Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med innleie:
Useriøse arbeidsgivere blir møtt med tøffere midler. Nå blir det vanskeligere å drive ulovlig innleie
Arbeidstilsynet er i gang med å sjekke om innleie fra bemanningsforetak er lovlig og om de innleide likebehandles med fast ansatte.
Fagforeningene i byggebransjen har i lengre tid etterlyst ytterligere innstramninger i arbeidsmiljøloven. Nå har de blitt hørt.
Håvard Sæbø
aslak@lomedia.no
Fagforeningene i byggebransjen har i lengre tid etterlyst ytterligere innstramninger i arbeidsmiljøloven. Nå har de kommet. Arbeidstilsynet har nemlig fått en utvidet tilsynsmyndighet fra 1. juli. Det innebærer at det skal føres tilsyn med om innleie fra bemanningsforetak er lovlig og om de innleide likebehandles med fast ansatte. Det var bygg.no som omtalte saken først.
– Det er viktig å sørge for at faste ansettelser er hovedregelen, og at ikke dårligere vilkår for innleide gjør det mer lønnsomt å leie inn enn å ansette fast. Dessuten mener jeg likebehandling av arbeidstakere, enten det er fast ansatte eller innleide, er det anstendige å gjøre. Vi vil ikke ha et B-lag i arbeidslivet, sier Høyres Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.
Fikk du med deg denne? Her må åtte av ti være fagarbeidere når kommunen skal bygge
Krav om avskaffelse
Bakgrunnen for at Arbeidstilsynet nå får en utvidet tilsynsmulighet er de endringene i reguleringen av innleie som ble gjort i 2018 og behovet for nye hjemler for å følge opp disse, ifølge Nordby Lunde. Dette gjelder også for Petroleumstilsynet og Luftfartstilsynet.
Joachim Espe, leder for Rørleggernes fagforening avdeling 605 i Oslo, har gjentatte ganger påpekt at bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.
Regler er strammet inn, ved siden av at det er gitt politiske signaler, men innleien har ikke gått ned i særlig omfang. Lovendringen fra 1. juli er også noe Fellesforbundet har etterlyst.
– Det gjennomgående trekket er at en stor andel av bedriftene i byggebransjen ikke følger lovverket og belager seg på løsarbeidere. Det vil nok derfor ta litt tid før bransjen retter seg etter denne endringen, men som forbund står vi fremdeles på kravet om at hele bemanningsbransjen i sine nåværende form må avskaffes, sier Espe til FriFagbevegelse.
Avhengig av mer ressurser
En undersøkelse gjennomført av ulike fagforeninger i byggmiljøet i Oslo i fjor var nedslående lesning. Nesten all innleie var ulovlig, slo rapporten fast etter at forholdene var sjekket på byggeplassene i hovedstaden. Tilsvarende undersøkelser i Bergen viste også der at åtte av ti kontrollerte byggeplasser brøt loven.
Det er derfor ikke tilfeldig at Arbeidstilsynet trolig vil innlede sin utvidede tilsynsmulighet til å sjekke bygg- og anleggsvirksomheter i Oslo.
– Lovendringen må også følges opp. Det er arbeidskrevende, og Arbeidstilsynet må få tilført mer ressurser etter å ha blitt rammet av kutt og naturlige avganger. Vi kan bidra med nyttig informasjon når det skal gjøres tilsyn på arbeidsplassene, mener Joachim Espe.
Les også: Skurkene i arbeidslivet utnytter koronakrisa. Nå gir NHO råd til bedrifter som trenger hjelp
– Det handler om få snudd en negativ trend som har etablert seg i byggebransjen. Når vi snakker med bedrifter og informerer om at innleiereglementet er strammet inn, er det påfallende mange som verken kjenner til eller forholder seg til regelverket, forteller han.
Har brukt sterkere lut
Tidligere har også Arbeids- og sosialdepartementet varslet strengere straffer. Det skjedde i forbindelse med at høringen på forslaget om at Arbeidstilsynet skal kunne føre tilsyn med innleie var avsluttet. Daværende arbeidsminister Anniken Hauglie (H) var klar for å bruke sterkere lut hvis det var nødvendige for å luke ut de useriøse arbeidsgiverne.
– Når Arbeidstilsynet nå kan føre tilsyn med innleie, kan vi både bidra til å redusere ulovlig innleie og stoppe at innleide gis dårligere arbeidstidsordninger eller lønnes dårligere enn fast ansatte, sier Vollheim.