JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i staten

Statsansatte får ny lønn tidligst i februar

Lønna i staten skulle vært økt fra 1.mai, men det er fortsatt ikke avgjort hvor store tilleggene blir. Dette får en rekke konsekvenser.
Hvor stor del av lønnsoppgjøret som skal gis som lokale tillegg, er det store spørsmålet Rikslønnsnemnda skal avgjøre.

Hvor stor del av lønnsoppgjøret som skal gis som lokale tillegg, er det store spørsmålet Rikslønnsnemnda skal avgjøre.

Colourbox

torgny@lomedia.no

Streiken i staten i sommer gjør at de statsansatte fortsatt ikke har fått tilleggene de skal få etter lønnsoppgjøret i vår.

Hvis alt hadde gått på skinner, hadde det vært mulig å få utbetalt de nye lønnstilleggene allerede på lønninga i juli eller august.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har ansvaret for lønnsutbetalingene for statsansatte.

De opplyser at utbetalingen av de sentrale tilleggene først vil skje i februar 2025.

Avkortning av trygden

Siden etterbetalingene etter lønnsoppgjøret først vil skje i 2025, vil utbetalingen få virkning på skatten og feriepenger.

For de som mottar trygdeytelser fra Nav eller Statens pensjonskasse ved siden av lønn, kan dette bety en avkortning av trygdeytelsene.

Får du lønnsøkning er det viktig at du melder fra til Nav eller Statens Pensjonskasse om den økte inntekten. Da vil uførepensjonen for 2025 blir tilpasset den nye inntekten.

Skatt og feriepenger

At lønnstilleggene først utbetales neste år, vil bety en lavere inntekt i 2024, og høyere i 2025. For dem som får store lønnstillegg, kan det bety at en blir trukket for lite forskuddsskatt i 2025.

Antagelig vil det jevne seg ut ved at en har blitt trukket for mye i 2024.

Noe av den samme virkningen vil gjelde for feriepenger:

• Feriepengegrunnlaget i 2024 vil bli lavere enn det skulle ha vært.

• Da vil det bli litt mindre feriepenger i 2025.

• Men inntekten i 2025 vil være høyere, og gi mer i feriepenger i 2026.

For de fleste vil ikke dette bety store beløp. Blant annet fordi potten ved det statlige oppgjøret i fjor, var forholdsvis liten.

Dette skjedde

Unio og Akademikerne, som i hovedsak organiserer de med lengst utdanning i staten, streiket fordi de ville ha sine egne tariffavtaler uten sentrale tillegg.

Arbeidsgiverne i Staten krevde at det skulle være en avtale for alle statsansatte. YS Stat og LO Stat vedtok dette i forhandlingene, men LO Stat-medlemmene stemte ned oppgjøret.

Regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd mot Unio og Akademikerne. Ledelsen i LO Stat avgjorde at de ikke ville streike, men overlate resultatet til en frivillig lønnsnemnd.

Begge sakene blir behandlet av Rikslønnsnemnda nå i november - først den tvungne lønnsnemnda og så den frivillige. Avgjørelsene fra nemnda er lovet før 20. november.

Siste: LO tapte i Rikslønnsnemnda 20. november

Streiken i statsoppgjøret i mai ble avsluttet med lønnsnemnd. Her fra Akademikernes demonstrasjon under streiken.

Streiken i statsoppgjøret i mai ble avsluttet med lønnsnemnd. Her fra Akademikernes demonstrasjon under streiken.

Erlend Angelo

Kjennelsen

Når kjennelsen fra Rikslønnsnemnda kommer, er det uklart om det ble én avtale som Regjeringa vil ha, eller to avtaler som Unio og Akademikerne ønsker. Eller kanskje til og med fire ulike avtaler til LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne.

DFØs store problem er at de ikke vet hva de skal forberede seg på. Når kjennelsen kommer, må de tilpasse lønnssystemene til det som blir vedtatt.

Direktoratet sier at det er for kort tid til å klare dette i desember. Tida før første lønnskjøring i januar har så få arbeidsdager at de ikke vil få det til på den knappe tida. Derfor kan de først kjøre den nye lønna i februar.

Lokale forhandlinger

Etter at kjennelsen fra Rikslønnsnemnda er klar, starter de lokale forhandlingene i alle statlige virksomheter. Organisasjonene har gjort en del forberedelser og medlemmer har sendt inn krav til de lokale forhandlingene.

NTLs holdning har vært at de ikke forbereder de lokale forhandlingene før de vet hva resultatet blir. Arbeidsgiveren, staten, er av samme oppfatning og skrev dette til alle virksomheter i en såkalt personalmelding.

Hvor stor del av lønnsoppgjøret som skal gis som lokale tillegg, er det store spørsmålet Rikslønnsnemnda skal avgjøre.

Spesielt hvis nemnda faller ned på at det skal være én avtale, vil alle fire organisasjonene forhandle om samme lønnspotten i alle statlige virksomheter.

Dersom partene ikke blir enige i de lokale forhandlingene overlates spørsmålet til Statens lønnsutvalg (SLU). Da vil det ta enda lenger tid før lønningene blir endelig avgjort.

Liten pott

De som husker tilbake til mars i fjor da tallene for lønnsveksten i 2023 ble lagt fram. Da viste tallene at statsansatte hadde hatt en lønnsvekst som lå langt over de andre.

Mye av dette var lokale lønnstillegg som var gitt seint i året. Det innebar at en del av lønnsveksten i 2024 allerede var avtalt i 2023. Sagt på en annen måte; det var stort overheng.

Det betydde at når forhandlerne satte seg til bordet var store deler av lønnspotten som forhandlerne skulle fordele, allerede bestemt.

Den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret var satt til 5,2 prosent, men siden overhenget var så stort var det beskjedne beløp å forhandle om.

Hodebry for TBU

For de med spesiell interesse for tariffoppgjør, er det åpenbart at lønnsøkning i 2024 som først vil bli utbetalt i 2025 vil skape hodebry når Teknisk Beregningsutvalg skal fastsette årslønnsveksten.

Leder for TBU, Geir Axelsen, sier til FriFagbevegelse at de skal klare å håndtere dette.

Det var samme situasjon etter den langvarige lærerstreiken i 2022. Den ble stoppet av tvungen lønnsnemnd. Kjennelsen kom ikke før 17. februar i 2023.

Da la TBU inn kjennelsen i sine beregninger, selv om lærerne ennå ikke hadde fått pengene inn på kontoen.

Kronikk: Kampen om makta i LO sentralt går ut over medlemmene lokalt

Rettelse:

I avsnittet om lokale forhandlinger skriver vi: «Organisasjonene har gjort en del forberedelser og medlemmer har sendt inn krav til lokale forhandlingene.»

Dette gjelder ikke alle organisasjonene. Derfor har vi føyd til dette avsnittet: «NTLs holdning har vært at de ikke forbereder de lokale forhandlingene før de vet hva resultatet blir. Arbeidsgiveren, staten, er av samme oppfatning og skrev dette til alle virksomheter i en såkalt personalmelding.»

Saken er endret 20.11.2024 kl. 10.00

Warning
Annonse
Annonse