useriøse.

Samtidig har arbeids- og inkluderingsministeren allerede varslet en innstramming av innleiereglene og strengere regulering av bemanningsbransjen. Allerede i januar vil hun sende lovforslag ut på høring som vil begrense muligheten for innleie.

Det igjen vil kreve enda mer av Arbeidstilsynet. Reglene som innføres må kontrolleres og sanksjoneres når noen bryter dem.

Statsråden er derfor klar på at Arbeidstilsynet vil trenge enda større bevilgninger – og muskler – i årene som kommer for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og press på lønns- og arbeidsforhold.

Les mer: Slik er Hadia Tajiks plan for innstramminger i bemanningsbransjen

Mye kritikk

Regjeringen har fått sterk kritikk for det som blir betegnet som usosiale kutt, som ikke er reversert.

Solberg-regjeringen fant blant annet ikke penger til feriepenger på dagpenger, og kutt i brillestøtten til barn er ikke reversert.

Statsminister Jonas Gahr Støre lovet også innføring av pensjon fra første krone allerede fra 2022. Foreløpig har de ikke klart å løse dette, og SV vil ikke ta kampen om dette i budsjettforhandlingene på Stortinget.

Hadia Tajik har stor forståelse for at forventningene til den nye regjeringen er store, og at mange gjerne skulle sett at dette ble gjort noe med allerede i denne omgang.

– Jeg skjønner at vi møtes med store forventninger. Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å innfri det. Alle de usosiale kuttene som vi ikke har fått gjort noe med, skulle vi veldig gjerne reversert. Det er ikke alt vi klarte i løpet av tre korte uker, sier hun.

– Skjønner du utålmodigheten når det gjelder de urettferdige kuttene?

– Jeg leser det som et uttrykk for store forventninger. Vi er både takknemlig for å ha fått et stort ansvar og skal bidra til å innfri forventningene. Men vi må få litt tid på oss, ber arbeids- og inkluderingsministeren.

Fått med deg denne? Sønnen har motivert Veronica (39) til å holde seg unna rusen. Nå må hun sone milevis unna ham

Nav (Arbeids- og velferdsetaten) har rundt 15.700 ansatte per oktober 2021.

Av disse er 14.100 faste stillinger og 1 600 midlertidige stillinger.

Antall årsverk utgjør 14.800, hvorav 13.300 er faste og 1500 midlertidige.

I tillegg er det om lag 5500 kommunalt ansatte i Nav.

Warning
Annonse
Annonse

Nav (Arbeids- og velferdsetaten) har rundt 15.700 ansatte per oktober 2021.

Av disse er 14.100 faste stillinger og 1 600 midlertidige stillinger.

Antall årsverk utgjør 14.800, hvorav 13.300 er faste og 1500 midlertidige.

I tillegg er det om lag 5500 kommunalt ansatte i Nav.