JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jordbærplukkere får mindre enn minstelønn:

Sosial dumping er ekstremt lønnsomt og må medføre straff, krever SVs Karin Andersen. Se hva arbeidsministeren svarer

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen er enig i det er lønnstyveri å gi jordbærplukkere under minstelønn. Men å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett vil han ikke høre snakk om.
Karin Andersen (SV) og Torbjørn Røe Isaksen (H).

Karin Andersen (SV) og Torbjørn Røe Isaksen (H).

Jan-Erik Østlie/Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Flere saker i sommer har satt søkelyset på underbetalte jordbærplukkere, som får mindre lønn enn den allmenngjorte tariffavtalen tilsier.

Lest av mange: Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

SVs stortingsveteran, Karin Andersen, mener derfor at kollektiv søksmålsrett nå gjeninnføres. Det gjør hun i form av et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Arbeidstilsynet har i dag nemlig ikke virkemidler de kan bruke i så måte. Siden regjeringen fjernet kollektiv søksmålsrett i 2015 må det reises privat sak for å få etterbetalt lønn.

– Sosial dumping er ekstremt lønnsomt og må medføre straff, mener Karin Andersen.

Svaret fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er et klart nei.

– Regelen om kollektiv søksmålsrett ble opphevet i 2015, og var svært lite brukt. Flere pekte på at en slik adgang var i strid med grunnleggende prinsipper i vårt rettssystem. Den omfattet heller ikke søksmål om etterbetaling av lønn, svarer statsråden.

Les også: Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet

Politianmeldelser

– Arbeidstilsynet har i dagens regelverk et reaksjonsapparat som inkluderer både adgang til å gi pålegg, fastsette tvangsmulkt, kreve stans av virksomheten og ilegge overtredelsesgebyr.

Arbeidstilsynet kan også anmelde virksomheter som har opptrådt i strid med arbeidsmiljøloven eller unnlatt å betale allmenngjort lønn. Arbeidstilsynet har benyttet både politianmeldelse og overtredelsesgebyr i saker om brudd på bestemmelsene om allmenngjort minstelønn, hevder han.

Arbeids- og sosialdepartementet er i gang med å utrede et eget straffansvar for arbeidsgiveres lønnstyveri med sikte på et snarlig høringsbrev om saken.

– Å ikke betale allmenngjort lønn vil åpenbart kunne være en form for lønnstyveri. I det kommende høringsnotatet vil departementet, i tillegg til å gjøre en vurdering av det strafferettslige, også vurdere Arbeidstilsynets kompetanse i denne sammenheng, svarer han i det skriftlige spørsmålet.

Jordbærbonde måtte sende arbeidere tilbake til hjemlandet

Offentlig ansvar

Karin Andersen er ikke imponert over svaret, men tar med seg det positive:

– Statsråden sier at Arbeidstilsynet har virkemidler. Men det vi vet er at det brukes for lite. Det som var positivt i svaret er at departementet jobber med straffebestemmelsene. Det gjør vi også. Vi kommer med et representantforslag i høst som vil omfatte sterkere virkemidler og ikke minst straffebestemmelser, sier Karin Andersen til FriFagbevegelse.

– Hvis statsråden mener at fagforeninger ikke skal kunne gå til sak, må det offentlige ta mer ansvar. Det er ingen sesongarbeidere som har mulighet for eller er i posisjon til å gå til rettssak mot sin arbeidsgiver, sier hun.

Mens statsråden viser til at den kollektive søksmålsretten ble lite brukt, minner hun om at den gjaldt bare i to år og at bestemmelsen gjaldt brudd på innleiebestemmelsene.

– Der hvor dette var mest aktuelt er i bransjer med lav organisasjonsgrad og sesongarbeid, påpeker hun.

– Det blir uansett ikke slutt på dette hvis det ikke svir mer enn det koster å drive med sosial dumping, poengterer hun.

Jordbærplukkere får under minstelønn: – Ødelegger Norges omdømme, mener Høyre-topp

Annonse
Annonse