JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IFS-kongressen:

Politikken druknet i valgkamp, mener LO-sjefen om fagbevegelsens verdenskongress

Kampen om jobben som generalsekretær overskygget politikken da internasjonal fagbevegelse avholdt kongress.
LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er godt fornøyd med det politiske resultatet av kongressen til tross for at de ikke fikk igjennom vedtak om boikott av Israel og det ble bukt mye energi på valg av generalsekretær.

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er godt fornøyd med det politiske resultatet av kongressen til tross for at de ikke fikk igjennom vedtak om boikott av Israel og det ble bukt mye energi på valg av generalsekretær.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

I Norge var det LOs forslag om boikott av Israel som overskygget dekningen av verdenskongressen for fagbevegelsen i København. På kongressen var det valget av generalsekretær som var spørsmålet alle snakket om. Det ble overraskende jevnt mellom sittende generalsekretær Sharan Burrow fra Australia og italienske Susanna Camusso. Burrow ble gjenvalgt med «bare» fem millioner stemmer forskjell.

Overskygget

– Dessverre ble en del av den politiske debatten overskygget av de to kandidatene til jobben som generalsekretær, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen. FriFagbevegelse møter ham sammen med første nestleder Peggy Hessen Følsvik. Hessen Følsvik har vært medlem av den 15 personer store redaksjonskomitéen.

Der har de først og fremst jobbet med den store resolusjonen, handlingsprogrammet for IFS i årene framover. Det nesten 40 sider lange dokumentet setter opp 212 punkter som dels er en beskrivelse av situasjonen i dag, dels krav og dels punkter som den internasjonale fagbevegelsen skal jobbe med. Den endelige resolusjonen ble enstemmig vedtatt av de 1.200 delegatene som representerte IFS’ 335 medlemsorganisasjoner.

LO reiser Palestina-spørsmålet når verdens fagbevegelse samles i København

Den nordiske modellen

– Nordisk fagbevegelse hadde på forhånd en målsetting om at dokumentet skulle preges av den nordiske modellen. Har dere fått til det?

– Ja, jeg mener det, sier Gabrielsen.

– IFS vil kjempe for de nordiske verdiene. For eksempel har det vært mye oppmerksomhet rundt skatt, som skattlegging av de store internasjonale IT-selskapene, Google og Amazone for å finansiere velferden. Den sosiale dialogen har vært viktig, sier Gabrielsen.

Hessen Følsvik trekker også fram betydningen av kollektive forhandlinger og ikke minst organisering. Dette til sammen er det viktigste i den nordiske modellen, mener hun.

Iransk fagbevegelse

– Er det noen vedtak dere vil trekke fram?

– Jeg vil trekke fram at kongressen har støttet iransk fagbevegelse mot regimet. Det er en sak som vi var med å foreslå og som vi har jobbet med lenge.

– I Norge har det blitt stor oppmerksomhet rundt LOs forslag om boikott av Israel, og at det fikk liten støtte her. Burde LO latt være å reise forslaget?

– Vi har et klart kongressvedtak som vi har fulgt opp. Men vi får bare konstatere at vi har ingen eller liten støtte for det forslaget, svarer Gabrielsen.

Men han peker på at gjennom prosessen fram til kongressen, har Palestina-vedtaket blitt betydelig sterkere både i forhold til det gamle programmet og i forhold til det første forslaget. Det er norsk LO som har sørget for dette.

Følg oss på Facebook!

Motforslag

– Jeg synes vi har landet dette på en god måte, sier Hessen Følsvik.

I redaksjonskomitéen fikk de flere forslag på bordet. Da norsk LO foreslo boikott, svarte tysk fagbevegelse med å komme med et motforslag som ville svekke uttalelsen. Da lå allerede et forslag fra israelsk fagbevegelse til behandling. Til slutt vedtok kongressen en resolusjon som var ganske lik utgangspunktet.

– Når en reiser et slikt forslag er det alltid en risiko for å få et motforslag, sier Hessen Følsvik.

Burrow oppsummerer

Gjenvalgt generalsekretær i IFS Sharan Burrow tar seg tid til å oppsummere kongressen for FriFagbevegelse. Hun er svært fornøyd med det politiske programmet som er vedtatt. Programmet er bygd opp rundt fire pilarer: demokratiske rettigheter, regulering av den økonomiske makta, rettferdig omstilling ved det globale skiftet og likhet.

– Dette gir oss et godt grunnlag for å drive internasjonale kampanjer framover, sier Burrow.

Sharan Burrow gjenvalgt til å lede internasjonal fagbevegelse

Mer samlet enn noen gang

– Er den internasjonale fagbevegelsen mer samlet eller splittet etter denne kongressen?

– Vi har hatt en demokratisk prosess, og etter at stemmene er talt opp, har det ikke vært en delegasjon i salen som har sagt at de ikke vil jobbe for enhet. Jeg tror ikke vi er mer splittet enn tidligere, og vi har et sterkt grunnlag for dialog framover. Demokrati er demokrati, og så lenge vi behandler alle likt vil denne bevegelsen være mer samlet enn noen gang, slår Burrow fast.

Les flere saker fra fagbevegelsens verdenskongress:

Dette er verdens verste sjef, ifølge fagbevegelsen

Fransk fagbevegelse samler seg mot Macrons økonomiske politikk

IFS-leder: – Amazon presser livet ut av arbeidsfolk

Verdens fagbevegelse samles til kongress i København

Hvem er verdens verste sjef? Her er internasjonal fagbevegelses ti på topp

Annonse
Annonse