Jordbærplukkere får mindre enn minstelønn:
Sosial dumping er ekstremt lønnsomt og må medføre straff, krever SVs Karin Andersen. Se hva arbeidsministeren svarer
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen er enig i det er lønnstyveri å gi jordbærplukkere under minstelønn. Men å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett vil han ikke høre snakk om.
Karin Andersen (SV) og Torbjørn Røe Isaksen (H).
Jan-Erik Østlie/Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Flere saker i sommer har satt søkelyset på underbetalte jordbærplukkere, som får mindre lønn enn den allmenngjorte tariffavtalen tilsier.
• Lest av mange: Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse
SVs stortingsveteran, Karin Andersen, mener derfor at kollektiv søksmålsrett nå gjeninnføres. Det gjør hun i form av et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Arbeidstilsynet har i dag nemlig ikke virkemidler de kan bruke i så måte. Siden regjeringen fjernet kollektiv søksmålsrett i 2015 må det reises privat sak for å få etterbetalt lønn.
– Sosial dumping er ekstremt lønnsomt og må medføre straff, mener Karin Andersen.
Svaret fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er et klart nei.
– Regelen om kollektiv søksmålsrett ble opphevet i 2015, og var svært lite brukt. Flere pekte på at en slik adgang var i strid med grunnleggende prinsipper i vårt rettssystem. Den omfattet heller ikke søksmål om etterbetaling av lønn, svarer statsråden.
• Les også: Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet
Politianmeldelser
– Arbeidstilsynet har i dagens regelverk et reaksjonsapparat som inkluderer både adgang til å gi pålegg, fastsette tvangsmulkt, kreve stans av virksomheten og ilegge overtredelsesgebyr.
Arbeidstilsynet kan også anmelde virksomheter som har opptrådt i strid med arbeidsmiljøloven eller unnlatt å betale allmenngjort lønn. Arbeidstilsynet har benyttet både politianmeldelse og overtredelsesgebyr i saker om brudd på bestemmelsene om allmenngjort minstelønn, hevder han.
Arbeids- og sosialdepartementet er i gang med å utrede et eget straffansvar for arbeidsgiveres lønnstyveri med sikte på et snarlig høringsbrev om saken.
– Å ikke betale allmenngjort lønn vil åpenbart kunne være en form for lønnstyveri. I det kommende høringsnotatet vil departementet, i tillegg til å gjøre en vurdering av det strafferettslige, også vurdere Arbeidstilsynets kompetanse i denne sammenheng, svarer han i det skriftlige spørsmålet.
• Jordbærbonde måtte sende arbeidere tilbake til hjemlandet
Offentlig ansvar
Karin Andersen er ikke imponert over svaret, men tar med seg det positive:
– Statsråden sier at Arbeidstilsynet har virkemidler. Men det vi vet er at det brukes for lite. Det som var positivt i svaret er at departementet jobber med straffebestemmelsene. Det gjør vi også. Vi kommer med et representantforslag i høst som vil omfatte sterkere virkemidler og ikke minst straffebestemmelser, sier Karin Andersen til FriFagbevegelse.
– Hvis statsråden mener at fagforeninger ikke skal kunne gå til sak, må det offentlige ta mer ansvar. Det er ingen sesongarbeidere som har mulighet for eller er i posisjon til å gå til rettssak mot sin arbeidsgiver, sier hun.
Mens statsråden viser til at den kollektive søksmålsretten ble lite brukt, minner hun om at den gjaldt bare i to år og at bestemmelsen gjaldt brudd på innleiebestemmelsene.
– Der hvor dette var mest aktuelt er i bransjer med lav organisasjonsgrad og sesongarbeid, påpeker hun.
– Det blir uansett ikke slutt på dette hvis det ikke svir mer enn det koster å drive med sosial dumping, poengterer hun.
• Jordbærplukkere får under minstelønn: – Ødelegger Norges omdømme, mener Høyre-topp