JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Generalforsamling i Ryanair

Ryanair-pilotene vil kaste mektige O`Leary

Det er stort press på ledelsen i Ryanair, som holder pressen utenfor torsdagens generalforsamling.
Ryanair-topp Michael O`Leary er uønsket som selskapets adm. direktør av pilotene i selskapet. Her er han fotografert på en pressekonferanse i Oslo.

Ryanair-topp Michael O`Leary er uønsket som selskapets adm. direktør av pilotene i selskapet. Her er han fotografert på en pressekonferanse i Oslo.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Både britiske og svenske piloter krever nå store omveltninger i det irske flyselskapet Ryanair.

– Bytt ut både styrelederen og toppsjefen, er kravet fra den britiske flygerforeningen foran torsdagens generalforsamling.

Toppsjefen det er snakk om er mektige Michael O`Leary, mens styrelederen heter David Bonderman.

Grande: – Ap skal være partiet for «the working class hero»

Dysfunksjonelt forhold

– Forholdet mellom ledelsen i Ryanair og de ansatte er dysfunksjonelt og setter hele fremtiden til flyselskapet i spill, heter det i begrunnelsen til både svenske og britiske piloter.

Det påpekes samtidig at ledelsen i flyselskapet ikke har forandret seg på 20 år. Og at ledelsen ikke er i stand til å kommunisere med selskapets ansatte på en troverdig måte.

Pilotene har mistet all tiltro at dagens ledere er i stand til å føre suksess-selskapet videre. Dette har tvert imot gitt en veldig negativ utvikling for selskapet og hindrer vekst.

– Hvis aksjonærene vil Ryanair godt og utvikle suksess-selskapet videre må de to erstattes umiddelbart. Da selskapet i desember annonserte at Ryanair vil respektere og godta fagforeninger i selskapet, var det en unik mulighet til å føre flyselskapet i en ny og bedre retning. Men det er ikke fulgt opp i etterkant. Det var bare ord, heter det i brevet fra de britiske pilotene.

– Derfor har ikke lenger de ansatte noe tro på eget selskap, legges det til.

Ryanair svarer på streik med å si opp ansatte og offentliggjøre lønn

Unisont krav

Lederen i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener kravet er unisont. Han reagerer også på at Ryanair har bestemt seg for å lukke torsdagens generalforsamling. Pressen er nemlig ikke velkommen til å dekke møtet.

– Norsk Flygerforbund har ved flere anledninger påtalt sammenhengen mellom fornøyde ansatte og Ryanairs framtidige bunnlinje, mener Carlsen som reagerer på det han kaller en «lock out» av pressen.

Den omstridte irske forretningsmannen Michael O`Leary er i realiteten mannen som har bygget opp det suksessrike flyselskapet Ryanair. Han har vært toppsjef siden selskapet så dagens lys.

Blant annet bygde Ryanair opp en base på Rygge flyplass, som måtte stenges etter at O`Leary stanset flygningene fra Rygge begrunnet i regjeringens omstridte flypassasjeravgift.

For ikke lenge siden ble Ryanair-piloten sagt opp av flyselskapet. Piloten representerer flyselskapets transnasjonale pilotgruppe og er sekretær for RTPGs (Ryanair Transnational Pilot Group) Master Executive Committee (MEC).

– Ryanairs forsøk på fagforeningsknusing gjennom avskjedigelsen av en sentral tillitsvalgt vil få konsekvenser for flyselskapet. Med dagens pilotmangel er nemlig tiden for fryktbasert ledelse forbi, sa forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, til FriFagbevegelse.no da dette ble kjent.

Avskjedigelsen kom etter en lang rekke av pilotstreiker og streiker blant kabinansatte i selskapet, noe som har ført til mange kanselleringer og trøbbel for flyselskapet.

Varsler tidenes største streik: – Ryanair er dømt til å tape kampen mot fagforeningene, mener norsk pilotleder

Ryanair-tillitsvalgt ble sagt opp: – Vil få konsekvenser, advarer pilotleder

Norske piloter om Ryanairs metoder: – Vil bare oppmuntre enda flere til å forlate dem

Annonse
Annonse