JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanner avviser at statsbudsjettet fører til økt ulikhet

Finansminister Jan Tore Sanner (H) er lei av kritikken om at statsbudsjettet øker forskjellene og sier at ulikhetene i inntekter ikke øker nesten år.
Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner

Jan-Erik Østlie

– Venstresiden har konkurrert om hvem som kan stemple budsjettet med de største ordene og med den høyeste utestemmen. Så vi tenkte at vi skulle sjekke hvordan budsjettet og skatteopplegget ville slå ut, sier finansminister Sanner til Aftenposten.

Berører mange: Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Økonomene i finansdepartementet har brukt SSBs modell til å beregne hvordan forslaget til neste års skatteopplegg påvirker inntektsutviklingen i forhold til årets tall. Fasiten er at ulikheten vil holde seg uendret ­ og på et lavt nivå i europeisk sammenheng.

– Det er ikke grunnlag for å hevde at ulikheten øker. Jeg er bekymret for at ledigheten skal bite seg fast. Hvis vi ikke lykkes med å få ledigheten ned og inkludere flere i arbeidslivet, så vil ulikhetene øke. Her ligger den store utfordringen som budsjettet svarer på, sier han.

Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser

Aps Hadia Tajik kaller finansministerens­ tall «helt uinteressante».

– De sammenligner fra ett år til et annet. Ap er kritisk til forskjellsutviklingen over tid, sier hun og påpeker at svaret man får avhenger av om man ser på forskjeller i formue eller forskjeller i inntekt.

– Ser man på formue, er det ikke lenger grunnlag for å hevde at Norge er et likhetssamfunn, sier Tajik.

Stort intervju: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

Annonse
Annonse