Skal staten støtte oljeselskapenes leting etter olje?
SV vil avvikle statens støtteordninger for oljeleting
Statens leterefusjoner for oljeselskaper som ikke tjener penger må avvikles, mener SV. Partiet mener selskapene selv må ta den økonomiske risikoen.
Vigdis Askjem
Ordningen med refusjon av leteutgifter ble innført i 2005. Målet var å få flere selskaper til å lete på norsk sokkel. Selskaper som ikke har overskudd og derfor ikke kan trekke fra leteutgiftene på skatten, får en tilsvarende refusjon.
De siste fem årene har staten støttet leteboringen til oljeselskapene med 31,6 milliarder kroner, skriver Aftenposten. Siden 2005 er det utbetalt mer enn 130 milliarder kroner i refusjon.
Dette mener SV det må bli slutt på.
– Oljeselskapene må selv ta den økonomiske risikoen for sin klimafiendtlige virksomhet. De må ikke velte den over på fellesskapet. Derfor vil SV avvikle hele leterefusjonsordningen, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.
• Les også: Oljeansatte om miljøforkjemperne i fagbevegelsen: - Som en kniv i ryggen
Ordningen har i mange år vært omstridt, og flere miljøorganisasjoner mener den i praksis fungerer som en subsidiering av næringen.
Venstre mener ordningen må endres, mens regjeringskollega Høyre mener det er meningsløst å endre ordningen nå. I Ap er meningene delte, men med Fellesforbundet i spissen er partiet for ordningen slik den er nå, mens AUF er sterkt imot, skriver avisen.