JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permittering

Rødt vil øke skatter og lytte til fagbevegelsen. Se hva partiet foreslår

Hvis Rødt får det som de vil, blir det mer penger til ledige og kampen mot sosial dumping.
Permitteringsperioden  økes til 52 uker for bygg- og anleggsbransjen, hvis Rødt får det som de vil.

Permitteringsperioden økes til 52 uker for bygg- og anleggsbransjen, hvis Rødt får det som de vil.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

Fellesforbundet har bedt regjeringa om å øke permitteringsperioden fra dagens 26 uker til 52 uker, men er ikke blitt hørt.

Partiet Rødt, derimot, har tatt ønsket fra fagbevegelsen med i sitt alternative budsjett.

Der foreslår partiet å øke permitteringsperioden til 52 uker for bygg- og anleggsbransjen og fiskeindustrien for å bevare verdifull kompetanse.

Det settes av 70 millioner kroner til dette formålet det alternative budsjettet.

– Vi gjør dette for å beholde folk i jobb og unngå at de havner på gata og må omskole seg. Dette er næringer med store svingninger, og da må vi ta vare på disse fagfolkene, sier Mímir Kristjánsson, arbeidspolitisk talsperson for Rødt.

Sosialdemokratisk politikk

Kristjánsson legger vekt på at utviklingen går feil vei, spesielt i konjunkturutsatte bransjer, selv om arbeidsledigheten fremdeles er lav.

– Antall permitteringsvarsler i byggenæringen skyter i været som følge av økte materialkostnader, høyere renter og synkende eiendomspriser.

Han synes dette med å øke permitteringsperioden er klassisk sosialdemokratisk politikk.

– Vi driver med motkonjunkturpolitikk for å holde folk i jobb. Dette er grep som fungerer, som fagbevegelsen ber om og som sikrer at vi ikke har mer ledighet enn nødvendig.

Økte skatter

I Rødts forslag vil de med under 800.000 kroner i inntekt få en total skattelette på 12 milliarder kroner, mens de rikeste må belage seg på en samlet skatteøkning på 30 milliarder, skriver Klassekampen.

– Vi foreslår å kutte skattene for 80 prosent av nordmenn med til sammen 12 milliarder. Det er sånn sett tydelig, mener jeg, at folk skal sitte igjen med mer av pengene de får i lønn, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

Med mer utbytteskatt og mer formuesskatt blir den samlede skatteøkningen på 26,8 milliarder kroner.

Aktuelt: Ansatte i fiskeindustrien står uten inntekt. Klubbleder Terje mener regjeringa ødelegger menneskeliv

Kamp mot sosial dumping

Rødt styrker også kampen mot sosial dumping i sitt alternative statsbudsjett.

I regjeringens handlingsplan mot sosial dumping får Arbeidstilsynet en rekke nye oppgaver, men Rødt vektlegger at disse oppgavene må følges opp med midler.

Det betyr følgende utover regjeringens forslag:

• 40 nye stillinger i Arbeidstilsynet (46 millioner kroner)

• Styrke påtalemyndighetens arbeid med arbeidslivskriminalitet (25 millioner kroner)

• Øke tilskuddet til Fair Play Bygg Norge (tre millioner kroner)

Rødt plusser på tre millioner kroner til Fair Play Bygg Norge sammenlignet med regjeringens budsjettforslag. Det skyldes blant annet at nedgangen i sysselsettingen i byggebransjen er med på å svekke finansieringen fra bedriftene, ifølge partiet.

Fair Play Bygg Norge er en organisasjon som bidrar til at arbeidstakere og arbeidsgivere kjemper sammen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

– Alle er enige om at arbeidslivskriminalitet er et stort problem, men det gjøres altfor lite. Regjeringen har storrengjøring i arbeidslivet som et mål, men det hjelper lite å vedta regler så lenge Arbeidstilsynet ikke har ressurser til å følge de opp i praksis. Det blir som å ha en general uten hær. Da får man umiddelbart problemer, kommer det fra Kristjánsson.

Mer penger til ledige

For å trygge folk som av ulike grunner ikke jobber, og fordi det er særlig krevende å miste jobben og gå ned i inntekt i dyrtida vi er inne i, foreslår Rødt å øke dagpengesatsen.

Dagens sats er på 62 prosent, men Rødt jekker den opp til 66 prosent i sitt budsjett slik at kompensasjonsgraden er den samme som ved uføretrygd. Kostnaden er 680 millioner kroner.

Tiltakspenger og kvalifiseringsstønad for arbeidsledige økes også med 12 000 kroner i året fra 1. januar.

Ifølge Kristjánsson er dagpengeordningen lavere enn andre helserelaterte ytelser.

– Vi sørger for mer trygghet til folk, enten de er i jobb eller leter etter en jobb. Det er ikke mye viktigere en rødgrønn regjering kan gjøre enn å prioritere det, mener Rødt-politikeren.

Rødt ønsker å styrke Nav for å gi god saksbehandling. Det betyr 100 nye stillinger i etaten samtidig som partiet oppretter 1000 nye tiltaksplasser for å hjelpe folk i arbeid. 

Les også: Dette vil SV gjøre for å gi folk bedre råd

Annonse
Annonse