JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Oljearbeider ba om å slippe nattarbeid etter hjerteinfarkt – arbeidsgiveren sa nei

Fastlegen fraråder på det sterkeste at oljearbeideren skal jobbe på natta, men bedriften mener det er for krevende å tilrettelegge.
– To ganger har han blitt kalt ut på nattjobb, og da har fastlegen sykemeldt ham, forteller advokaten som representerer oljearbeideren.(Illustrasjonsfoto)

– To ganger har han blitt kalt ut på nattjobb, og da har fastlegen sykemeldt ham, forteller advokaten som representerer oljearbeideren.(Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

tonje@lomedia.no

Oljearbeideren hadde et hjerteinfarkt i mai 2020 og ble sykemeldt fram til februar påfølgende år.

Etter oppfordring fra fastlegen søkte han arbeidsgiveren sin Weatherford Norge om fritak fra nattarbeid, noe han fikk fram til i oktober 2021.

Da ville ikke arbeidsgiver lenger tilrettelegge for at han kun skulle jobbe dagtid.

Legen fraråder nattjobb

Han har jobbet for boreselskapet Weatherford Norge siden 2008. Jobben hans er å reise ut på ulike rigger og utføre arbeid med boretjenester knyttet til utvinning av olje og gass.

Oljearbeideren og resten av arbeidslaget er disponible for arbeid i fire uker og har fire uker fri. Skiftene er på tolv timer, og arbeidet utføres gjennom hele døgnet.

Da mannen var tilbake på jobb etter hjerteinfarkt, fikk han fritak fra nattarbeid fram til 21. oktober 2021. Noen dager før, den 13. oktober, sendte arbeidsgiver en e-post hvor de varslet at de ikke lengre ville tilrettelegge for fritak fra nattarbeid på generell basis.

Mannen henter da inn en vurdering fra legen.

I en legeattest fra 26. oktober samme år skriver fastlegen at oljearbeideren «på det sterkeste frarådes nattarbeid på grunn av alvorlig hjerte- og karsykdom i tidligere sykehistorie og forhøyet risiko for nye kardiovaskulære hendelser ved slik type arbeid».

Arbeidsgiver mener det er for vanskelig å tilrettelegge for at mannen kun skal jobbe dag. Oljearbeideren har derfor gått rettens vei for å prøve saken sin, og 1. februar skal den behandles i Høyesterett.

Skikket til å jobbe offshore

Mannen har fortsatt gyldig helsesertifikat for å jobbe offshore. Han er i jobb for Weatherford på dagtid mens partene venter på rettskraftig dom i saken.

– To ganger har han blitt kalt ut på nattjobb, og da har fastlegen sykemeldt ham, forteller advokat Eyvind Mossige i advokatfirmaet TorstrupLerum, som representerer mannen.

Advokat Eyvind Mossige bistår oljearbeideren som har hatt hjerteinfarkt.

Advokat Eyvind Mossige bistår oljearbeideren som har hatt hjerteinfarkt.

Arkivfoto: Emmie Olivia Kristiansen

Både tvisteløsningsnemnda og senere Sør-Rogaland tingretten var splittet i saken, men landet på å gi arbeidsgiver medhold i deres vurdering.

Gulating lagmannsrett var derimot enstemmig, da de ga arbeidsgiver medhold i dom av 19. juni i fjor.

Retten til fritak for nattarbeid er nedsatt i arbeidsmiljøloven § 10–2.

Partene er enige i at attesten fra fastlegen regnes som en god grunn for å få fritak, men arbeidsmiljøloven åpner også for at fritaket likevel ikke skal gis hvis tilretteleggingen medfører «vesentlig ulempe for virksomheten».

Mossige mener det er mulig å tilrettelegge for oljearbeideren, noe selskapet også har gjort de siste årene.

Ulønna karantene: 650 oljearbeidere tapte i retten

Konsekvenser for mange

Weatherford er bekymret for at innvilget tilrettelegging med kun dagarbeid kan skape presedens, ifølge lagmannsrettens dom.

Her argumenterer selskapet også for at det er vanskelig å tilrettelegge for at en i arbeidslaget kun skal jobbe dagtid, og at oppdragene som de får fra ulike kunder, krever fleksibilitet.

De viser også til at en nedbemanning, hvor ansiennitetsprinsippet ligger til grunn, har gjort at det er flere eldre arbeidstakere i den aktuelle avdelingen.

Oljearbeideren er medlem i fagforeningen SAFE, som advokat Mossige jobber på oppdrag for. Han understreker at dette er en viktig sak som vil kunne få konsekvenser for mange arbeidere offshore.

Mossige mener de ulempene som er definert, er generelle ulemper som vil gjelde i alle saker hvor offshorearbeidere søker fritak fra nattskift.

Han mener derfor at det er bekymringsfullt hvis dommen fra lagmannsretten blir stående.

– Konsekvensene av lagmannsrettens dom er at ingen offshorearbeidere kan få fritak for nattarbeid, mener Mossige.

Arbeidstid: Oljearbeider ville ha mer tid hjemme med familien – tapte sak i Høyesterett

Tilbud om annen jobb

Weatherford Norge har ansatte både på land og på sokkelen i Norge. De har gitt mannen tilbud om å få en jobb på land. Dette har oljearbeideren takket nei til.

– Han innfrir kravene til helseattest for å jobbe offshore, og hvis han begynner på land mister han Loss of license-forsikringen sin, forklarer Mossige.

Oljearbeideren er forsikret i tilfelle han ikke lenger oppfyller helsekravene som er nødvendig for å jobbe offshore. Det er ofte snakk om en større utbetaling hvis man mister helsesertifikatet.

Mossige understreker at mannen er åpen for å jobbe på fastlandet hvis han på et tidspunkt mister helsesertifikatet sitt.

Warning
Annonse
Annonse