JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021:

Senterpartiet vil reversere nærpolitireformen og lanserer ny industripolitikk

Førsteutkastet til nytt Senterparti-program er en reaksjon på det partiet kaller sentraliseringen i Norge.
Sigbjørn Gjelsvik og Marit Arnstad la fram forslaget til nytt program for Senterpartiet.

Sigbjørn Gjelsvik og Marit Arnstad la fram forslaget til nytt program for Senterpartiet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Programmet angir en tydelig retning som skiller seg markant fra regjeringens sentraliseringspolitikk, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til FriFagbevegelse.

Hun har ledet arbeidet i programkomiteen.

Partiet vil lage en opptrappingsplan i samarbeid med landets politimestere og kommune-Norge om å gjenåpne stengte lensmannskontorer.

Kommentar: Kameratene mine gleder seg. Sju år med borgerlig politikk har gitt resultater

Ny industripolitikk

– Vi får alt for mange meldinger om at politiet ikke rykker ut og at responstiden ikke overholdes. Vi vil ha et politi som kommer når folk trenger det, uavhengig av hvilket postnummer man har, sier Marit Arnstad.

Partiet vil også sette ned en totalberedskapskommisjon, for å gjennomgå beredskapen i ulike deler av samfunnet. Kommisjonen skal gå gjennom nødetatene, politiet, beredskapslager, Forsvaret og Heimevernet.

Partiet ønsker også en sterkere klimapolitikk og ny industripolitikk.

– Staten må stille med penger til de som vil satse og skape nye industriplasser. Vi å bidra til grønn vekst, utvikling av fornybare næringer og skape nye arbeidsplasser i hele Norge, sier Marit Arnstad.

Sigbjørn Gjelsvik, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, har ledet arbeidet med en helt ny industripolitikk.

* Senterpartiet vil blant annet ha en stortingsmelding om hvordan Norge kan sikre strategisk eierskap i viktige bedrifter og teknologier, og at statlige investeringsfond skal kunne investere direkte i bedrifter og være langsiktige.

* Partiet vil også ha et grønt investeringsselskap som skal investere i bedrifter som tar en ledende rolle md nye løsninger basert på grønt karbon.

* Partiet vil bruke statens innkjøp og offentlige anbud til å bidra til grønn teknologiutvikling og konkurransedyktighet for norske bedrifter.

* Partiet vil bruke statens innkjøp til å utvikle og styrke gjenkjøp i norsk forsvarsindustri, satse på fornying av nærskipsfarten/kysttransporten, og bruke statens innkjøp av egne skip til utvikling av teknologi som reduserer klimagassutslipp.

* CO2-kompensasjon til norsk industri skal styrkes.

* Det planlagte CCS-anlegget på Norcem i Brevik må bli realisert, og målet må være to fullskala CCS-anlegg i drift før 2025, mener Senterpartiet.

* Petroleumspolitikken skal utformes slik at den i størst mulig grad stimulerer lokal verdiskaping og gir positive ringvirkninger i området hvor aktiviteten foregår.

Rødt-lederen: Mens ledigheten er skyhøy, bryr regjeringen seg mest om champagne og fest for de rike

Fra by til bygd?

Senterpartiet vil sette av 12 milliarder kroner til bygdevekstavtaler, men vil ikke si hvor de pengene skal tas fra. Det er nærliggende å tro at noe vil bli tatt fra byvekstavtalene.

– Det kan være at vi må diskutere byvekstavtalene og ta toppen av de. Hvordan vi vil innrette de ulike budsjettene framover kan vi ikke programfeste. Uansett har vi kommet til et punkt at vi må se på omfanget av byvekstavtalen, sier Marit Arnstad.

Programkomiteen foreslår å avvise grunnrenteskatt for havbruk og innføre en arealavgift hvor inntektene går til vertskommunene.

Partiet vil kjempe for å beholde lokalsamfunnenes inntekter fra havbruksfondet på linje med i dag, hvor 70 prosent går til kommunene.

Partiet vil redusere momsen på reiseliv. Det siste har vært et sentralt tema i flere forhandlinger om hjelp til den kriserammede reiselivsnæringen i år. Fra nyttår øker momsen igjen til 12 prosent, fra dagens nivå på 6 prosent.

Folk flest får en lønnssmell neste år: – Det er ikke de med lavest lønn som skal betale for koronakrisa

Annonse
Annonse