JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping har kostet landet dyrt, mener LOs sjeføkonom

Nå tar Roger Bjørnstad til orde for at regjeringen Støre må gjennomføre et krafttak mot sosial dumping. 15 år med det motsatte har vært kostbart og må ikke gjentas.
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, krever et krafttak mot sosial dumping av den nye regjeringen.

LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, krever et krafttak mot sosial dumping av den nye regjeringen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

I 15 år er det bedrevet en utstrakt sosial dumping i Norge. Det skyldes i en stor grad arbeidsinnvandring og har gått hardt ut over sysselsettingsraten.

– Vi sliter med ettervirkningene av 15 år med sosial dumping. Altfor mange arbeidsgivere har gjort seg avhengige av billig utenlandsk arbeidskraft og det er brukt altfor lite ressurser til kompetanseheving for de unge som er på vei ut i arbeidslivet, sier Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.

LOs sjeføkonom mener landet ikke var forberedt på det som kom for 15 år siden.

– Dette kom i en periode med sterk økonomisk vekst, hvor det også var behov for arbeidskraften som kom fra utlandet. Men det behovet burde jo blitt skapt til norske lønns- og arbeidsforhold. Det har det ikke gjort. I etterpåklokskapens lys ser vi at dette har rammet landet hardt, ført til lavere sysselsetting og at for mange er støtt ut av arbeidslivet, sier han.

Mye delt: Østeuropeere driver transportbedrifter i Norge gjennom falske adresser. Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

Haster med tiltak

Arbeidsinnvandringen til Norge har falt kraftig grunnet covid-19, både kort- og langtidsopphold, men spesielt korttidsopphold.

Samtidig mener Bjørnstad vi må ta lærdom av det som har gått galt, og at vi dermed kan unngå å gjøre samme feil en gang til.

– Mindre tilgang på utenlandsk arbeidskraft har åpnet rom for norskfødte på arbeidsmarkedet. Samtidig er det en stor mangel på utenlandsk arbeidskraft i deler av arbeidsmarkedet som har gjort seg avhengig av å tilby svakere lønns- og arbeidsvilkår enn ellers i arbeidslivet. Men sysselsettingsveksten kan bli kortvarig. En ny runde med sosial dumping kan gjøre arbeidsmarkedets muligheter utilgjengelig igjen på kort tid, sa Roger Bjørnstad da LO holdt sitt sedvanlige seminar for pressen i forkant av statsbudsjettet som legges fram tirsdag 12. oktober.

Tiltak fra det såkalte Fougner-utvalget er en vei å gå for å starte krafttaket Bjørnstad etterlyser. Økt innflytelse på arbeidsplassen, bedre rettigheter for ansatte og redusert mulighet for å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret var noen av punktene i denne innstillingen.

Opprettelsen av Norgesmodellen, som Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt skal innføres, vil gi et mer ryddig og ordentlig bruk av myndighetens investeringer.

Ny trusselvurdering fra Skatteetaten: Kriminelle aktører vil utnytte situasjonen etter korona

– Sysselsettingen er vår største verdi

Samtidig går Bjørnstad i rette med de som mener at det er problematisk å få tak i nok arbeidskraft i dag. Et søk på Finn gir en forklaring på nettopp det:

Når en butikk søker etter nye ansatte er det ofte i en 20 prosent stilling, et vikariat og med følgende krav: «Du må kunne jobbe morgen, dag, kveld, helg og røde dager. Butikkene er åpne alle dager hele året. Vi ser ikke etter studenter som bare kan jobbe kveld eller helg».

– Det er ikke lett å få tak i arbeidskraft når du ikke kan tilby faste stillinger med norsk lønn og full tid. Mangelen på arbeidskraft er resultatet av den sosiale dumpingen som har preget arbeidslivet, hevder han.

– Sysselsettingen er vår største verdi. Det er i hodet og hendene til folk det skapes verdier. En høy sysselsettingsgrad er avgjørende for å finansiere gode offentlige tjenester og en omfattende velferdsstat. Det er gjennom arbeidsmarkedet vi sikrer små forskjeller, inkludering og rett og slett et tillitsbasert samfunn, sier Roger Bjørnstad.

Kommentar: «SAS og Norwegian driver en avansert form for fagforeningsknusing»

Warning
Annonse
Annonse