Hvis flere skal få ekstrapensjonen AFP, må LO fremme dette kravet i et lønnsoppgjør, fastslår LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
Avtalefestet pensjon (AFP):
Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Snart får du svaret
En ny avtalefestet pensjon (AFP) har trukket ut i tid. Skal LO forandre ordningen i år, eller utsette saken?
aslak@lomedia.no
Én ting er i hvert fall sikkert: Hvis flere skal få ekstrapensjonen AFP, må LO fremme dette kravet i et lønnsoppgjør.
Det fastslår også LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Samtidig er det som vanlig mange krav og ønsker før et lønnsoppgjør.
– Det er andre ting som må nedprioriteres dersom AFP skal være med i lønnsoppgjør. Forbundene har ulike hensyn å ta, og hva vi bestemmer oss for er en diskusjon som vil pågå helt fram til møtet i representantskapet i februar, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.
Representantskapet er LOs høyeste organ mellom kongressene. På samme møte 22. februar vil det også bli tatt en avgjørelse om årets lønnsoppgjør blir samordnet eller forbundsvist.
Skepsis i Fellesforbundet
Det er nettopp hva forbundene prioriterer og ikke prioriterer som taler imot å inkludere AFP i tariffoppgjøret, ifølge Følsvik. Avdelinger i Fellesforbundet har allerede uttrykt sin skepsis.
Det mobiliseres nemlig mot at en reformert AFP-ordning, som LO og NHO ble enige om i mai i fjor, skal trekkes inn i vårens forhandlinger. Bakgrunnen er at forslagene til ny ordning betraktes som ulne og usikre. Kritikerne peker også på at den nye løsningen vil gi lavere AFP-pensjon til enkelte.
Flere avdelinger i Fellesforbundet foretrekker heller å forbedre dagens ordning enn at en reformert AFP skal innlemmes i tariffoppgjøret denne våren.
På landsmøtet til LO-forbundet NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) innrømmet også Følsvik at AFP-pensjonen er komplisert. Ordningen er dessuten dyr og må kanskje utsettes til 2024.
– Hva skal vi prioritere i årets oppgjør? Det er debatten vi står i nå og valgene vi må ta, sier Følsvik, og legger til at det er inntektspolitisk utvalg i LO som håndterer den biten.
Innsikt: Nå kommer den nye loven mot lønnstyveri. Dette må du vite
Kan bli avgjort på studietur
Hva LO skal kreve av arbeidsgiverne blir langt på vei bestemt i inntektspolitisk utvalg. Når dette utvalget har sin inntektspolitiske studietur fra 7.-9. februar, kan det bli avgjort om AFP skal være en del av årets oppgjør.
Representantskapet har riktignok det siste ordet, men bruker ikke å forandre noe på plattformen som kommer fra inntektspolitisk utvalg. Offentligheten får imidlertid ikke noe kjennskap til utvalgets innstilling før representantskapsmøtet i LO tirsdag 22. februar.
Inntektspolitisk utvalg er utpekt av LO-sekretariatet i begynnelsen av hver kongressperiode, og består hovedsakelig av de faste medlemmene i LO-sekretariatet. Det forteller hvor viktig forbundslederne synes dette arbeidet er.
Knut Bodding, som tidligere ledet LOs forhandlingsavdeling, har uttalt at dette er det viktigste utvalget i LO.
Nye regler fra 1. januar: Nå får alle pensjon fra første krone. Hva betyr egentlig det?
Dette er reformert AFP
Den nye AFP-ordningen er beregnet å koste om lag 20 milliarder kroner mer mellom 2023 til 2080, sammenlignet med dagens AFP-ordning. Den vil gjelde for årskull født i 1961 og senere, mens de som er født før, blir værende i dagens ordning.
I dag får bare de som har jobbet i en AFP-bedrift sju av de siste ni årene før man fyller 62 år, utbetalt AFP. I det nye forslaget skal alle årene man jobber i en AFP-bedrift regnes med når AFP-en blir fastsatt. LO og NHO mener det er avgjørende at myndighetene bidrar mer enn i dag.
Statens bidrag er på en tredel av utbetalingene til den enkelte AFP'er. Fordi langt flere vil få AFP, vil kostnadene også øke.
Dagens ordning omfatter cirka 22 prosent av alderspensjonistene i privat sektor, mens 66 prosent i framtida vil kunne være omfattet av den nye ordningen.
Svensk LO er rasende: Stopper pengene til europeisk fagbevegelse etter forslag om minstelønn
Mange menneskeskjebner
LO synes AFP er en god pensjonsytelse, men med for mange hull. Det betyr at mange slitere i arbeidslivet ikke får den ytelsen de har krav på.
Det er nettopp disse menneskeskjebnene som taler for å løfte denne ekstrapensjonen inn i tariffoppgjøret, ifølge LO-lederen.
Det er mange som faller utenfor denne ordningen og opplever at pensjonsdrømmen ryker helt på tampen. Det vet LO-lederen alt om. Hun har også møtt flere av de berørte.
– 20 prosent av de som tror de vil få AFP, opplever å falle utenfor. Det er frustrerende å få den beskjeden på tampen av en lang yrkeskarriere. Når man har basert pensjonstilværelsen sin på en AFP-ordning, er det fortvilende å bli rammet av noe man selv ikke er herre over, sier Følsvik.
– Jeg skulle gjerne ha gitt en entydig beskjed om at vi har fått tettet hullene og gjort ordningen langt mer forutsigbar, føyer hun til.
Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten
Spiller på lag med regjeringen
LO-lederen trekker fram Støre-regjeringens holdning til en ny og forbedret AFP-ordning som «veldig positivt». I Hurdalsplattformen, som Ap og Sp er blitt enige om, står det blant annet følgende:
«Regjeringen vil gå i forhandling med partene med sikte på en omlegging av ordningen med avtalefestet pensjon, og om statens bidrag.»
– Staten kan ikke bare en legge en sjekk på bordet og berge hele AFP-en. Dette er en partsfinansiert ordning. Jeg har ingen tro på at regjeringen vil ta hele denne regningen, påpeker LO-lederen.
Lønnsoppgjøret begynner i mars, og dersom det blir et forbundsvist oppgjør, skal forhandlingene være avsluttet innen 1. april.
Les også: Skal flere få ekstrapensjonen AFP? Les hva partiene på Stortinget mener
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm