JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

Stengte grenser og permittering: Slik svarer LOs advokater på medlemmenes spørsmål

Utenlandske arbeidstakere som nå møter stengte grenser til Norge, fortviler over å ha mistet rettighetene sine. Da er LO-advokatene Anne-Lise Rolland og Rune Lium til stor hjelp.
LO-advokat Anne-Lise H. Rolland var blant dem som svarte på medlemmenes spørsmål om permittering og nedbemanning i fredagens nettmøte.

LO-advokat Anne-Lise H. Rolland var blant dem som svarte på medlemmenes spørsmål om permittering og nedbemanning i fredagens nettmøte.

LO

aslak@lomedia.no

Nettmøtet på LO-advokatenes Facebook-sider fredag dreide seg i hovedsak om de strenge innreisereglene som trådte i kraft natt til 29. januar. Med permittering som tema kom det flest spørsmål fra utenlandske arbeidere som blir avvist på grensa.

Står tomhendte tilbake

Årsaken er at grensen nå i praksis er stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få slipper inn. Regjeringen har innført de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Det blir gjort for å hindre spredningen av nye virusvarianter.

Dette rammer utenlandske anleggsarbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet. Arbeiderne det gjelder kommer seg ikke på jobb. Det betyr at de verken har krav på sykepenger eller dagpenger.

Les også: Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga

Arbeidsmandsforbundet krever at det kommer politisk løsninger på bordet kjapt, sånn at arbeidsfolk som ikke kan komme inn i landet får en økonomisk kompensasjon.

– Det at grensen nå er stengt, og konsekvensene det får for utenlandske arbeidere som ikke kommer seg på jobb i Norge, bekymrer mange som nå er rammet, sier LO-advokat Anne-Lise H. Rolland til FriFagbevegelse etter at nettmøtet er ferdig.

– Dette med rettigheter går igjen. Står disse arbeiderne nå helt uten krav på noen form for økonomisk kompensasjon? Mange lurer på om dette stemmer, sier hun.

Svenske Peter var misfornøyd

Mange av spørsmålene i nettmøtet kom fra svenske statsborgere som har pendlet til Norge i flere år for å jobbe. Dermed har de også opptjent rett til norske dagpenger.

Les også: Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger

Peter spurte om følgende: «Har ni kommit något längre i saken för oss svenskar som är utestängda nu o står utan inkomst trots att vi skattat i Norge ex 20/30 år?»

Svar: «Dessverre har vi ikke kommet lenger. Dette er et politisk spørsmål som LO fortsatt jobber med. Mer svar kan vi dessverre ikke gi.»

Spørsmål: «Att ni inte kommit längre i den saken över en vecka efter detta trädde i kraft tolkar jag som om att viljan inte finns där.»

Svar: «Det er i alle fall ikke LOs vilje det står på. LO står på og forsøker det man kan å få den borgerlige regjeringen eller Stortinget til å finne gode løsninger for de som rammes.»

Irene var bekymret for grensependlerne

Irene stilte dette spørsmålet: «Når det gjelder grensependlerne, de som krysser grensen hver dag, bor i Sverige og jobber i Norge har nå kommet i en veldig vanskelig situasjon. De blir «tvunget» til å ta ut ferie, fordi man ikke kan krysse grensen, man kan ikke permitteres fordi de ikke vil ha rett til dagpenger (virksomheten stopper ikke selv om de ikke kommer seg påjobb). Disse befinner seg i en slags limbo. Er dette noe LO jobber med inn mot Storting og regjering? Altså for å gi disse mulighet til å krysse grensen som pendlere?»

Svar: «Dette er et politisk spørsmål. Vi forstår godt din frustrasjon, og LO arbeider politisk for å få til gode løsninger. Mer enn det vet vi ikke om dette.»

Les også: Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger

Charlotte: «Arbeidstakere som har jobbet som grensependlere med bosted i Sverige, som nå har blitt i Norge for å unngå tap av inntekt, endrer nå sin arbeidstidsordning. Hvordan blir dette de første 10 dagene "ved innreise" til Norge og man har tidligere testet seg hver 7'de dag. Her er det litt "ullne" svar man får.»

Svar: «Etter 7-dagers testregimet var man bare fritatt for karanteneplikten i arbeidstiden, ikke fritiden. Dvs at man uansett må være i karantene i fritiden i 10 dager. Når det gjelder 7-dagers testingen, må den fullføres innenfor det som ellers er karantenetiden, dvs 10 dager og innebærer at man må testes på nytt 7 dager etter forrige test. Har man vært 10 dager i Norge, er man ferdig med både innreise- og fritidskarantene. Grensene ble stengt med virkning fra midnatt 28. januar. Dvs at karanteneforpliktelsene er ferdig ved midnatt 7. februar (til 8. februar).»

Kravet for å få dagpenger

Ifølge LO-advokatene kan ikke arbeidsgiveren si opp ansatte som ikke kommer på jobb fordi grensa er stengt. Men, arbeidsgiver har ikke lønnsplikt. Dermed mister ikke de ansatte jobben – men de mister inntekten.

En forutsetning for å få dagpenger er at du er permittert eller sagt opp. De utenlandske anleggsarbeiderne er ingen av delene, og har per i dag ikke krav på dagpenger.

Men hva med sykepenger? Så lenge du ikke er syk eller det er mistanke om at du kan være smittet, så har du ikke krav på sykemelding eller sykepenger.

Slik svarer regjeringen

Statssekretær Vegard Einan skriver i en epost til FriFagbevegelse at dette ikke bare dreier seg om svenske grensependlere. De stengte grensene rammer alle arbeidstakere fra EØS-området som ikke er bosatt i Norge og som har opptjent rett til norske dagpenger.

Ifølge Einan kan det etter folketrygdloven gis dagpenger til en arbeidstaker som er permittert dersom permitteringen skyldes «mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke».

– At et land stenger grensen vil måtte anses som et forhold som en arbeidsgiver ikke har kunnet påvirke. Det vil si at dersom partene vurderer det slik at det er grunnlag for å kunne permittere i en situasjon med stengte grenser, så legger de ordinære dagpengereglene til rette for at det skal kunne utbetales dagpenger under permitteringen, skriver Einan i e-posten.

Annonse
Annonse