JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Tar opp forsinket lovforslag i Stortinget

SV har stilt et skriftlig spørsmål til olje- og energiministeren om norske lønns- og arbeidsforhold til havs og på sokkel. Spørsmålet er overført til havministeren.
Freddy Andrê Øvstegård vil ha svar på hvorfor det drøyer slik med loven om norske lønns- og arbeidsforhold ti havs og på norsk sokkel.

Freddy Andrê Øvstegård vil ha svar på hvorfor det drøyer slik med loven om norske lønns- og arbeidsforhold ti havs og på norsk sokkel.

SV

helge@lomedia.no

Regjeringen Støre har lovet norske lønns- og arbeidsvilkår til sjøs. Lovforslaget er imidlertid sterkt forsinket, trolig på grunn av intern uenighet i regjeringen.

Det til stor frustrasjon i Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal etter det FriFagbevegelse erfarer, ha hatt et møte med olje- og energiminister Terje Aasland torsdag i forrige uke.

Men via LOs informasjonsavdeling er beskjeden at Følsvik «har ingen kommentar til saken per nå».

Urovekkende

Lederen av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Freddy André Øvstegård (SV), vil imidlertid forfølge saken.

Han har stilt et skriftlig spørsmål til Terje Aasland.

I spørsmålet viser han til at det har gått «15 måneder siden høringsfrist for lovforslag om norske lønns- og arbeidsvilkår til sjøs, uten at saken har kommet til Stortinget. Hvordan stiller statsråden seg til LOs høringsinnspill om at det er operatørene som bør håndheve loven, er statsråden enig i dette, slik at en sak kan fremmes for Stortinget og ny lov tre i kraft denne stortingsperioden?».

Øvstegård synes det er urovekkende dersom dette lovarbeidet trekker så mye ut i tid at man risikerer å ikke komme i mål.

– Det er sterkt bekymringsfullt hvis uenighet i regjeringen gjør at man skusler bort en historisk mulighet til endelig å komme på offensiven. Bedre arbeidsvilkår på sokkelen og til sjøs har vært ønsket lenge. Endelig er det flertall for dette på Stortinget. Da kan ikke muligheten til å få det gjennomført bli misbrukt eller gitt slipp på, sier Øvstegård.

Tirsdag fikk han imidlertid beskjed om at spørsmålet er overført og vil bli besvart av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Bakgrunn: Intern strid kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

– Det eneste vi kan gjøre

Andre muligheter for å fremskynde en prosess, har ikke stortingsrepresentantene. Loven må legges fram av regjeringen, i sin helhet.

Det hjelper ikke med representantforslag eller andre vedtak på Stortinget.

– Det eneste vi kan gjøre, er å etterlyse saken slik at den blir behandlet ferdig av regjeringen, sier Øvstegård.

SV-politikeren vil spørre regjeringen om man er i stand til å løse konflikten rundt hvem som skal håndheve loven. Og hvordan det skal fungere.

– Jeg er enig med LO om at det operatørene som skal håndheve loven, sier Øvstegård.

Når spørsmålet er sendt fra stortingsrepresentanten til en av statsrådene, kan det maksimalt gå seks virkedager før svaret kommer. Statsråden må imidlertid svare representanten først, før svaret publiseres på Stortingets nettsider.

Ikke fått svar

For seks uker siden skrev forbundsleder i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, brev til Statsministerens kontor hvor han etterlyste saken om norske lønns- og arbeidsvilkår til havs og på norsk sokkel.

Han har ennå ikke fått svar.

Det har allerede gått 15 måneder siden høringsfristen for lovforslaget gikk ut. Saken har likevel ennå ikke kommet til Stortinget.

Sande mener det er oppsiktsvekkende at det ennå ikke har skjedd noe.

– Regjeringen har dette på sin skryteliste; at de har innført norsk lønn i norsk farvann. Men det er jo ikke sant, poengterer han.

På arbeiderpartiet.no står det at «regjeringen har startet opprydding i arbeidslivet til havs med krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på skip som seiler mellom norske havner» i en tekst om regjeringens arbeid.

– Nå må bare statsministeren rydde opp, sier Sande.

Annonse
Annonse