JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima rykker oppover på lista for Ap:

Støre skal forene klima-Ina og industri-Jørn

Når Ap skal bli et klimaparti, får Ap-leder Jonas Gahr Støre en utfordring i å forene klimakravene til miljøbevegelsen med interessene til industriforbundet i fagbevegelsen. – Men hvem andre kan gjøre det enn oss? spør han.
SIDE OM SIDE: AUF-leder Ina Rangønes Libak og Fellesforbundets leder Jørn Eggum sitter side om side i Arbeiderpartiets landsstyresal. Helt enige er de ikke.

SIDE OM SIDE: AUF-leder Ina Rangønes Libak og Fellesforbundets leder Jørn Eggum sitter side om side i Arbeiderpartiets landsstyresal. Helt enige er de ikke.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Jonas Gahr Støre var klar i sin tale til landsstyret tirsdag: Klima blir en av hovedsakene fram til stortingsvalget i 2021.

– Klimautfordringen er den største i vår tid. Dersom Norge skal klare omstillingen til et lavutslippssamfunn, må alle dra i samme retning. Vi skal utvikle og ikke avvikle industrien. Arbeiderpartiet skal jobbe nært med fagbevegelsen for å lede an en omstilling som både kutter utslipp og skaper nye jobber, sa Jonas Gahr Støre.

Kan man forene?

Jonas Gahr Støre spurte selv om Arbeiderpartiet kan forene klimakravene til miljøbevegelsen med interessene til industriforbundet i fagbevegelsen.

p

– Dette temaet er risikosport, har Raymond Johansen sagt. Det er et veldig godt begrep. Men risikosport skal man ikke vike unna, sa Jonas Gahr Støre.

Han frykter rett og slett at partiet kan havne midt mellom - og ikke være gode nok verken for klimakampen eller industrien.

– La oss være enig i at det ligger en risiko i dette. Vi skal ta den. Med det verdigrunnlaget vi har, er det nettopp vi som skal gjøre det. Vi skal løse oppgaven på vår måte basert på rettferdighet. Hvis ikke vi kan gjøre dette, kan ingen andre gjøre det, mener Jonas Gahr Støre.

Han er klar på at man ikke setter 170.000 arbeidsplasser i oljeindustrien på oppsigelse.

– Å sette en sluttdato, slik Rødt og MDG vil, er en dårlig og blodig urettferdig industripolitikk. Vi trenger disse arbeiderne. Samtidig må Jørn Eggum gi beskjed til sine medlemmer om at alt ikke kommer til å være som før. Utslippene på sokkelen skal ned. Vi skal bygge ny industri på skulderen av dagens eksisterende industri. Men skal vi klare det må vi være et parti som satser på industrien. Utvikler, ikke avvikler, mener Jonas Gahr Støre.

– Har ikke noe valg

AUF-leder Ina Rangønes Libak er ikke i tvil.

– Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen kan skape et fornybarsamfunn som kan holde folk i jobb og som skaper nye jobber. Vi har ikke noe valg, sier Ine Rangønes Libak til FriFagbevegelse.

Hun mener vi ikke har noe valg i forhold til å lytte til den største folkebevegelsen som vi har opplevd på flere tiår.

– Det er i så tilfelle et dumt valg. Hvi den folkebevegelen ikke skal kunne søke seg til Arbeiderpartiet og fagbevegelsen for å finne svarene vil mye være tapt for Arbeiderpartiet, sier AUF-lederen.

Etter Jonas Gahr Støres tale på tirsdagens landsstyremøte fikk hun utvidet taletid, i tillegg til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

p

AUF-lederen påpeker at hun ikke vil ofre arbeidsplasser, men mener fagbevegelsen og industrien må sees i et lengre perspektiv enn de fem nærmeste årene nettopp for å sikre arbeidsplasser.

– Jeg er like opptatt av arbeidsplasser som alle andre. Men i et annet perspektiv. Plutselig kommer det en smell, mener hun.

– Fagbevegelsen snakker om forutsigbarhet og stabile rammevilkår. Men det å ikke gjøre noe gir verken forutsigbarhet eller stabile rammevilkår. Det er lite forutsigbart å ikke gjøre noe, mener hun.

Kommer en dag

– Olje- og gassnæringen må møtes på samme måte som alle andre yrker og endringer i samfunnet. Det kommer en dag med butikker uten at noen må sitte i kassa. Vi må møte det med kompetanse og kunnskap. Samme må vi gjøre med oljen. Oljeprisene vil falle, etterspørselen går ned, behovet blir mindre. Vi kan ikke lukke øynene og ikke planlegge for det. Det vil være det motsatte av forutsigbarhet, mener hun.

– Mer olje og gass må bli liggende. Leterefusjonsordningen må endres. Nettopp for å sikre arbeidsplasser og for å sikre miljøet og klimaet. Vi har ikke noe valg, mener AUF-leder Ina Rangønes Libak.

– Vi kan ikke sette velferd opp mot klima eller arbeidsplasser. Endringene vil skje. Land tilpasser seg. Det vil kreve nye arbeidsplasser. Vi kan ikke gjøre oss enda mer avhengig av oljen. Å fortsette som før og ikke ta ansvar er det mst usikre vi kan gjøre, mener AUF-lederen.

Ikke noe nytt

Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, mener de nye signalene til Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke er nye signaler.

– Han sier bare det som står i partiprogrammet. Vi skal utvikle, ikke avvikle industrien, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

p

– Er oljen eller arbeidsplasser det viktigste for Fellesforbundet?

– Det er et helt feil premiss for spørsmålet. Det viktigste for oss er å utvikle den industrien som er nødt til å bringe oss fram til fornybarsamfunnet. Da må du utvikle olje- og gassindustrien og ikke avvikle den eller sette dødsstøtet for denne industrien. Både for industrien har den kompetansen og kunnskapen vi trenger for å bringe oss de til de grønne klimanøytrale arbeidsplassene. Vi tjener så mye penger at vi ikke har råd til å gjøre det. Og fordi det er et globalt problem. Det er ikke et nasjonalt problem som vi løser nasjonalt. Hvis vi stenger ned vår olje- og gass og sover godt om natten her hjemme, vil etterspørselen fortsatt være til stede. Og prinsen i Saudi-Arabia vil tjene enda mer penger på en klimafientlig oljeproduksjon. Vi må ta ting i riktig rekkefølge, sier Jørn Eggum til Frifagbevegelse.

– MDG vil bruke 15 år på å omstille oljeindustrien?

– Det blir helt feil å sette et tidspunkt. Investeringene er private og må gi avkastning, poengterer Eggum.

– Synes du Jonas Gahr Støre går for langt?

– Han sier bare det som står i partiprogrammet. Det kan jeg stille meg bak, sier Jørn Eggum.

Warning
Annonse
Annonse